Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Itäbaanan suunnittelu etenee – nyt suunnitellaan pyöräliikenteen pääyhteyttä Herttoniemen ja Itäkeskuksen alueella

Jaa

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan suunnitelmaa pyöräliikenteen pääyhteydelle Herttoniemen ja Itäkeskuksen välille. Suunnitelma on osa Itäbaanaa, joka valmistuessaan muodostaa pyöräilyreitin keskustasta Itäkeskukseen ja edelleen kohti Östersundomia. Kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä suunnitelmasta kyselyssä 2.–22.5. välisenä aikana sekä tutustua suunnittelualueeseen kaikille avoimella suunnitelmapyöräilyllä maanantaina 16.5.2022 klo 17–19.

Suunnittelualue kartalla.
Suunnittelualue kartalla.

Tällä hetkellä laaditaan yleissuunnitelmaa osuudesta, joka ulottuu Valurinkadun pohjoispäässä sijaitsevasta Itäväylän alikulusta Marjaniementien alikulkuun. Suunnitelmassa määritetään baanan linjaus, alustavat suunnitteluratkaisut sekä arvioidaan toteutuskustannukset ja suunnitelman vaikutukset. Itäbaanan muut osuudet suunnitellaan ja toteutetaan erikseen. 

Helsingin suunnitelmissa on rakentaa koko kaupungin kattavaa baanaverkkoa. Baanat ovat laadukkaita pyöräliikenteen pääreittejä, jotka mahdollistavat suoran ja sujuvan pyöräliikenteen. Baanat yhdistävät suurimmat asuinalueet keskustaan ja muihin työpaikkakeskittymiin. 

Itäbaana kulkee Sahaajakatua pitkin, reittivaihtoehtoja oli useita 

Herttoniemen teollisuusalue on yleiskaavassa osoitettu toimitila-alueeksi, mutta tulevaisuuden kehitykseen vaikuttaa muun muassa pikaraidelinja Jokeri 0 sekä bulevardikaupungin kehitys. Tulevaisuudessa alueen luonteen ja maankäytön voi olettaa kehittyvän enemmän asumisen ja raideliikenteen keskittymäksi. Alueen suunnittelun aikataulu on vielä kuitenkin epävarma ja on todettu, että Itäbaanaa tulee edistää jo ennen sitä pyöräliikenteen reittien laadun ja jatkuvuuden takaamiseksi. 

Herttoniemen teollisuusalueella on suunnittelun aikana arvioitu kolmea eri reittivaihtoehtoa: Itäväylän varressa kulkeva reitti, Mekaanikonkatua kulkeva reitti ja Sahaajankatua kulkeva reitti.  

Itäbaanasta on vuonna 2014 laadittu alustava yleissuunnitelma, jossa Itäbaanan reitti kulkee Itäväylän varressa. Ratkaisua on tässä suunnitelmassa arvioitu uudelleen ja sovitettu tämänhetkisiin maankäytön ja liikenteen tulevaisuuden näkymiin. Itäväylän varressa kulkeva reitti olisi nykytilassa erittäin haastava rakentaa sekä kustannukset olisivat korkeat uusien siltarakenteiden sekä alikulun uusimisen vuoksi. Tulevaisuuden muutospaineiden takia, ratkaisu ei vaikuta perustellulta tässä vaiheessa. 

Mekaanikonkatua kulkeva reitti tarjoaisi melko suoran yhteyden. Haasteena kuitenkin on, että Mekaanikonkadun ja Muuntajankadun risteys on erittäin ahdas ja haastava suunnitella laadukkaasti pyöräliikenteen näkökulmasta. Mekaanikonkadun linjauksella kadunvarren pysäköintipaikkoja poistuisi vaihtoehdoista eniten.  

Sahaajakatu soveltuu tarkastelluista vaihtoehdoista Itäbaanan reitiksi parhaiten, vaikka kadulla haasteita tuottavat muun muassa tonttiliittymien suuri määrä.Teollisuusalueen muutospaineiden vuoksi pyöräliikenteen järjestelyt pyritään toteuttamaan kevyin toimenpitein. 

Roihuvuorentien ja Marjaniementien välillä nykyinen yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä erotellaan rinnakkaiseksi pyörätieksi ja jalkakäytäväksi sekä väylää parannetaan nykyistä tasaisemmaksi ja jouhevammaksi. 

Osallistu suunnitteluun - vastaa kyselyyn tai tule mukaan suunnitelmapyöräilyyn 16.5. 

Kaupunkilaisilta toivotaan mielipiteitä Itäbaanan alustavista suunnitelmista osuudella Valurinkatu-Marjaniementie.Karttakyselyyn voi vastata 22.5.2022 asti.  

Suunnittelun etenemisestä kerrotaan lyhyesti myös Uutta Itä-Helsinkiä -tilaisuudessa 11.5.2022. 

Tule mukaan keskustelemaan ja tutustumaan suunnittelualueeseen kaikille avoimellasuunnitelmapyöräilyllämaanantaina 16.5.2022klo 17–19.Lähtöpaikkana on Valurinkadun pohjoispäässä sijaitseva Itäväylän alikulku. Suunnitelmapyöräilyn aikana tutustutaan suunnittelukohteeseen ajamalla reitti kertaalleen Valurinkadun alikulusta Marjaniementien alikulkuun ja takaisin Valurinkadulle. Reitin varrella pysähdytään keskeisissä paikoissa keskustelemaan suunnitteluun liittyvistä kysymyksistä. Oma pyörä ja pyöräilykypärä mukaan! Huomioi myös säänmukainen vaatetus. Pyöräilyyn osallistutaan omalla vastuulla.   

Itäbaanan suunnittelu on alkuvaiheessa ja yleissuunnitelman on määrä valmistua syksyllä 2022, jolloinsen luonnoksia esitellään asukastilaisuudessa. Hankkeen valmistumisaikataulu varmentuu tarkemmassa suunnittelussa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenni Huovinen
suunnittelija
liikenne- ja katusuunnittelu
kaupunkiympäristön toimiala
jenni.huovinen@hel.fi
09 310 37461

Kuvat

Suunnittelualue kartalla.
Suunnittelualue kartalla.
Lataa
Kaikille avoimen suunnitelmapyöräilyn reitti 16.5.2022.
Kaikille avoimen suunnitelmapyöräilyn reitti 16.5.2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 19.5.202219.5.2022 19:03:51 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 19.5.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.6.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme