Aluehallintovirasto

Itä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikoilla käyttöön pakollinen terveystarkastus

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 31.3.2021 tehnyt päätöksen maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta alueensa rajanylityspaikoilla. Määräys on voimassa 01.04.2021 - 30.04.2021.

Päätöksen myötä jokaisen rajanylityspaikan kautta maahan tulevan matkustajaliikenteen henkilön täytyy osallistua välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti.

Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen. Vastaavalla tavalla toimitaan myös silloin, jos henkilö esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle puoli vuotta aikaa.

Päätös koskee kaikkia Itä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikkoja eli Kuopion lentoasemaa Siilinjärvellä, Joensuun lentoasemaa, Niiralan rajanylityspaikkaa Tohmajärvellä sekä Inarin tilapäistä rajanylityspaikkaa Lieksassa.

Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä huoltovarmuuden ja tuonnin sujuvuuden varmistamiseksi. Määräys ei myöskään koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia.

"Kuntien tekemät terveystarkastukset rajanylityspaikoilla ovat toimineet hyvin tähänkin saakka ja käytännössä koronatestaukset ovat jo olleet kattavia massatestauksia. Yksittäiset testauksesta kieltäytyneet on asetettu kunnan tartuntatautilääkärin yksilöllisen arvion mukaan karanteenin tai heille on määrätty pakollinen terveystarkastus. Käytännössä määräys ei muuta tilannetta juuri tällä hetkellä, mutta sillä ennakoidaan mahdollista matkustajamäärien kasvua ja toteutetaan kansallista toimintamallia rajanylityspaikkojen terveysturvallisuustoimista. Tavoitteemme on, että jatkossakin jokaisen maahantulijan terveys tarkastetaan ja selkeä viestintä siitä, että tämä on pakollista.", summaa ylijohtaja Soile Lahti.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on aikaisemmin antanut tartuntatautilain 15. pykälän nojalla määräyksen siitä, että alueen kuntien pitää järjestää kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastus koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on 30.3.2021 antamallaan ohjauskirjeellä (VN/9047/2021) edellyttänyt kaikkia toimivaltaisia viranomaisia käyttämään kaikkia tartuntatautilain mahdollistamia toimivaltuuksiaan epidemian leviämisen estämiseksi. STM on kirjeessään ohjannut, että nykyisessä epidemiatilanteessa on välttämätöntä, että aluehallintovirastot tekevät Suomeen saapuvia matkustajia koskevat tartuntatautilain 16 §:n mukaiset päätökset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukset huomioon ottaen. Tällä päätöksellä Itä-Suomen aluehallintovirasto panee täytäntöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta ja kansallista toimintamallia.

Nyt annettavalla tartuntatautilain 16. pykälän mukaisella määräyksellä ennakoidaan myös mahdollisten kausityöntekijöiden tulemista maahan ja tästä johtuvia matkustajamäärien muutoksia. Tämän lisäksi Venäjän mahdolliset toimet rajaliikenteen avaamisessa saattavat lisätä matkustajamääriä huomattavasti.

Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös (pdf)

Lisää tietoa

Sosiaali- ja terveysministeriön 30.3.2021 aluehallintovirastoille ja kunnille lähettämä ohjauskirje

Liite 1: Pakollinen terveystarkastus maahan saapuessa - esimerkki toimintamallista (muistio) (stm.fi)

Liite 2: Sosiaali- ja terveysministeriön liite 30.3.2021 ohjauskirjeeseen: Esimerkki toimintamallista maahan saavuttaessa (kaavio) (stm.fi)

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) suositus rajalla tehtäviin testauksiin uusien helposti tarttuvien SARS_CoV_2_muunnosten leviämisen estämiseksi

Rajavartiolaitoksen ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana (raja.fi)

Matkustaminen ja koronaviruspandemia (thl.fi) 

Aluehallintoviraston koronaneuvonta (ma–pe klo 8–11.30 ja 12.30–16): p. 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Median yhteydenotot
ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen, p. 0295 016 863
aluehallintoylilääkäri Sami Remes, p. 0295 016 876
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Pohjanmaalle 10 henkilön kokoontumisrajoitus 12.4. alkaen9.4.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto lieventää Pohjois-Pohjanmaalla sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia kuudesta henkilöstä kymmeneen henkilöön. Rajoituksella pyritään pitämään alue epidemian perustasolla. Vaikka kokoontumisrajoitusta hieman lievennetään, on yhä tarpeen kiinnittää huomiota kontaktien välttämiseen ja hyvään hygieniaan.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: coronaläget i området är relativt stabilt, men kampen mot viruset fortsätter målmedvetet9.4.2021 13:50:33 EEST | Tiedote

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland sammanträdde för 28:e gången den 8 april med ett webbmöte under ledning av sin ordförande Marko Pukkinen, överdirektör vid regionförvaltningsverket. Lägesbilden uppdaterades i fråga om coronaviruset och andra aktuella observationer i området. Forskardoktor Tuomas Aivelo från Helsingfors universitet berättade för beredskapskommittén om pandemier och beredskapen inför dem ur ekologisk och evolutionsbiologisk synvinkel. Dessutom gick man igenom de viktigaste observationerna från den 18:e omgången av medborgarpulsen.

Turvallisuussuunnittelun puutteet johtivat sähkötapaturmaan – sakkoja turvallisuuskoordinaattorille ja työpäällikölle9.4.2021 13:48:44 EEST | Tiedote

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi sähköalan yrityksen turvallisuuskoordinaattorin 50 päiväsakon ja rakennusalan yrityksen työpäällikön 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sähköalan yritys toimi rakennuttajana ja rakennusalan yritys päätoteuttajana. Syyte vammantuottamuksesta ja vaatimus yhteisösakon tuomitsemisesta hylättiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 6.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: alueen koronatilanne suhteellisen vakaa, mutta taistelu virusta vastaan jatkuu yhä määrätietoisesti9.4.2021 13:47:57 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 28. kerran 8.4. verkkokokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuva päivitettiin koronaviruksen sekä alueen muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle pandemioista ja niihin varautumisesta ekologian ja evoluutiobiologian näkökulmasta. Lisäksi käytiin läpi keskeisiä havaintoja kansalaispulssin 18. kierrokselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme