Aluehallintovirasto

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi Essoten hallitukselle huomautuksen potilaslain ja asiakaslain mukaisten muistutusvastausten viiveistä

Jaa

Aluehallintovirasto antoi Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) hallitukselle huomautuksen, koska se ei ole huolehtinut potilaslain ja asiakaslain mukaisten muistutusten lainmukaisesta käsittelystä.

Potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain mukaan terveyden- ja sairaanhoitoon tai siihen liittyvään kohteluun tyytymättömällä potilaalla on oikeus tehdä muistutus terveydenhuollon toimintayksikössä terveydenhuollosta vastaavalle johtajalle. Toimintayksikön on käsiteltävä muistutus asianmukaisesti ja siihen on annettava kirjallinen vastaus kohtuullisessa ajassa. Vastaus on perusteltava asian laadun edellyttämällä tavalla. Sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetussa laissa on vastaavat säännökset liittyen sosiaalihuollon asiakkaan tyytymättömyyteen sosiaalihuollon laatuun tai siihen liittyvään kohteluunsa.

Valviran ohjeistuksen mukaan muistutukseen tulisi vastata 1-4 viikon kuluessa. Myös eduskunnan oikeusasiamies on katsonut, että kohtuullinen aika on pääsääntöisesti noin kuukauden tai 1-2 kuukautta asian ollessa erittäin ongelmallinen ja vaatiessa selvitystyötä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi joulukuussa 2018 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle (Essote) hallinnollista ohjausta asiassa. Jatkoselvityksen mukaan tilanne oli korjaantunut vain osittain helmikuuhun 2019 mennessä. Aluehallintovirasto päätti jatkaa valvontaa saadun selvityksen sekä asiassa aluehallintovirastoon tulleiden kantelujen vuoksi. Aluehallintovirasto pyysi tiedot elokuussa 2019 - heinäkuussa 2020 annettujen muistutusvastausten käsittelyajoista.

Essoten selvityksen mukaan seuranta-aikana terveydenhuollossa 24 muistutuksen ja sosiaalihuollossa 12 muistutuksen käsittelyaika ylitti kaksi kuukautta. Pisimmät käsittelyajat ylittivät puoli vuotta.

Aluehallintovirasto antaa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän hallitukselle huomautuksen, koska se ei ole huolehtinut muistutusten lainmukaisesta käsittelystä. Essoten tulee yhdessä johtavien viranhaltijoiden kanssa huolehtia siitä, että potilaslain ja asiakaslain mukaisiin muistutuksiin vastaaminen saatetaan viivytyksettä lain ja valtakunnallisen ohjeistuksen edellyttämälle tasolle. Aluehallintovirasto jatkaa asian seurantaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

aluehallintoylilääkäri Tuula Tarkiainen
sosiaalihuollon osalta sosiaalihuollon ylitarkastaja Satu Syrjälä
terveydenhuollon ylitarkastaja Marja Hyvärinen
etunimi.sukunimi@avi.fi, p. 0295 016 800 (vaihde)

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Södra Finlands beredskapskommitté: Öppen och tydlig kommunikation stöder samhällets kristålighet13.4.2021 12:24:55 EEST | Tiedote

Södra Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 7.4.2021 för att göra en översikt över coronavirussituationen. Temat för mötet var coronakommunikation och kristålighet. Med representanter för media och kommuner diskuterades mediernas och myndigheternas samarbete i kommunikationen om coronakrisen samt mediernas möjligheter att stärka kriståligheten i samhället.

I en del av landet får restaurangerna hålla öppet med vissa begränsningar - regionförvaltningsverket vägleder och övervakar13.4.2021 09:11:10 EEST | Tiedote

Genom förordning av statsrådet har det bestämts att restaurangerna måste fortsätta hålla stängt i en stor del av landet till och med den 18 april för att få stopp på spridningen av epidemin. I de områden där restaurangerna får hålla öppet finns restriktioner bland annat av serverings- och öppettider. Regionförvaltningsverket vägleder och övervakar restaurangerna när det gäller iakttagandet av restriktionerna.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beviljat tillstånd för staden Kristinestad att muddra i nedre del av Lappfjärds å i översvämningsskyddssyfte12.4.2021 16:46:04 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har den 12 april 2021 beviljat tillstånd enligt vattenlagen för staden Kristinestad att muddra i nedre del av Lappfjärds å. Projektet främjar översvämningsskydd på jordbrukslägenheter längs Lappfjärds ås nedre del och skyddar i extrema fall även bostadsfastigheter. Projektets påverkan på fiskebestånd och naturvärden kompenseras med restaurerings- och utsättningsåtgärder enligt tillståndsbestämmelserna. Beslutet finns tillgänglig via databasen över vatten- och miljötillstånd 12.4.2021 Anvisning: beslutet hittas med kommunsökning: Kristinestad Beslutets diarienummer: LSSAVI/419/2017, beslutets nummer 76/2021 Mer information: Miljööverinspektör Merja Mäensivu, tfn 0295 018 807 Miljoråd Mikko Vesaaja, tfn 0295 018 797 Miljöråd Stefan Nyman, tfn 0295 018 743 e-post: fornamn.efternamn@rfv.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Kristiinankaupungin kaupungille luvan Lapväärtinjoen alaosan ruoppaamiseen tulvasuojelutarkoituksessa12.4.2021 16:45:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on 12.4.2021 myöntänyt vesilain mukaisen luvan Kristiinankaupungin kaupungille Lapväärtinjoen alaosan ruoppaamiseen. Hanke edistää tulvasuojelua Lapväärtinjoen alaosan maataloudelle ja ääritapauksissa myös suojaa asuinrakennuksia. Hankkeen kalasto- ja luontovaikutuksia vähennetään lupamääräysten mukaisesti kunnostus- ja istutustoimilla. Päätös on saatavilla 12.4.2021 Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta Ohje: päätös löytyy esimerkiksi kuntahaulla: Kristiinankaupunki. Päätöksen diaarinumero: LSSAVI/419/2017, päätöksen numero: 76/2021. Lisätietoja: Ympäristöylitarkastaja Merja Mäensivu, puh. 0295 018 807 Ympäristöneuvos Mikko Vesaaja, puh. 0295 018 797 Ympäristöneuvos Stefan Nyman, puh. 0295 018 743 sähköpostit: etunimi.sukunimi@avi.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme