Uudenmaan ELY-keskus

Itä- ja Länsi-Uudellamaalla selvitettiin ensi kertaa kestäviä matkaketjuja

Jaa
Kestävän matkaketjun pääasiallinen kulkumuoto on joukkoliikenne tai pyöräily. Selvityksessä matkaketjut arvioitiin tärkeysjärjestykseen ja niistä tunnistettiin tärkeimmät laatukäytävät sekä tärkeimmät joukkoliikennepysäkit. Tärkeimmät kestävän liikkumisen matkaketjut tunnistettiin priorisoimalla matkaketjut matka-ajan, käyttäjäpotentiaalin ja päästövähennyspotentiaalin perusteella.
Selvityksessä painotettiin sitä, mitä infrastruktuurille voidaan tehdä, jotta kestävän liikkumisen olosuhteet paranevat.
Selvityksessä painotettiin sitä, mitä infrastruktuurille voidaan tehdä, jotta kestävän liikkumisen olosuhteet paranevat.

Selvityksessä tarkastelualueena olivat Itä- ja Länsi-Uudenmaan kunnat. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kestäviä matkaketjuja on selvitetty tällä alueella. Työssä painotettiin sitä, mitä infrastruktuurille voidaan tehdä, jotta kestävän liikkumisen olosuhteet paranevat ja sen päätavoitteena olikin varmistaa, että kestävän liikkumisen ja liikenneturvallisuuden olosuhteita parannetaan jatkossa Länsi- ja Itä-Uudellamaalla erityisesti tärkeimmiksi tunnistetuilla kestävän liikkumisen matkaketjuilla.

Kestävistä matkaketjuista tunnistettiin tärkeimmät laatukäytävät. Laatukäytäviä tunnistettiin yhteensä kolme: yksi Itä-Uudeltamaalta ja kaksi Länsi-Uudeltamaalta.

Itä-Uudenmaan laatukäytävä on käytävä Loviisa–Porvoo–Söderkulla–Helsinki. Länsi-Uudenmaan laatukäytävät ovat käytävät Hanko–Tammisaari–Karjaa–Siuntio–Kirkkonummi–Helsinki sekä alkupäästään kahdesta haarasta koostuva käytävä Lohja–Nummela–Veikkola–Leppävaara–Helsinki ja Karkkila–Vihti kk–Nummela–Veikkola–Leppävaara–Helsinki.

Työssä määriteltiin myös Itä- ja Länsi-Uudenmaan tärkeimmät joukkoliikennepysäkit. Ne luokiteltiin ensimmäistä kertaa pysäkkiluokkiin, joita ovat terminaalit, keskeiset solmupysäkit, vilkkaat pysäkit ja peruspysäkit. Pysäkeille, pysäkeille johtaville reiteille sekä henkilöautojen ja pyörien liityntäpysäköinnille asetettiin laatutavoitteet. Tämä auttaa suunnittelemaan niiden parantamistoimia. Selvityksessä määriteltiin myös ensimmäistä kertaa Itä- ja Länsi-Uudenmaan pääpyöräilyreitit.

Selvityksen ovat teettäneet yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskus ja Uudenmaan liitto. Työhön ovat osallistuneet myös Itä- ja Länsi-Uudenmaan kunnat, Liikenne- ja viestintävirasto, Väylävirasto sekä HSL.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uudenmaan ELY-keskus, liikennejärjestelmävastaava Anna Puolamäki, p. 0295 021 370
Uudenmaan liitto, liikennesuunnittelija Pasi Kouhia, p. 040 660 5030

Kuvat

Selvityksessä painotettiin sitä, mitä infrastruktuurille voidaan tehdä, jotta kestävän liikkumisen olosuhteet paranevat.
Selvityksessä painotettiin sitä, mitä infrastruktuurille voidaan tehdä, jotta kestävän liikkumisen olosuhteet paranevat.
Lataa
Itä-Uudenmaan laatukäytävä.
Itä-Uudenmaan laatukäytävä.
Lataa
Länsi-Uudenmaan laatukäytävät.
Länsi-Uudenmaan laatukäytävät.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

NTM-centralen i Nyland genomför kartläggningar av källor i områdena Första och Andra Stängselåsen29.5.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Nyland utreder källornas tillstånd och eventuella iståndsättningsbehov. Utredningsobjekten är områdena Första och Andra Stängselåsen i Hangö, Lojo, Sjundeå, Vichtis och Högfors. Terrängkartläggningar görs under sommaren och hösten 2023. Källor i naturtillstånd är sällsynta i södra Finland. Källorna har försvunnit eller förändrats särskilt till följd av dikning, men genom iståndsättning kan de återställas nära sitt naturtillstånd. Tack vare iståndsättningsåtgärderna för källorna har värdefulla arter möjlighet att återhämta sig. Sådana alltmer sällsynta arter är till exempel många orkidéer, såsom knottblomster och kärrknipprot. Utredningarna är en del av livsmiljöprogrammet Helmi som finansieras av miljöministeriet och där naturmiljöer iståndsätts. Vid iståndsättningarna kontaktas markägarna och de egentliga iståndsättningsarbetena utförs med markägarnas samtycke. Livsmiljöprogrammet Helmi (Miljöministeriet)

Uudenmaan ELY-keskus toteuttaa lähdekartoituksia Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän alueilla29.5.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Uudenmaan ELY-keskus selvittää lähteiden tilaa sekä niiden mahdollisia kunnostustarpeita. Selvityskohteina ovat Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän alueet Hangossa, Lohjalla, Siuntiossa, Vihdissä ja Karkkilassa. Maastokartoituksia tehdään kesän ja syksyn 2023 aikana. Luonnontilaiset lähteet ovat Etelä-Suomessa harvinaisia. Lähteet ovat hävinneet tai muuttuneet erityisesti ojituksen seurauksena, mutta kunnostuksilla niitä voidaan palauttaa lähelle luonnontilaa. Lähteiden kunnostustoimien ansiosta arvokkaalla lajistolla on mahdollisuus elpyä. Tällaisia harvinaistuneita lajeja ovat esimerkiksi monet kämmekät, kuten sääskenvalkku ja suoneidonvaippa. Selvitykset ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jossa kunnostetaan luonnonympäristöjä. Kunnostuksista ollaan yhteydessä maanomistajiin ja varsinaiset kunnostustyöt tehdään maanomistajien suostumuksella. Helmi-ohjelma (Ympäristöministeriö)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme