Vaasan kaupunki - Vasa stad

Isäneuvola on ainutlaatuinen palvelu

Jaa

Vain harvoissa Suomen kunnissa on isäneuvola-palvelua. Vaasa on tässä edelläkävijä, sillä isäneuvola-palvelu on ollut meillä jo vuodesta 2013 alkaen. Mikä tämä ainutlaatuinen palvelu on ja mitä se pitää sisällään?

Isäneuvolassa käy pääasiassa ensimmäistä kertaa isäksi tulevia, mutta tervetulleita ovat myös ne isät, joilla on jo lapsia. Heitäkin on lähes yhtä paljon isäneuvolan asiakkaina kuin ensikertalaisia. Asiakkaina on myös isiä, jotka haluavat tulla isäneuvolaan jokaisen tulevan lapsensa aikana.

Isäneuvolassa on käynyt vuosien 2013-2019 aikana on yhteensä käynyt noin 130-170 isää/vuosi. Vertailutietona raskaana olevia naisia Vaasassa on noin 600-700/vuosi.

Miten isäneuvolaan pääsee asiakkaaksi?

– Toiminnassa tehtiin syyskuussa muutos, jossa isäneuvolan toiminta siirtyi osaksi äitiysneuvolan toimintaa. Aikaisemmin äitiysneuvolasta annettiin aika isälle ja isäneuvola-käynnistä vastasi terveydenedistämisyksikkö ja nyt me äitiysneuvolan kätilöt pidämme isäneuvolaa, kertoo kätilö Mikaela Suominen.

Isäneuvolaan kuuluu yksi käynti/isä/kumppanin raskaus. Isät voivat tulla uudelleen isäneuvolaan kumppanin uuden raskauden aikana.

Isäneuvolassa huolehditaan isän terveydestä ja tulevasta elämänmuutoksesta

Isäneuvolassa tehdään kehonkoostumusmittaus, josta nähdään paino, lihasmassan ja rasvan määrät, rasvaprosentti sekä viskeraalisen eli sisäelinten ympärillä olevan rasvan osuus. Mittaus toimii hyvänä pohjana keskusteluun elämäntavoista, liikunnasta ja ravinnosta. Monet tulevista isistä haluavat tehdä muutoksia elämäntavoissaan.

– Puhumme myös isän roolista, parisuhteesta, isän omasta lapsuudesta ja hänen kotoaan tulleista malleista. Ja totta kai puhumme myös sellaista asioista, joista isät itse haluavat keskustella, kuvailee kätilö-seksuaalineuvoja Eva-Maria Rajamäki.

– Tulevia isiä pohdituttaa eniten oma terveys, kuinka olla hyvä isä ja tukea lastaan elämän eri vaiheissa. Lisäksi paljon isät miettivät, kuinka elämä muuttuu lapsen myötä ja miten olla tukena omalle puolisolleen synnytyksen ja vauva-ajan aikana. Myös parisuhteen hoitaminen kiinnostaa tulevia isiä, listaa Rajamäki eri keskustelunaiheita.

Vaasan kaupungin: Isäneuvola.

Tällä viikolla vietetään Miesten Viikkoa 2.-8.11.2020. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kätilö Mikaela Suominen, puh. 040 482 5161, mikaela.suominen@vaasa.fi
Kätilö-seksuaalineuvoja Eva-Maria Rajamäki, puh. 040 511 6380, eva-maria.rajamaki@vaasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme