Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Itäiselle rantareitille opasteet Kalasatamasta Uutelaan

Jaa

Helsingin ainutlaatuinen piirre on kaupungin 130 kilometrin pituinen rantaviiva, jonka varrelle suunnitellaan vaiheittain toteutettava kävelyn ja pyöräilyn rantareitti. Itäinen Helsinki sai oman opastetun, 23 kilometriä pitkän rantareitin rannoilleen.

Reittiopaste itäisellä rantareitillä. Kuva: WSP
Reittiopaste itäisellä rantareitillä. Kuva: WSP

Helsingin rantareitin ensimmäinen opastettu osuus avautui kantakaupunkiin kesällä 2020. Kantakaupungin reilun 15 kilometrin mittaisella kierroksella pääsee tutustumaan Helsingin keskustan rakennettuun urbaaniin rantaan ja merelliseen ympäristöön.

Itäinen rantareitti avautui opastettuna vuoden 2021 lopulla osana reittikokonaisuutta. Reitin opastus alkaa Kalasataman puistosta ja johtaa muun muassa Mustikkamaan, Kulosaaren ja Herttoniemen rantoja pitkin aina Aurinkolahteen ja Uutelaan asti.

Reitti on kokonaisuudessaan 23 kilometriä pitkä ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua itäisen Helsingin hienoihin ranta-alueisiin, kuten uimarantoihin, kartanopuistoihin tai vaikka Korkeasaaren eläintarhaan. Kartalle on merkitty reitin varrella sijaitsevia kiinnostavia kohteita ja paikkoja – Herttoniemenrannan aallonmurtaja, Vartiokylän linnavuori ja Muinaisrantakivikko tarjoavat näköalapaikkoja ja historiallisia kohteita kaikille kaupunkilaisille.

Reitti tarjoaa myös mahdollisuuden nauttia esikaupunkialueiden pääosin rakentamattomien rantojen vehreydestä ja merellisistä maisemista.

Rantareitti on opastettu palvelemaan kävelijöitä ja pyöräilijöitä

Rantareitin opastus on toteutettu olemassa olevalle reitille. Periaatteena on, että reitillä on mahdollisuus kulkea mahdollisimman lähellä rantaa. Joiltakin osin kävely ja pyöräily on kuitenkin jouduttu erottamaan omille reiteilleen, sillä reitti ei ole kaikkialla pyöräiltävissä. Reitti ei myöskään ole koko pituudeltaan esteetön eikä se ole kaikkialla valaistu. Rantareitti on talvikunnossapidon alaisuudessa silloin kun katu tai pyöräväyläkin on.

Rantareitti opastetaan reittivahvenneopasteilla ja karttaopasteilla. Kullakin reitillä on omat värinsä – Itäisen rantareitin väri on Helsingin brändiväreihin pohjautuva pastellin oranssi. Periaatteena on, että reitti tulee olla kuljettavissa maastoon sijoitettujen opasteiden eli reittivahventeiden, viittaopasteiden ja karttataulujen avulla.

Karttaopasteen pohjana toimii peruskartta. Karttaopasteisiin on reitin lisäksi sijoitettu reittiä palvelevia nähtävyyksiä ja muita kiinnostavia kohteita joko nimettynä tai kuvasymbolein. Karttakohteiden valinnassa myös asukkailta pyydettiin näkemyksiä ja ideoita verkkokyselyllä.

Jokaisessa karttaopasteessa on peruskartan sisällön lisäksi esittelyteksti, mittajana, kartan sijainti katuosoitteena sekä Helsinki-infon ja hätäkeskuksen numerot.

Opastettu rantareitti kattaa tulevaisuudessa koko Helsingin

Kaupunki muuttuu ja rakentuu jatkuvasti – sillä on vaikutusta myös rantareittien linjauksiin.

Helsingin rantareittiä kehitetään vaiheittain siten, että se muodostaa jatkuvan ja toimivan palveluiden sekä kävely- ja pyöräilyreittien verkoston. Rantareittien ja myös niihin liittyvien viheralueiden opastus tukevat tulevaisuudessa Helsingin merellisyyden sekä luonto- ja virkistyspalveluiden saavutettavuutta.

Rantareitit kannustavat liikkumaan Helsingin rannoilla. Eurooppalaisittain erityistä on se, että Helsingin rantareitit ovat kaikille avoimia ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella.

Seuraavaksi toteutetaan Seurasaarenselän rantareitti. Suunnitteilla on tämän jälkeen toteuttaa opastus Lauttasaaren, Vanhankaupunginlahden ja Laajasalon rantareiteille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pia Rantanen
suunnitteluvastaava
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
kaupunkitila- ja maisemasuunnittelu
p. 09 310 38812
pia.rantanen@hel.fi

Kuvat

Reittiopaste itäisellä rantareitillä. Kuva: WSP
Reittiopaste itäisellä rantareitillä. Kuva: WSP
Lataa
Itäinen rantareitti kartalla. Kuva: WSP
Itäinen rantareitti kartalla. Kuva: WSP
Lataa
Itäinen rantareitti Kalasatamassa. Kuva: WSP
Itäinen rantareitti Kalasatamassa. Kuva: WSP
Lataa
Rantareittiopaste. Kuva: WSP
Rantareittiopaste. Kuva: WSP
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme