ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiöELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Ismo Sipeläinen vie Suomen Torinoon - Euroopan Bocuse d'Or -karsinnat 11.-12.6.

Jaa

Suomen Bocuse d’Or -joukkue on matkalla kokkien maailmanmestaruuskilpailuun. Euroopan osakilpailu järjestetään Torinossa kesäkuun 11. ja 12. päivä. Suomen tavoite on olla osakilpailussa kolmen parhaan joukossa.

Suomen Bocuse d'Or joukkue Euroopan osakilpailuissa Torinossa 2018. Valmentaja Kalle Tanner, presidentti Matti Jämsen, assistentti Johan Kurkela, edustaja Ismo Sipeläinen, valmentaja Eero Vottonen
Suomen Bocuse d'Or joukkue Euroopan osakilpailuissa Torinossa 2018. Valmentaja Kalle Tanner, presidentti Matti Jämsen, assistentti Johan Kurkela, edustaja Ismo Sipeläinen, valmentaja Eero Vottonen

Paul Bocusen perustama Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kokkien maailmanmestaruuskilpailu järjestetään joka toinen vuosi Ranskassa, ja loppukilpailuun karsitaan 24 maata maanosakohtaisista karsinnoista. Kesäkuussa järjestettävistä Euroopan karsinnasta finaaliin pääsee 10 maata 20:stä.

Suomen joukkue lähtee kohti Torinossa järjestettävää Euroopan osakilpailua vahvalla kokemuksella. Suomen edustaja Ismo Sipeläinen, 27, on osallistunut Bocuse d’Or-kilpailuihin Matti Jämsénin assistenttina vuosikymmenen alussa ja voittanut sekä kotimaisia että kansainvälisiä kilpailuja. Sipeläisen assistentti Johan Kurkela, 21, on kilpaillut menestyksekkäästi nuorten kokkikilpailuissa.

Joukkueen presidenttinä ja Suomen tuomarina toimii kokenut Bocuse d’Or -kilpailija ja -valmentaja Matti Jämsén. Joukkueen päävalmentaja on edellisen kauden edustaja, ravintola Palacen keittiömestari Eero Vottonen. Toisena valmentajana toimii Kalle Tanner, Vuoden Kokki 2018, Villa Störsvikistä.

Euroopan osakilpailun järjestäjä on tänä vuonna Italian Piemonten alue. 5 tuntia 35 minuuttia kestävä kilpailu rakennetaan järjestäjän antamien raaka-aineiden ehdoilla. Vadilla tarjoiltavan kilpailuannoksen raaka-aineina on nuoren Fassona Piemontese -naudan filee, Sant’Andrea-lajikkeen riisi sekä vasikan kateenkorva. Lautasannoksen raaka-aineet ovat piemontelainen luomukananmuna sekä Castelmagno DOP-juusto.

Taidokkaan pakollisten raaka-aineiden käsittelyn lisäksi kilpailijoiden odotetaan tuovan esiin kotimaataan kilpailuannoksissa. Suomi näkyy Sipeläisen ruoassa metsän antimina, kepeinä ja raikkaina keväisinä makuina sekä traditiosta ammentavina moderneina toteutuksina.

Liha-annos esitellään kilpailuun suunnitellulla ainutkertaisella vadilla. Vadin suunnittelijoiksi valittiin kaksi toisiaan täydentävää nuorta lahjakasta Aalto-yliopiston opiskelijaa: muotoilun kandidaattiopiskelija Laura Meriluoto sekä teollisen muotoilun maisteriopiskelija Klaudia Kasprzak. Vadin suunnittelua johti muotoilija, kuvanveistäjä Pekka Paikkari, joka on suunnitellut aiemmin Suomen joukkueelle viisi vatia.

Suomi kilpailee Torinossa toisena kilpailupäivänä 12.6. Suomen aikaa klo 11-16.35 ja tulosten julkistus alkaa klo 19. Kilpailuja voi seurata live-lähetyksenä osoitteessa www.bocusedor.com.

Kilpailuruoat ja kuvat julkistetaan kilpailupäivän aamuna klo 10.00 www.bocusedor.fi & https://www.flickr.com/photos/elosaatio/albums/72157666262496808

#bocusedorfinland #bocusedor #finnishfood #ismosipeläinen #teamfinland

Taustaa

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa.

Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan 15 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 15 annosta lautasille. Perinteisesti vadin pakollisena pääraaka-aineena on ollut liha ja lautasannoksissa kala. Vuoden 2017 finaalissa lautasille rakennettiin kokonaan vegaaninen annos.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or-kilpailussa 13 kertaa. Maamme paras sijoitus on Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä ja kerran kuudensia.

Edustajan lisäksi viralliseen Bocuse d’Or -joukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva presidentti sekä media- ja kansainvälisistä suhteista vastaava promotion manager.

Kilpailukausi 2018-2019

Suomen edustajaksi valitun Ismo Sipeläisen kisakausi alkoi helmikuun 2018 alussa. Ensimmäinen etappi on Torinossa järjestettävät Euroopan osakilpailut 11.-12.6. Euroopan osakilpailuihin valitaan mukaan 24 maata, joista 10 parasta pääsee loppukilpailuihin. Kilpailupäivä arvotaan muutamia viikkoja ennen kilpailuja. Suomella on tavoitteena olla Euroopan osakilpailuissa kolmen kärjessä.

Suomen edustaja Ismo Sipeläinen, 27, on osallistunut Bocuse d’Or-kauteen kahdesti, 2010-2011 Matti Jämsénin assistenttina ja 2014-2015 Matti Jämsénin valmennustiimin jäsenenä. Työuransa Sipeläinen on tehnyt GW Sundmansilla, ravintola Olossa ja Finnjävelissä.

Sipeläisen assistenttina kilpailuissa toimii Johan Kurkela, 21, joka on ollut 2014-2015 Bocuse d’Or-kaudella joukkueen päivittäisessä työssä avustavana keittiöassistenttina. Hän on kilpaillut menestyksekkäästi EuroSkills- ja Nordic Young Chef-kisoissa. Johan valmistui ravintolakoulu Perhosta vuonna 2016 ja on työskennellyt ravintola Olossa.

Bocuse d'Or Team Finland 2018
Siirry videokanavalle

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Bocuse d’Or Academy Finland, Promotion Manager Mari Cadaut, 040 587 8053, mari.cadaut@viestintamakua.fi
ELO Foundation, Executive Director Bettina Lindfors, 040 920 9810, bettina.lindfors@elo-saatio.fi

Kuvat

Suomen Bocuse d'Or joukkue Euroopan osakilpailuissa Torinossa 2018. Valmentaja Kalle Tanner, presidentti Matti Jämsen, assistentti Johan Kurkela, edustaja Ismo Sipeläinen, valmentaja Eero Vottonen
Suomen Bocuse d'Or joukkue Euroopan osakilpailuissa Torinossa 2018. Valmentaja Kalle Tanner, presidentti Matti Jämsen, assistentti Johan Kurkela, edustaja Ismo Sipeläinen, valmentaja Eero Vottonen
Lataa
Suomen Bocuse d'Or -joukkueen edustaja Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela, Euroopan Bocuse d'Or -osakilpailut 2018
Suomen Bocuse d'Or -joukkueen edustaja Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela, Euroopan Bocuse d'Or -osakilpailut 2018
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Työpajankatu 2
00580 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

ELO-säätiön ruokakulttuuripalkinto 2018 John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeelle ja ravintola Nollalle12.10.2018 22:00Tiedote

ELO-säätiön Lentävä Lautanen -ruokakulttuuripalkinnot annettiin tänä vuonna kahdelle suomalaisen ruokakulttuurin edelläkävijälle, John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeelle ja ravintola Nollalle. Lähikalahankkeen tavoitteena on edistää kotimaisen ja vajaasti hyödynnetyn särkikalan elintarvikekäyttöä Suomessa. Ravintola Nolla on Pohjoismaiden ensimmäinen todellinen hävikkivapaa ravintola, joka keskittyy parhaaseen paikalliseen luomutuotantoon.

Viking Linesta Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -suomenmestaruuskilpailujen uusi pääyhteistyökumppani13.9.2018 08:00Tiedote

Viking Line aloittaa kolmivuotisen yhteistyön Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuita järjestävän suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön ELO-säätiön kanssa. Kilpailun pääkumppanina Viking Line nostaa esiin keittiö- ja tarjoiluhenkilökunnan tärkeää työtä ja korkeaa ammattitaitoa. Punaisilla laivoilla työskentelee 220 kokkia ja yli 300 tarjoilijaa. Ruoka- ja ravintolaelämykset ovat tärkeä osa risteilyelämystä.

ELO-säätiö ja Messukeskus tiivistävät yhteistyötään16.8.2018 14:00Tiedote

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö ja Messukeskus tiivistävät yhteistyötään. Uusi yhteistyösopimus kattaa vuodet 2019-2022, joiden aikana Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -suomenmestaruuskilpailut sekä Suomen Bocuse d’Or karsintakilpailut kilpaillaan Messukeskuksessa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on saada Bocuse d’Or Europe 2022 -kokkikilpailu Suomeen ja pidettäväksi Messukeskuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme