ELY-keskukset

Itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltostrategia - yhteistyöllä ja ennakoinnilla kohti onnistunutta muutosta (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Häme, Kaakkois-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Uusimaa)

Jaa

Itäisen ja eteläisen Suomen vesihuollon strategiatyössä on aika arvioida mennyttä ja kurkistaa tulevaan. Strategia on monien vaiheiden jälkeen valmistunut. Olemme luoneet yhteisen vision ja tehneet strategiset valinnat sekä löytäneet toimenpiteet, joilla kehitämme itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltoa eteenpäin. Koska maailma ympärillämme muuttuu kaiken aikaa, emme voi lukita strategiaamme kuitenkaan ihan lopullisesti. Siksi teemmekin valintojemme ja työskentelymme tarkastelua jo tässä vaiheessa. Missä onnistuimme? Mihin tarvitsemme lisää panostusta? Mitä tarvitsemme strategian toteutukseen? Mitä tulevaisuustyön menetelmiä tarvitsemme onnistuaksemme? Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia etäyhteyksin pidettävässä tulevaisuuspäivässämme 16.12., johon toivotamme tervetulleiksi kaikki työssä mukana olevien maakuntien sidosryhmätoimijat.

Yhdessä tekemällä vastuullista vesihuoltoa - visio käytäntöön

Vesihuoltostrategiatyö itäisen ja eteläisen Suomen yhteistyöalueella käynnistyi vuoden 2021 alussa. ELY-keskukset ovat koordinoineet työtä, mutta koko ajan on haluttu tehdä alueen yhteistä strategiaa toimijoiden, asiantuntijoiden ja viranomaisten kesken.

─ Meille työssä mukana oleville on tärkeää, että päädymme visiomme tavoittelussa konkreettisiin tekoihin. Työskentelyn aikana on löydetty uusia tapoja organisoitua työn tekemisen äärelle. Olemme myös tunnistaneet, että monia strategian mukaisia toimenpiteitä on parhaillaankin käynnissä. Meidän pitää vain osata hyödyntää niitä entistäkin paremmin ja osallistua erilaisten toimenpiteiden toteuttamiseen yli maakunta- ja organisaatiorajojen, vesitalousasiantuntija Piia Kepanen Keski-Suomen ELY-keskuksesta toteaa.


Maakunnallista ja koko yhteistyöaluetta koskevaa toimintaa

Strategiatyön aikana on huomattu, että meillä on eroavaisuuksia mukana olevien maakuntien kesken. Eri maakunnissa on erilaisia vahvuuksia, joita kannattaa vahvistaa edelleen ja jakaa tietoa sekä osaamista muihin maakuntiin. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon osaamiskeskittymät, joissa oppilaitosyhteistyö ja koulutus ylipäätään näyttäytyy vahvana.

Maakunnista on noussut esille myös erinomaisia yhteistyöverkostoja. Kepanen nostaa esille yhtenä esimerkkinä viranomaisyhteistyön.

─ Viranomaisyhteistyössä on edistytty osittain koronapandemiankin saattelemana, mutta hienoja esimerkkejä jo pitkään tehdystä yhteistyöstä on noussut uudella tavalla esiin strategiatyömme aikana. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä on tehty erinomaista ja pitkäjänteistä yhteistyötä vesihuoltoa valvovien viranomaisten ja vesihuoltotoimijoiden kesken jo vuosia. Näistäkin käytännöistä on hyvä ottaa mallia. Keskeinen havainto ja konkreettinen onnistuminen alueellisissa työpajoissa olikin se, että aluille perustetaan yhteistyöryhmät alueiden vesihuollon kehittämisen tueksi. Yhtenä teemana näissä ryhmissä on varautuminen ja ennakointi, Kepanen kertoo.

Maakunnissa tehdään oman näköistä kehitystyötä ja jaetaan tietoutta muihin maakuntiin. Strategiatyössä on tunnistettu myös monia sellaisia kohtia, joissa meidän täytyy puhaltaa yhteen hiileen koko yhteistyöalueen voimin. Yksi strategisista tavoitteistamme "Vesihuollon yhteiskunnallisen arvostuksen nostaminen" vaatii meiltä yhteistä panostusta. Kyseessä on iso ja moniulotteinen asia, joka tulee nähdä mahdollisuutena. Strategiatyöskentelyn tuloksena on syntynyt iso yhteistyöalue, jonka voimin voimme ponnistella vesihuollon arvostuksen nostamiseksi.

Tervetuloa mukaan keskustelemaan tulevaisyystyön menetelmistä ja arvioimaan strategiatyöskentelyämme

On aika katsoa mennyttä vuotta taakse päin, mutta samalla kurkistamme jo tulevaan. Arvioimme strategiatyöskentelyämme, kuulemme asiantuntijapuheenvuoroja vesihuollon tulevaisuudesta ja tutustumme tulevaisuustyön menetelmiin. Kaikille yhteistyöalueen vesihuoltotoimijoille, viranomaisille, tutkimuslaitoksille ja muille vesihuollon asiantuntijatahoille tarjotaan mahdollisuutta osallistua kehitystyöhön joulukuun 16. päivä etäyhteyksin järjestettävissä tulevaisuuspäivässä. Ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta viimeistään 10.12.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Vesitalousasiantuntija
Piia Kepanen
p. 0295 024 171
Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Fridlysta fåglar orsakade färre skördeskador än i fjol – ansökan om ersättning ska lämnas in före utgången av året26.11.2021 09:30:00 EET | Tiedote

Enligt preliminära uppgifter har fåglar som är fridlysta enligt naturvårdslagen, såsom vitkindade gäss, orsakat mindre skador på odlingar än i fjol. Gynnsamma väderförhållanden anses vara den huvudsakliga orsaken. Ersättning för skador orsakade av fridlysta fåglar kan sökas före utgången av året. Ersättningen betalas ut i början av nästa år.

Vattentjänststrategi för Östra och Södra Finland – lyckad förändring genom samarbete och prognosticering (Mellersta Finland, Södra Savolax, Tavastland, Sydöstra Finland, Norra Karelen, Norra Savolax, Nyland)25.11.2021 14:39:33 EET | Tiedote

I arbetet på en strategi för vattentjänsterna i södra och östra Finland har det blivit dags att utvärdera det som varit och kasta en blick på det som kommer. Strategin är nu klar, efter många turer. Vi har skapat en gemensam vision och gjort strategiska val samt identifierat åtgärder för vidareutvecklingen av vattentjänsterna i östra och södra Finland. Eftersom världen omkring oss är stadd i ständig förändring kan vi inte definitivt spika vår strategi. Därför vill vi redan i detta skede granska våra val och vårt arbete. Vad har vi lyckats med? Var behöver insatserna ökas? Vad behövs för att strategin ska förverkligas? Vilka metoder för framtidsarbete behöver vi för att lyckas? Svar på dessa frågor hoppas vi få under framtidsdagen 16.12 som hålls på distans och där vi välkomnar aktörer från intressentgrupper i alla de medverkande landskapen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme