Itämeri-toimenpideohjelman toteuttaminen etenee hyvin
Helsingin kaupungin Itämeri-toimenpideohjelma etenee vauhdikkaasti koronasta huolimatta. Ohjelmakaudelle 2019−2023 Helsingille on kirjattu 111 toimenpidettä vesistöjen suojelemiseksi. Näistä 81 on jo aloitettu ja kahdeksan on valmistunut

Ohjelman toimenpiteistä erityisesti roskaantumisen hallinta, veneilyn ympäristöystävällisyys sekä kumppanuuksien ja verkostojen kehittäminen etenivät viime vuonna. Osa toimenpiteistä on luonteeltaan jatkuvia.
”Se, että kaupunki pandemiasta huolimatta näin hyvin pystyy edistämään toimenpideohjelmansa tavoitteita, on selvä osoitus siitä, kuinka sitoutunut Helsinki on toimimaan terveemmän Itämeren puolesta. Emme luovuta vaikeuksista huolimatta”, Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen sanoo.
Rehevöitymisen torjunta vakiintuu
Vuoden 2020 lopussa ravinnekuormituksen vähentämiseen tähtäävistä 25 toimenpiteestä 18 oli joko käynnissä tai aloitettu. Aloitetut toimenpiteet liittyivät jätevesien ylivuotojen hallintaan, liikenteeseen, maatalouden vesistövaikutusten tutkimukseen sekä ravinteiden poistoon.
Uusi avaus oli sähköisen vesiliikenteen edistämiskokeilu, joka oli osallistuvan budjetoinnin idea ja toteutui merellisen strategian ja Forum Viriumin ansiosta. Maatalouteen ja viheralueiden ylläpitoon liittyvät toimenpiteet ovat luonteeltaan jatkuvia.
Roskaantumiseen, haitallisiin aineisiin ja meluun liittyvistä 18 toimenpiteestä 14 oli joko aloitettu tai käynnissä ja kaksi valmiina vuoden 2020 lopussa.
Itämerihaasteen nopeilla kokeiluilla edistettiin roskaantumisen hallintaa: yritykset selvittivät tieliikenteen mikromuovien suodattamista hulevesistä viherseinällä, uudenlaisen roskienkeruualuksen käyttöä Helsingin merialueilla, rannalta kerättyjen muoviroskien käyttökelpoisuutta SUP-lautojen tuotannossa 3D-tulostimella sekä matkustajalaivaliikenteen ruokajätteeseen joutuvan muovin määrää.
Ekotukihenkilöiden täydennyskoulutus haitallisista aineista sekä kansainvälisellä hankeyhteistyöllä (BEST-projekti) kehitetty teollisuuden jätevesien riskienhallintakokonaisuus saatiin valmiiksi.
Tavoitteena puhdas ja turvallinen vesiliikenne
Puhtaaseen ja turvalliseen vesiliikenteeseen liittyvistä 12 toimenpiteestä käynnissä oli yhdeksän ja kaksi saatiin valmiiksi. Laivaliikenteen ympäristöperustaisia hintakannustimia kehitettiin edelleen, maasähköinvestointien laajentamista ja uusien laivaliikenteen jätejakeiden hyödyntämistä valmisteltiin.
Veneenpohjien pesurin rakentamisen valmistelu aloitettiin ja pientelakoiden haitallisia aineita selvitettiin. Venekerhoille järjestettiin valtakunnalliset kampanjat haitallisista aineista sekä vedenalaisesta melusta. Öljyntorjunnan merellisen valmiuden ylläpito ja pienvesien häiriötilanteiden hallinnan kehittäminen ovat aiemman kehittämisen tuloksena jatkuvaa toimintaa.
Suomen ympäristökeskuksen johdolla suunniteltiin Meriluonto 2021 -kampanjaa, jossa kartoitetaan herkkää vedenalaista meriluontoa Helsingin merialueilla. Meriluonnon ennallistamiskokeiluja valmisteltiin Metsähallituksen kanssa.
Saariston kestävää käyttöä ja kulutuksen kestävyyden huomioimista edistettiin esimerkiksi Urban Eco Islands -hankkeessa. Kestävän matkailun edistäminen oli käynnissä esimerkiksi kestävän matkailun periaatteiden, Biennaalin Ekokompassi-järjestelmän ja Sataman Sustainable Travel Finland -sertifikaatin kautta.
Kaupunki haluaa olla aktiivinen Itämeren suojelussa
Tärkeä osa Itämeri-toimenpideohjelmaa on tukea ja kehittää Itämerihaasteen kumppaniverkostoa. Verkostossa oli vuoden 2020 lopussa mukana 315 organisaatiota. Ne ovat sitoutuneet tekemään Itämeren suojelemiseksi enemmän kuin mihin säädökset niitä velvoittavat.
Aktiiviseen Itämeri-kansalaisuuteen liittyvistä 44:stä toimenpiteestä 31 oli aloitettu tai käynnissä ja kolme valmiina. Viestintään ja verkostoitumiseen liittyen on muun muassa aktivoitu Itämerihaasteen kumppaniverkostoa Suomessa ja kansainvälisesti sekä kehitetty paikallistason Itämeri-paneelia Helsingin yliopiston kanssa.
Yritysyhteistyö eteni myös nopeiden kokeilujen ja merellisen strategian kautta. Yleisen tietoisuuden lisäämiseksi osallistuttiin kampanjoihin roskaantumisesta ja hulevesien johtamisesta vesistöihin. SATAKOLKYT-hankkeen ja Itämeripäivän kautta toteutettiin yhteisöllisiä hankkeita nuorille. Yhteistyötä edistettiin Tallinnan ja Pietarin kaupunkien kanssa ja hyvien käytäntöjen kansainvälistä leviämistä BSR WATER -hankeyhteistyön kautta.
Itämerihaasteen ja toimenpideohjelman taustaa
Helsingin ja Turun kaupunkien viisitoista vuotta sitten lanseeraamassa Itämerihaasteessa kaupungit sitoutuvat toteuttamaan laajasti vesistöjä suojelevia ohjelmia.
Helsingin ja Turun kaupunginhallitukset hyväksyivät syksyllä 2018 Itämeri-toimenpideohjelman vuosille 2019–2023. Päämääriä on viisi: kirkkaat rannikkovedet, hyvinvoiva meriluonto, puhdas ja turvallinen vesiliikenne, suunnitelmallinen vesialueiden käyttö ja aktiivinen Itämeri-kansalaisuus.
Ilmastonmuutos vaikeuttaa Itämeren suojelemista. Ohjelmassa otetaan aiempaa vahvemmin huomioon Itämeren ja erityisesti rannikkovesien kuormituksen lisääntyminen ilmaston muuttuessa sekä muut kaupungin strategiat ja ohjelmat, kuten kaupunkistrategia, Hiilineutraali Helsinki -ohjelma, hulevesiohjelma ja merellinen strategia.
Ohjelmaa toteuttavat kaupunkiympäristön toimiala, kaupunginkanslia, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, kasvatus ja koulutus -toimiala, Helsingin Satama ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY). Kaupungin sisäiseen Itämerihaaste-työryhmään kuuluu lisäksi edustajia Helsingin rakentamispalveluliikelaitos Starasta, Helsingin pelastuslaitokselta ja Helsingin yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Esa Nikunen
Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja
puh. 040 5045175
Lotta Ruokanen
Itämerihaasteen koordinaattori
Helsingin kaupunki
puh. 040 334 7078
Mari Joensuu
projektiasiantuntija
Helsingin kaupunki
puh. 040 679 4772
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 13.4.202113.4.2021 19:13:59 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina13.4.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Helsingin uusimmissa selvityksissä tehtiin havaintoja 126 kääpälajista13.4.2021 10:09:53 EEST | Tiedote
Helsingissä selvitettiin vuosina 2018 ja 2019 kääpälajistoa 21 metsäalueella. Selvitys oli jatkoa vuosina 2011, 2014 ja 2015 tehdyille kartoituksille. Selvityksen tavoitteena oli parantaa tietämystä Helsingin metsien kääpätilanteesta ja selvitysalueiden merkityksestä kääpälajiston suojelulle.
Pubien jääpalojen hygieenisessä laadussa huomautettavaa12.4.2021 11:31:40 EEST | Tiedote
Helsingin ympäristöpalvelut selvitti vuonna 2020 juomien viilentämiseen käytettävien jääpalojen hygieenistä laatua helsinkiläisissä pubeissa. Juomien viilentämiseen käytettävät jääpalat ovat elintarvikkeita, joten niiden tulee olla hygieeniseltä laadultaan sellaisia, että ne soveltuvat ihmisravinnoksi eivätkä aiheuta vaaraa terveydelle.
Pirkkolan liikuntapuiston käyttäjille suunnitellaan pysäköintialuetta12.4.2021 10:39:25 EEST | Tiedote
Pirkkolan uuden liikuntahallin pysäköintiä varten on löytynyt ratkaisu, jonka myötä pysäköintialueeksi aiemmin osoitettu metsikkö Keskuspuistossa säilyy. Suunnitelman mukaan pysäköintipaikat toteutetaan Pirkkolantien vieressä olevan rullaluisteluradan paikalle, jota jo nykyisin käytetään talvisin pysäköintiin. Rullaluistelijoille rakennetaan korvaava rata Kivikkoon.
Putkien ja kaivojen perusparannus alkaa Elimäenkadun risteyksessä 12. huhtikuuta9.4.2021 16:19:20 EEST | Tiedote
Putki- ja kaivotyöt alkavat Sturenkadun ja Elimäenkadun risteyksessä 12.huhtikuuta. Urakassa rakennetaan lisäksi vesijohto Sturenkadun ali, ja samaan aikaan HKL uusii raitiotietä ratikkapysäkkien väliseltä alueelta. Työt vaikuttavat liikkumiseen Sturenkadun risteyksen alueella.
Keski-Helsingin suunnitelmat ja ajankohtaiset hankkeet esillä Uutta Keski-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa 14. huhtikuuta9.4.2021 10:15:05 EEST | Tiedote
Pasilassa, Käpylässä, Kumpulassa, Koskelassa, Toukolassa ja Arabianrannassa on käynnissä lukuisia ajankohtaisia kaava- ja liikennehankkeita. Alueen asioista saat kerralla tietoa Uutta Keski-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa 14.4. klo 17−19.30.
Uuden oppaan avulla kohti kestävämpää lähivirkistysmatkailua Helsingin saaristossa9.4.2021 09:46:36 EEST | Tiedote
Ihmiset ovat kuluneen vuoden aikana löytäneet lähiluonnon ja lähiluontomatkailun yhä tiiviimmäksi osaksi arkeansa. Lisääntyvät kävijämäärät luontokohteissa edellyttävät yhä vastuullisempaa otetta ja kestävää virkistyskäyttöä tukevaa toimintaa niin kehittäjiltä kuin kävijöiltäkin. Uusi opas ja siihen liittyvä työkalu antavat käytännön keinoja kaupunkien lähellä sijaitsevien saarten kehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme