Oulun yliopisto

Istukan proteiinit voivat vaikuttaa ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiseen

Jaa

Oulun yliopiston tutkijat havaitsivat, että tiettyjen proteiinien poikkeava määrä istukassa on yhteydessä sikiön riskiin syntyä ennenaikaisesti.

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Lastentautien ja perinnöllisyystieteen tutkijoista koostuva ryhmä osoitti uudessa tutkimuksessaan, että alfa-1-antitrypsiiniproteiinin määrä on matalampi ennenaikaisesti syntyneiden lasten istukoissa verrattuna täysaikaisesti syntyneiden istukoihin.

Ennenaikainen synnytys on maailmanlaajuinen ongelma, sillä useampi kuin joka kymmenes lapsi syntyy ennenaikaisesti eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikainen syntymä altistaa lapsen elinikäisille sairauksille ja lisää merkittävästi kuolleisuusriskiä.

Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa istukassa olevia proteiineja ja tarkastella niiden määrien mahdollista yhteyttä ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiseen. Yksi proteiineista, jonka määrän havaittiin olevan matala ennenaikaisesti synnyttäneiden istukoissa, oli alfa-1-antitrypsiiniproteiini. Alfa-1-antitrypsiinin tehtävä on suojata kudoksia kudosvaurioiden tai bakteeri-infektioiden yhteydessä. Sen pitoisuus kohoaa tulehdustiloissa ja kudostuhon yhteydessä. Lisäksi sen pitoisuuden äidin veressä on havaittu nousevan raskauden aikana.

Tutkimuksessa havaittiin, että alfa-1-antitrypsiiniä esiintyy istukkakudoksessa sekä istukan solujen sisällä että solujen ulkopuolella olevissa rakenteissa. Tämä sidekudosrakenne toimii eräänlaisena "liimana", joka kiinnittää istukan kohdun seinämään ja sillä on aiemmissa tutkimuksissa esitetty olevan tärkeä rooli äidin ja sikiön immuunivuorovaikutuksessa. Tutkimus osoitti, että alfa-1-antitrypsiinillä saattaa olla suojaava vaikutus istukan sidekudosrakenteisiin.

Tutkijat uskovat, että alfa-1-antitrypsiinin vähäisempi määrä asettaa raskauden ylläpitämiselle välttämättömiä rakenteita alttiiksi kudosvaurioille. Tämä voi johtaa spontaaniin ennenaikaiseen synnytykseen.

Tällä hetkellä ei ole olemassa tehokasta tapaa ennustaa ennenaikaisuutta tai ehkäistä ennenaikaista syntymää. Jatkossa tutkijat pyrkivät selvittämään, mitkä tekijät johtavat alfa-1-antitrypsiinin poikkeavaan määrään, ja voitaisiinko alfa-1-antitrypsiinivalmisteen avulla vaikuttaa synnytyksen käynnistymiseen.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa BMC Medicine -lehdessä.

Tutkimusjulkaisu: Tiensuu H, Haapalainen AM, Tissarinen P, Pasanen A, Määttä TA, Huusko JM, Ohlmeier S, Bergmann U, Ojaniemi M, Muglia LJ, Hallman M, Rämet M. Human placental proteomics and exon variant studies link AAT/SERPINA1 with spontaneous preterm birth. BMC Med 20, 141 (2022). https://doi.org/10.1186/s12916-022-02339-8

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heli Tiensuu, väitöskirjatutkija
Oulun yliopisto, PEDEGO-tutkimusyksikkö
heli.tiensuu@oulu.fi
Puh. 0294 48 63 09

Mika Rämet, professori
Oulun yliopisto, PEDEGO-tutkimusyksikkö
mika.ramet@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Puhelimessa tehtävä hoidon tarpeen arviointi vähentää ensihoidon kiireettömiä tehtäviä ja voi tuoda säästöjä ensihoitopalvelun järjestämiseen13.5.2022 09:20:00 EEST | Tiedote

Puhelimessa tehty hoidon tarpeen arviointi (PHTA) vähensi ensihoidon kiireettömiä tehtäviä peräti kolmanneksella, ja myös potilaat olivat tyytyväisiä saamaansa palveluun. Kiireettömien tehtävien vähentyessä ensihoidon resursseja voitaisiinkin kohdistaa paremmin hätätilapotilaiden hoitoon. Tiedot selviävät Oulun yliopistossa väittelevän TtM Petri Roivaisen väitöstutkimuksesta.

Oulun yliopisto tukee työperäistä maahanmuuttoa uusilla yrityskoulutuksilla13.5.2022 06:39:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopisto tukee työperäistä maahanmuuttoa uusilla yrityksille suunnatuilla Soft Landings -perehdytyskoulutuksilla. Syksyllä 2021 aloitetuilla koulutuksilla on tarkoitus tukea suomalaisten yritysten kykyä rekrytoida kansainvälisiä työntekijöitä tarjoamalla yritysten kansainvälisille työntekijöille laaja perehdytyskoulutus suomalaisesta yhteiskunnasta, paikallisesta elämästä ja työelämästä.

Logopedian koulutusta ja tutkimusta Oulun yliopistossa jo 40 vuotta12.5.2022 07:38:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston logopedian koulutus ja tutkimus täyttää 40 vuotta. Tuona aikana koulutuksesta on valmistunut yli 1000 filosofian maisteria, jotka toimivat laillistettuina puheterapeutteina tai muissa kielen ja kommunikaation asiantuntijatehtävissä. Sekä yksikön koulutus että tutkimus on arvioitu useaan kertaan laadukkaaksi erilaisissa arvioinneissa. Logopedian koulutus on vuosittain yksi suosituimmista Oulun yliopiston hakukohteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme