Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Itä-Suomeen ei uusia kokoontumisrajoituksia - Essoten alueen tilanne vielä arvioinnissa

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto ei aseta kokoontumisrajoituksia Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon eikä Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueille. Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alue siirtyi kiihtymisvaiheeseen 13.8.2021 ja arvio rajoitusten välttämättömyydestä Essoten alueella valmistuu loppuviikosta (vko 33).

Itä-Suomen aluehallintovirasto on saanut alueensa kolmelta sairaanhoitopiiriltä pyytämänsä arviot tartuntatautilain mukaisten rajoittamispäätösten asettamisen tarpeesta.

Aluehallintovirasto arvioi rajoitusten välttämättömyyttä ja totesi, että yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittaminen ei tällä hetkellä ole tartuntatautilaissa tarkoitetulla tavalla välttämätöntä Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon eikä Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueilla. Etelä-Savon sairaanhoitopiirin osalta arviointi on vielä kesken ja päätös mahdollisista rajoituksista tehdään viikon 33 lopulla.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella koronavirustilanne on perustasolla. Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirien alueet ovat kiihtymisvaiheessa.

Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit ovat asiantuntija-arvioissaan katsoneet, että vaikka tartuntamäärät ovat korkeat, tällä hetkellä ei ole välttämätöntä rajoittaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä aluehallintoviraston päätöksellä. Aluehallintovirasto voi tehdä päätöksen kokoontumisrajoituksista usean kunnan alueella, jos se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

Vaikka covid-19-taudin ilmaantuvuus on kasvanut, ei terveydenhuollon kantokyky ole vaarassa Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon tai Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueilla. Rokotekattavuus etenee koko ajan vähentäen vakavien sairastumisten riskiä ja sairaalahoidon tarvetta. Tartuntojen lähteet ovat pääosin tiedossa ja jäljitettävyys on säilynyt hyvällä tasolla.

Tartuntatautilain 58 c § velvoittaa asiakas- tai osallistujapiirin oleskelutiloista vastaavan järjestäjän huolehtimaan laissa säädetyistä turvallisuus- ja hygieniakäytänteistä.

- Jokaisen vastuullinen käyttäytyminen sekä rokotusten ottaminen on tärkeää, jotta epidemiatilanne saadaan Itä-Suomessa pysymään hallinnassa, eikä enempiä rajoituksia jatkossakaan tarvita, toteaa ylijohtaja Soile Lahti

Koronavirustilanne voi muuttua nopeasti. Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tilanteen seuraamista ja on valmiudessa tehdä rajoituspäätöksiä nopeastikin, jos tilanne muuttuu ja rajoituspäätösten tekeminen on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle

ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
aluehallintoylilääkäri Tiina Reijonen, p. 0295 016 880
ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen, p. 0295 016 863
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa - Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei uusimman tilannearvion perusteella jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyinen päätös on voimassa 30.9. asti, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme