Oulun yliopisto

Iso data biolääketieteen tutkimuksessa – Bioinformatiikka Biocenter Oulu -päivän aiheena

Jaa

Bioinformatiikka on nopeasti kehittyvä tieteenala, joka yhdistää lääketieteen ja biologian tutkimuksen laskennallisiin menetelmiin sekä pyrkii kehittämään keinoja suurten biologisten datamäärien ymmärtämiseen ja käsittelyyn. Bioinformatiikan keinoin pystytään merkittävästi edistämään lääketieteen tutkimusta. Jo 28. kertaa järjestettävä Biocenter Oulu Day tuo yhteen bioinformatiikan huippuasiantuntijat, tutkijat ja opiskelijat Oulun yliopiston Kontinkankaan kampukselle keskiviikkona 21.3.2018.

Alati kehittyvien tieteellisten menetelmien ja kasvavien datamäärien vuoksi perinteiset tavat tehdä tieteellistä tutkimusta kaipaavat rinnalleen uusia menetelmiä, joilla näitä suuria tietomääriä voidaan hyödyntää tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Bioinformatiikka siirtää monitahoisten biologisten ilmiöiden tutkimuksen uudelle tasolle: ihmisen terveyden ja sairauksien tutkiminen on erinomainen esimerkki monimutkaisesta biologisesta kokonaisuudesta, johon voidaan nykyaikaisin bioinformatiikan keinoin hakea uusia lähestymistapoja.

Biocenter Oulu Day 2018 tarttuu tähän ajankohtaiseen aiheeseen otsikolla Hitchhiker’s Guide to Bioinformatics - Navigating through Big Data. Tapahtuma järjestetään keskiviikkona 21.3.2018 klo 9.00-16.30 Oulun yliopiston Lääketieteellisen kampusalueen päärakennuksen Leena Palotie –salissa (Aapistie 5A). Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Konferenssiesitykset tarjoavat kuulijoille mielenkiintoisia esimerkkejä bioinformatiikan monipuolisista menetelmistä ja niiden käytöstä biolääketieteellisessä tutkimuksessa. Päivän aikana kuullaan bioinformatiikan saavutuksista seitsemältä asiantuntijalta, jotka edustavat yliopisto- ja yritysmaailmaa: Samuli Ripatti (Helsingin yliopisto), Markku Varjosalo (Helsingin yliopisto), Stephen Altschul (National Center for Biotechnology Information, USA), Damien Woods (Institute for Research in Computer Science and Automation, Ranska), Sampsa Hautaniemi (Helsingin yliopisto), Matti Nykter (Tampereen yliopisto) ja Klaus Breitholtz (Genevia Technologies Oy).

Biocenter Oulu on Oulun yliopiston monitieteinen tutkimus-, kehitys- ja yhteistyökeskus, joka oli perustettaessa vuonna 1986 Suomen ensimmäinen biokeskus. Biocenter Oulu edustaa yliopiston tutkimuksen temaattista fokusaluetta ”Elinikäistä terveyttä edistävät molekylääriset ja ympäristötekijät”. Sen tutkimusprojekteissa ja tutkimuksen ydinpalveluissa työskentelee noin 250 bioalan asiantuntijaa.

Biocenter Oulu Day on vuosittain pidettävä vaihtuvateemainen tapahtuma, jonka järjestävät Biocenter Oulun tutkimusprojekteissa työskentelevät tohtoriopiskelijat tänä vuonna 28. kerran.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tohtorikoulutettava, FM Anna Sorjamaa
Biocenter Oulu –päivän 2018 järjestelytoimikunnan puheenjohtaja
Lääketieteellinen tiedekunta, Oulun yliopisto
Puh. 045 8790354
anna.sorjamaa(at)oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

SECREDAS-hanke kehittää varmoja ja turvallisia automaattisia järjestelmiä25.6.2018 09:37Tiedote

Uudessa laajassa eurooppalaisessa SECREDAS-hankkeessa rakennetaan referenssiarkkitehtuuria varmoille ja turvallisille automaattisille järjestelmille. Hankkeessa keskitytään autoteollisuuteen, raideliikenteeseen ja yksilölliseen terveydenhoitoon. Niissä kaikissa edellytetään korkeaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta, ja niihin kuuluvia teknologioita ovat muun muassa tutkajärjestelmät sekä ajoneuvon ja infrastruktuurin väliset ja ajoneuvojen sisäiset verkot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme