Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen aluehallintoviraston tekemistä päätöksistä

Jaa

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, joka koski Itä-Suomen aluehallintoviraston tekemiä, yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia rajoittavia päätöksiä Pohjois-Karjalan maakunnan alueella.

Itä-Suomen hallinto-oikeus antoi 9.9.2021 ratkaisunsa valitukseen, joka koski Itä-Suomen aluehallintoviraston 27.11.2020, 4.12.2020 ja 22.12.2020 tekemiä päätöksiä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Aluehallintoviraston 27.11.2020 antamalla päätöksellä kiellettiin Joensuun, Lieksan ja Kontiolahden alueilla sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Aluehallintoviraston 4.12.2020 ja 22.12.2020 antamilla päätöksillä Pohjois-Karjalan alueella kiellettiin sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi alle 20 henkilön tilaisuuksien järjestämisen edellytykseksi asetettiin se, että järjestämisessä noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Valituksessa vaadittiin päätösten kumoamista lainvastaisina. Valitusta perusteltiin muun muassa sillä, että päätökset oli tehty kuulemisia suorittamatta, rajoitukset eivät olleet oikeasuhtaisia ja niihin oli liitetty ohjeita tavalla, jota tartuntatautilaki ei salli. Valittaja piti yli 20 hengen yleisötilaisuuksien kieltävää määräystä suhteettomana rajoituksena perustuslaissa suojattuihin sananvapauteen, taiteen vapauteen ja elinkeinon harjoittamisen vapauteen. Valittaja kiinnitti erityisesti huomiota siihen, että henkilömäärän mukainen rajoitus on koskenut myös suurella ulkoilma-alueella järjestettyä tapahtumaa.

Hallinto-oikeuden mukaan kuulematta jättämiselle oli hallintolain mukainen peruste. Kuulemisesta johtuva päätöksen viivästyminen olisi estänyt tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarkoitetun toimenpiteen oikea-aikaisen antamisen ja siten aiheuttanut huomattavaa haittaa ihmisten terveydelle.

Hallinto-oikeuden oikeudellisen arvioinnin mukaan aluehallintoviraston päätöksen perusteluista ilmenee, että päätöstä tehtäessä on arvioitu päätöksen vaikutuksia muun muassa perusoikeuksiin ja kieltomääräystä on pidetty välttämättömänä. Oikeutta järjestää yleisötilaisuuksia on rajoitettu vain siinä määrin, kuin se on ollut tartuntatautien leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä. Hallinto-oikeuden mukaan päätöksissä asetettu kielto järjestää yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia ei ole ollut suhteellisuusperiaatteen vastainen. Hallinto-oikeuden mukaan aluehallintovirasto on voinut arvioida, että huonontunut tartuntatautitilanne on edellyttänyt yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten kiristämistä.

Lisäksi hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, että Itä-Suomen aluehallintovirastolla on tartuntatautilain 58 §:n perusteella ollut toimivalta tarkemmin määritellä ne yleisötilaisuudet, joiden kieltäminen on välttämätöntä tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Yleisötilaisuuksien järjestäjälle asetettu velvollisuus noudattaa tiettyjä järjestämistoimenpiteitä on ollut yleisötilaisuuksien kokonaan kieltämistä lievempi rajoitus ja siten suhteellisuusperiaatteen mukainen.

Hallinto-oikeuden mukaan aluehallintovirasto on voinut ottaa oman päätöksensä osaksi toisen viranomaisen laatiman ohjeen, josta aluehallintoviraston käsityksen mukaan on ilmennyt ne välttämättömät toimenpiteet, joita noudattamalla alle 20 henkilön yleisötilaisuuksien järjestämistä ei tarvitse kokonaan kieltää. Aluehallintovirasto ei siten ole ylittänyt toimivaltaansa tai ohjeisiin viittaamalla siirtänyt sitä muulle viranomaiselle.

Hallinto-oikeus hylkäsi päätöksistä tehdyn valituksen sekä siihen liittyneen oikeudenkäyntikuluvaatimuksen.

Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös 1848/2021
Dnro 20478/03.04.04.04.29/2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle

ylijohtaja Soile Lahti, p. 029 501 6964
ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen, p. 0295 016 863
etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitukset kumotaan huomisesta 16.9. alkaen15.9.2021 12:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoitukset huomisesta 16.9.2021 alkaen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti. Ryhmän arvion mukaan kokoontumisrajoitukset eivät ole enää nykyisessä epidemiatilanteessa välttämättömiä. Lain yleisiä terveysturvallisuutta parantavia velvoitteita täytyy edelleen noudattaa asiakas- ja yleisötilojen käytössä.

Insatsberedskap vid strålrisksituationer - LSS21-beredskapsövning15.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Målet med den regionala beredskapsövningen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland 2021 är att förtydliga behörigheterna och olika samhällsaktörers roller vid strålrisksituationer. Dessutom är målet att vid behov uppdatera olika samhällsaktörers planer, anvisningar och färdigheter i anslutning till strålrisksituationer samt att granska behovet av att uppdatera lagstiftningen. LSS21-beredskapsövningen ordnas i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Österbotten, Mellersta Finland och Birkaland. I varje landskap ordnas en övningsdag som engagerar kommunerna och andra aktörer i september–oktober.

Toimintavalmius iskuun säteilyvaaratilanteen varalle - LSS21-valmiusharjoitus15.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston vuoden 2021 alueellisen valmiusharjoituksen tavoitteena on selventää toimivaltuuksia ja eri yhteiskunnan toimijoiden rooleja säteilyvaaratilanteessa. Lisäksi tavoitteena on saada tarvittaessa päivitettyä säteilyvaaratilanteeseen liittyvien eri yhteiskunnan toimijoiden suunnitelmia, ohjeita ja valmiuksia sekä myös tarkastella lainsäädännön päivitystarpeita. LSS21-valmiusharjoitus järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan maakunnissa. Jokaisessa maakunnassa järjestetään kuntia ja muita toimijoita osallistava harjoituspäivä syys-lokakuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme