Hiv-säätiö

Itä-Suomessa hiv-tartuntojen määrä edelleen nousussa – ilmaisia hiv-kotitestejä jaossa Vartiuksen raja-asemalla 15.-16.6

Jaa

Suomalaiset saavat nykyään hiv-tartunnan todennäköisemmin ulkomailla kuin kotimaassa. Hivpoint ja Suomen Punainen Risti tarjoavat vuonna 2019 ennätysmäärän hiv-testausmahdollisuuksia Venäjän raja-asemilla. Rajatestaustapahtumissa on jaossa myös ilmaisia hiv-kotitestejä. Seuraava testaustapahtuma pidetään Vartiuksen raja-asemalla 15.-16.6.2019.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan jokaisella tulisi halutessaan olla oikeus päästä anonyymiin hiv-testiin julkisessa terveydenhuollossa. Tämä toteutuu kuitenkin monilla edelleen huonosti. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla voi olla vaikeaa päästä nimettömänä testiin. Suuremmissa kaupungeissa on tarjolla myös testiin pääsyä helpottavia matalan kynnyksen palveluita mm. Hivpointin ja Suomen Punaisen Ristin järjestäminä. Vuonna 2018 myyntiin tuli hiv-kotitesti, joka tuo anonyymin testauksen suomalaisten ulottuville ympäri maata.  

Anonyymin testauksen tarve on huomattu Hivpointin ja Punaisen Ristin testaustapahtumissa Venäjän rajalla. Vuodesta 2000 lähtien lähes 60 suomalaista miestä on saanut hiv-tartunnan Venäjällä.

– Kohdennettu hiv-testaus Venäjän rajalla on selkeästi tärkeää, sillä monet rajatestauksessamme käyneistä miehistä eivät ole ennen käyneet hiv-testissä, sanoo Hivpointin seksuaalineuvoja Mervi Valjus.  

– Yksi syy tähän on se, että anonyymin hiv-testin saaminen on vaikeaa. Julkisen terveydenhuollon olisi tärkeää tarkistaa käytäntöjään ja varmistaa, että oikeus nimettömään hiv-testaukseen toteutuu, toteaa Valjus.

Hän myös rohkaisee käymään testissä.

– Testiin hakeutumista ei kannata pelätä, saat siitä itsellesi mielenrauhan, Valjus kannustaa. 

Tänä vuonna Hivpoint ja Suomen Punainen Risti järjestävät useampia rajatestauksia kuin edellisvuosina. Raja-asemilla tarjotaan testauksen lisäksi neuvontaa ja turvaseksipakkauksia. Jokaisena testauspäivänä jaetaan myös ilmaisia hiv-kotitestejä muistuttamaan säännöllisen testauksen tarpeellisuudesta ja mahdollisuudesta tehdä testi nimettömästi.

Ensi viikonloppuna turvaseksikiertue päivystää Vartiuksen raja-asemalla lauantaina 15.6. klo 14-18 ja sunnuntaina 16.6. klo 12-18.

Loppukesän rajatestaustapahtumat järjestetään Niiralassa 24.-25.8 ja Nuijamaalla 31.8.-1.9. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Mervi Valjus, Hivpointin seksuaalineuvoja, suunnittelija - aluetyö, 0207 465 784, mervi.valjus@hivpoint.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Unioninkatu 45 C 1
00170 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin (ent. Hiv-tukikeskus) tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Suomalaisten Venäjälle matkailevien miesten tartunnat askarruttavat – Uutta tutkimustietoa tulossa20.5.2020 06:42:00 EESTTiedote

Noin puolet suomalaisten uusista hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista saadaan matkailun tai ulkomailla oleskelun aikana harrastamalla suojaamatonta seksiä. Näistä tartunnoista puolet todetaan yli 50-vuotiailla heteromiehillä. Jotta hiviä ja muita seksitauteja voidaan tulevaisuudessa ennaltaehkäistä tehokkaasti myös matkailijoiden parissa, Hivpoint ja Lapin Yliopisto aloittavat tutkimuksen venäjänmatkailijoiden seksikäyttäytymisestä.

Suomi mukaan maailman hiv-talkoisiin – globaali vastuu on tärkeää31.5.2019 06:30:00 EESTTiedote

Hiv-epidemia voitetaan kestävällä kehityksellä ja naisten ja tyttöjen asemaan parantamisella. Kestävän kehityksen tavoitteita ei voida saavuttaa panostamatta entistä enemmän tyttöjen ja naisten oikeuksiin, seksuaalioikeuksiin sekä tarttuvien tautien ehkäisyyn ja hoitoon. Huolimatta lääketieteen kehityksestä ja uusien tartuntojen vähenemisestä, hiv ja aids vaikeuttavat edelleen suhteettomalla tavalla erityisesti hiv-tartunnan saaneiden elämiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme