Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Ismo Dance Companyn Syöpäsi minussa -nykytanssiteos käsittelee sairauteen liittyviä monimutkaisia tunteita kulttuurikeskus Caisassa

Jaa

Syöpäsi minussa -nykytanssiteos tarkastelee syöpää syöpään sairastuneen puolison näkökulmasta. Raskaasta aiheesta huolimatta teos tuo toivoa syövän jossain muodossa kohdanneille. Tanssin voimakkaan kehollisuuden kautta on mahdollisuus tuntea samaistumista, jakaa yhteistä surua ja käsitellä monimutkaisia tunteita. Teoksen ensi-ilta kulttuurikeskus Caisassa on tiistaina 22.9.

Syöpäsi minussa -nykytanssiteos tarkastelee syöpää syöpään sairastuneen puolison näkökulmasta. Teoksen ensi-ilta kulttuurikeskus Caisassa on tiistaina 22.9. Kuva: Sakari Viika.
Syöpäsi minussa -nykytanssiteos tarkastelee syöpää syöpään sairastuneen puolison näkökulmasta. Teoksen ensi-ilta kulttuurikeskus Caisassa on tiistaina 22.9. Kuva: Sakari Viika.

Syöpä koskettaa, tulee iholle ja tunteisiin. Se aiheuttaa voimakkaita tunnereaktioita, tunteiden välttelyä ja pitkäkestoisia tunnelukkoja. Syöpään liittyviä tunteita voi olla vaikea ilmaista ja niistä on usein vaikea puhua. Monilla meistä on tärkeä ihmissuhde syöpää sairastavaan, joko lähiomaiseen, sukulaiseen, ystävään tai työtoveriin. Joka kolmas suomalainen sairastuu itse syöpään. Syöpäsi minussa -teoksessa tunteva, kokeva ja läsnä oleva tanssija toimii tunteiden tulkkina niille monille, jotka ovat joutuneet läheiseen kosketukseen syövän kanssa.

Syöpäsi minussa on taiteellinen tulkinta syövän aiheuttamista tunteista. Teos ei lähesty syöpää lääketieteellisenä tutkimuskohteena, vaan avoimen kokemusperäisesti. Omakohtainen laajennetaan ja jaetaan yhteiseksi koskettavaksi ja empaattiseksi esitykseksi. 

Työryhmän koreografi on kohdannut syövän lähipiirissään jo neljästi. Ensin oli oma kehollinen kokemus syöpädiagnoosista, joka osoittautui vaarattomaksi kasvaimeksi. Toinen oli veljen vaimon sairastuminen syöpään. Kolmas oman isän pitkä syöpäsairaus ja syöpään menehtyminen. Neljäs oman puolison äkillinen sairastuminen ja radikaali leikkaushoito.

”Haluan tuoda sisältöä ja aineetonta pääomaa ihmisille ja yhteisöihin, joissa vaikutan tai joihin voin saada kontaktin taiteen kautta. Minulle taide on ihmisten kohtaamisen kautta tapahtuvaa elämyksellisyyttä, kokemuksellisuutta, ajatustenvaihtoa ja itseilmaisua. Taide antaakin mahdollisuuden moninaisten nykyisyyksien ja todellisuuksien tulla esiin. Taide on vuorovaikutuksellista, sillä ihminen on aina suhteessa johonkin.”

− Ismo-Pekka Heikinheimo

Koreografia, konsepti ja ohjaus: Ismo-Pekka Heikinheimo 
Tanssi: Tanja Illukka 
Musiikin sävellys ja esitys: Jouko Kyhälä 
Valosuunnittelu: Jukka Huitila 
Pukusuunnittelu: Sami Korhonen 
Lavastus: Simon le Roux 
Valokuvat: Sakari Viika 

Kesto n. 50 min
K12

Ismo Dance Company yhteistyössä Kulttuurikeskus Caisan kanssa

Teosta ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Vantaan tanssiopisto ja Tanssi-idea ry

Työryhmän koreografi, Ismo-Pekka Heikinheimo, on saanut vuoden 2019 Alfred Kordelinin kulttuuripalkinnon.

Esitykset:

ti 22.9. klo 19 ensi-ilta
ke 23.9. klo 19
to 24.9. klo 19
pe 25.9. klo 19
la 26.9. klo 19
su 27.9. klo 19
ti 29.9. klo 19 

Liput: 25/20€ 

Caisa, Kaikukatu 4 B, Helsinki
www.caisa.fi

----------------------------------------

Hyvä toimittaja, tervetuloa ensi-iltaan! Saat pressiliput Caisasta kulttuurituottaja Johanna Rissaselta, johanna.rissanen@hel.fi. Jos ensi-illan ajankohta ei sinulle käy, voit varata pressilippusi myös johonkin toiseen esitykseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ismo-Pekka Heikinheimo
Koreografi
Taiteen maisteri
Ismo Dance Companyn taiteellinen johtaja
+358 41 524 8884
ismo@ismodance.fi

Projektisuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Syöpäsi minussa -nykytanssiteos tarkastelee syöpää syöpään sairastuneen puolison näkökulmasta. Teoksen ensi-ilta kulttuurikeskus Caisassa on tiistaina 22.9. Kuva: Sakari Viika.
Syöpäsi minussa -nykytanssiteos tarkastelee syöpää syöpään sairastuneen puolison näkökulmasta. Teoksen ensi-ilta kulttuurikeskus Caisassa on tiistaina 22.9. Kuva: Sakari Viika.
Lataa
Syöpäsi minussa -nykytanssiteos käsittelee sairauteen liittyviä monimutkaisia tunteita. Kuva: Sakari Viika.
Syöpäsi minussa -nykytanssiteos käsittelee sairauteen liittyviä monimutkaisia tunteita. Kuva: Sakari Viika.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Caisa kotisivut
Caisa FaceBook
Caisa Twitter
Caisa Instagram

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 18.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Projektet om servicekoncept för digitala medier leder mot en smidig och jämlik åtkomst till de allmänna bibliotekens e-material 18.9.2020 07:59:00 EESTTiedote

För tillfället har finländare ojämlika utgångspunkter beroende på hemkommun vad gäller åtkomsten till digitala medier, till exempel e-böcker, digitala ljudböcker och digitala tidningar och tidskrifter, via de allmänna biblioteken. Nu tar projektet om servicekoncept för digitala medier itu med denna stora fråga som berör de allmänna biblioteken i hela landet. Inom projekthelheten, som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och leds av Helsingfors stadsbibliotek, utreds utgångspunkterna för ett digitalt servicekoncept och genomförs användarorienterade försök. Projektet pågår fram till maj 2021.

The Digimedia service concept project aims for seamless and equal access to the e-materials of public libraries 18.9.2020 07:58:00 EESTPress release

Depending on their municipality of residence, Finns are currently not equal in terms of their access to the digital media, such as e-books, digital audio books and digital magazines, provided by public libraries. This significant national question for public libraries will now be tackled by a service concept project focusing on digital media. The project, which is funded by the Ministry of Education and Culture and led by Helsinki City Library, strives to determine starting points for a digital service concept and conduct user-oriented trials. The project will last until May 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme