Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Itä-Suomen aluehallintovirasto keskeytti Pietarinpirtin toiminnan Mikkelissä

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto määräsi 1.9.2021 suullisella päätöksellä Pietarinpirtti-toimintayksikön Mikkelissä keskeyttämään toimintansa välittömästi. Valvontapäätöksen aluehallintovirasto antoi 3.9.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 3.9.2021 antanut Mikkelin Vanhainkotiyhdistys r.y.:n Pietarinpirtti-toimintayksikköä koskevan valvontapäätöksen toiminnan keskeyttämisestä. Keskeyttäminen on voimassa siihen saakka, kunnes aluehallintovirasto toisin päättää.

Mikkelin Vanhainkotiyhdistys ry:n Pietarinpirtti-toimintayksikkö tuottaa

  • tehostettua palveluasumista vanhuksille 55 asiakaspaikalla ja
  • palveluasumista vanhuksille 15 asiakaspaikalla.

Toimintayksikkö on aloittanut toimintansa 1.10.1931.

Pietarinpirttiä koskeva valvonta-asia on tullut aluehallintovirastossa vireille tammikuussa 2020 yksikön työntekijöiden tekemällä epäkohtailmoituksella.

Kunnat tai kuntayhtymät vastaavat ensisijaisesti alueellaan sijaitsevien yksityisten sosiaalipalvelujen valvonnasta. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä  Essote on ilmoittanut saamistaan epäkohtailmoituksista aluehallintovirastoon. Epäkohtailmoituksissa esille tuodut asiat ovat johtaneet valvontakäynteihin. Essote on tehnyt Pietarinpirttiin valvontakäynnit 2.12.2020, 21.6.2021, 30.8.2021 ja 31.8.2021.

Essoten valvonnan aikana huolenaiheiksi ovat nousseet:

  • asiakasturvallisuus sekä hoivan ja hoidon asianmukainen toteutuminen
  • henkilöstörakenne ja koulutetun henkilökunnan riittävyys työvuoroissa turvaamaan asiakkaiden hoivan ja hoidon
  • toimintayksikön toiminta ja riskien hallinta sekä omavalvonnan toteutuminen.

Epäkohtailmoitusten ja Essoten valvontahavaintojen perusteella Itä-Suomen aluehallintovirasto teki valvontatarkastuksen Pietarinpirttiin 1.9.2021 yhdessä Essoten kanssa. Tarkastuksen tarkoituksena oli selvittää, onko Pietarinpirtin henkilöstön määrä ja rakenne toimiluvan mukaisia ja vastaavatko ne asiakkaiden tarpeisiin. Näillä on suuri merkitys asiakasturvallisuuden varmistamisessa. Lisäksi selvitettävänä oli, kuka toimii vastuuhenkilönä nyt ja mitkä ovat hänen toimivaltuutensa.

Tarkastuskäynnillä saadun selvityksen perusteella aluehallintovirasto totesi, että yksikön asiakas- ja potilasturvallisuutta ei pystytä turvamaan nykyisellä henkilökuntamäärällä ja -rakenteella. Tarkastusajankohtana yksikön vastuuhenkilö oli poissa ja sijaisjärjestelyt olivat epäselvät sijaisen toimivallan sekä tehtävänkuvan osalta. Palvelun laadussa oli vakavia puutteita, esimerkiksi asiakkaiden saunominen, viriketoiminta ja ulkoilut eivät ole toteutuneet pitkään aikaan.

Tarkastuskäynnillä palveluntuottaja ei pystynyt esittämään realistista suunnitelmaa, miten se vastaa seuraavasta päivästä (2.9.2021) alkaen johtamisjärjestelmästä sekä lain ja luvan edellyttämästä henkilöstömitoituksesta ja -rakenteesta. Tämän vuoksi aluehallintovirasto keskeytti toimintayksikön toiminnan suullisella ilmoituksellaan välittömästi 1.9.2021 ja antoi asiasta kirjallisen päätöksen tänään 3.9.2021.

Essote otti yksikön toiminnan haltuunsa välittömästi. Essotesta siirtyi vastuuhenkilö ja henkilökuntaa turvaamaan asiakkaiden hoivan ja hoidon. Essote on ollut yhteydessä asukkaiden omaisiin ja Mikkelin Vanhainkotiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja Essoten vastuuhenkilöt ovat yhteistyössä tiedottaneet Pietarinpirtin henkilöstöä tilanteesta.

Itä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Itä-Suomen aluehallintovirasto
ylitarkastaja Kirsi Laitinen, p. 0295 016 800, etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä - Essote
vastuualuejohtaja Niina Kaukonen, p. 044 794 4003
etunimi.sukunimi@essote.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Poikkeusoloissa luotettavan ja selkeän mediaviestinnän merkitys on keskeinen – rokotuskattavuuden nousua edesautettava kaikin keinoin20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 16.9.2021. Kokouksessa päivitettiin alueen tilannekuva koronan ja muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Yleisradion turvallisuuspäällikkö Jyrki Guttorm kertoi valmiustoimikunnalle Ylen roolista poikkeusolojen viestinnän varmistajana.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: Tillförlitlig och tydlig mediekommunikation är av central betydelse under undantagsförhållanden – en ökning av vaccinationernas omfattning ska främjas på alla sätt20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 16.9.2021. Under mötet uppdaterades den regionala lägesbilden beträffande coronan och andra aktuella observationer. Rundradions säkerhetschef Jyrki Guttorm berättade för beredskapskommittén om Yles roll som kommunikatör under undantagsförhållandena.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin turvaamaan Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon asiakasturvallisuuden ja laadun välittömästi20.9.2021 15:18:09 EEST | Tiedote

Määräyksen lisäksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 17.9.2021 kotihoidon epäkohdista huomautuksen Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä kotihoidon toiminnasta vastaaville johtaville viranhaltijoille vastaisen toiminnan varalle. Aluehallintovirasto jatkaa alueiden kotihoidon valvontaa ja tekee asiasta myöhemmin lisäselvityspyynnön Tampereen kaupungille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme