Novo Nordisk Farma Oy

Itse aiheutetun sairauden leima aiheuttaa diabeetikoille häpeää

Jaa

Novo Nordisk käynnistää Maailman diabetespäivän alla kampanjan, jolla diabeetikot kertovat sairaudestaan omin sanoin. Kampanjan tavoitteena on vähentää tyypin 2 diabetekseen liittyvää häpeää.

”Tyypin 2 diabeteksesta ei uskalleta kertoa vaimolle tai lapsille.” Näin kuvaa sairauden arkea terveydenhoitaja Marita Lassila. Hän on yksi lääkeyhtiö Novo Nordiskin Melkein täydellinen -kampanjassa esiintyvistä tyypin 2 diabeetikoista.

Nyt käynnistyvä kampanja pureutuu sairauteen sisältä päin, diabeetikon silmin.

”Halusimme tuoda esiin julkisesta keskustelusta lähes aina puuttuvan näkökulman eli sairastuneiden näkökulman, ja nostaa esiin sen, että häpeäleima on epäreilu”,  kertoo Novo Nordiskin viestintäjohtaja Karoliina Vuopala kampanjan taustoista.

Tyypin 2 diabeteksella on maine itseaiheutettuna sairautena, vaikka sairaus on myös voimakkaasti perinnöllinen. Vanhemman sairaus nostaa todennäköisyyttä sairastua ja todennäköisyys kohoaa entisestään, jos kummallakin vanhemmalla on tyypin 2 diabetes.

”Jonkun verran siihen pystyy itse vaikuttamaan, mutta minullakin noin 70 prosenttia tuli ihan perimänä”, kertoo entinen huippu-urheilija Ringa Ropo kampanjavideolla. Ropon kummallakin vanhemmalla on diabetes.

Terveelliset elämäntavat ovat olennainen osa tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyä ja hoitoa, mutta ne eivät aina riitä. Suomalaistutkimus on osoittanut, että lähes puolella sairastuneista sairaus etenee huolimatta intensiivisestä elämäntapaohjauksesta.*

”Diabeetikkoja syyllistetään kovaa. Otsikointi on ikävää kaiken kaikkiaan”, kertoo aktiivisesti urheileva Tiitus Aho kampanjavideolla. Hän sai diabetesdiagnoosin täysin yllättäen työterveyslääkäriltään.

Australialaisessa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että 84 prosenttia tyypin 2 diabeetikoista häpeää sairauttaan. **

Diabetes-lehti halutaan kotiin ruskeassa kirjekuoressa, ettei vaan naapuri näe”, kuvaa Marita Lassila tyypillisiä häpeän kokemuksia, joita hän on kohdannut toimiessaan vertaistukihenkilönä.

Suomessa on lähes 300 000 tyypin 2 diabeetikkoa. Kokonaismäärä nousee puoleen miljoonaan, sillä arviolta 200 000 suomalaista sairastaa tietämättään. Maailman Diabetespäivää vietetään 14. marraskuuta.

 

Linkit videoihin: https://drive.google.com/drive/folders/0BwEFLZ-FaQ7sMnU5b2l4QTRvd3c

 

Lähteet:

*)Tuomilehto et Al., NEJM 2001 / 18, Vol 344

**)Browne JL, Ventura A, Mosely K, et al BMJ Open 2013;3:e003384.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä- ja markkinointijohtaja
Karoliina Vuopala
Puh: 050 4320708
kvup@novonordisk.com

Lääketieteellinen johtaja
Tero Saukkonen
Puh: 040 843 3339
tskk@novonordisk.com

Kuvat

Ringa Ropo, kuvaaja: Kira Hagström.
Ringa Ropo, kuvaaja: Kira Hagström.
Lataa
Marita Lassila, kuvaaja: Kira Hagström.
Marita Lassila, kuvaaja: Kira Hagström.
Lataa
Tiitus Aho, kuvaaja:Kira Hagström.
Tiitus Aho, kuvaaja:Kira Hagström.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Bertel Jungin aukio 5
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.

Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Suomen Novo Nordisk aloittaa matkustamisesta aiheutuvien CO₂-päästöjen kompensoinnin yhdessä Taimiteon kanssa osana kunnianhimoista ympäristöstrategiaansa20.11.2019 09:00:00 EETTiedote

Espoo, 20.11.2019 – Novo Nordiskin globaalin ympäristöstrategian, Circular for Zeron, tavoitteena on pienentää yhtiön hiilidioksidipäästöt nollaan kaikissa toiminnoissa vuoteen 2030 mennessä. Suomessa toimiva Novo Nordisk Farma Oy aloittaa työntekijöidensä ja asiakkaidensa matkustamisesta aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen kompensoinnin yhdessä 4H-liiton Taimiteon kanssa. Tämä tapahtuu istuttamalla uutta metsää, eli luomalla hiilinieluja Suomeen.

Fiasp® hyväksytty Euroopassa diabeteksen hoitoon nuorille ja yli 1-vuotiaille lapsille29.8.2019 10:24:26 EESTTiedote

Bagsværd, Tanska, 22.8.2019 – Novo Nordisk ilmoitti tänään, että Euroopan komissio on hyväksynyt Fiasp®-valmisteen (pikavaikutteinen aspartinsuliini) käyttöaiheen laajentamisen nuorten ja 1-vuotiaiden ja sitä vanhempien lasten diabeteksen hoitoon. Tämä täydentää aiempaa käyttöaihetta, joka kattoi ainoastaan aikuiset. Lapsille ja nuorille Fiasp® suositellaan annettavaksi ennen ateriaa (0–2 minuuttia ennen aterian aloittamista). Fiasp® voidaan antaa myös enintään 20 minuuttia aterian aloittamisen jälkeen (aterianjälkeinen annostelu) tilanteissa, joissa nautittavan ruuan määrä on epävarma. Jos Fiasp® annetaan ilta-aterian jälkeen, yöaikaisen hypoglykemian (matala verensokeri) välttämiseksi suositellaan verensokeritasapainon tarkkaa seurantaa1. --- Viite: 1 Fiasp® valmisteyhteenveto. Päivitetty viimeksi: 07/2019

Jaakko Linna Novo Nordisk Farma Oy:n toimitusjohtajaksi6.4.2018 09:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk Farma Oy:n uutena toimitusjohtajana on 2. huhtikuuta 2018 aloittanut kauppatieteiden maisteri Jaakko Linna. Linna tulee Novo Nordiskille lääkeyritys Takedalta, jonka Balkanin toimintoja hän on johtanut viimeiset kolme vuotta Ateenassa. Aikaisemmin Jaakko Linna on toiminut mm. Takedan ja Leiraksen Suomen toimitusjohtajana. Lääketeollisuuden lisäksi Jaakko Linnalla on kokemusta talousjohdon tehtävistä useilta eri toimialoilta. Olen erittäin innostunut uudesta tehtävästäni Novo Nordiskilla. Olen useamman vuoden ajan seurannut läheltä terveydenhuoltoa maassa, jossa potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tilanne on erittäin vaikea. Suomessa meillä on hyvä, toimiva järjestelmä ja suhtaudun hyvin optimistisesti mahdollisuuksiin kehittää sitä entistä paremmaksi yhteistyössä muiden terveysalan toimijoiden kanssa, Jaakko Linna tiivistää uuteen tehtäväänsä liittyviä tunnelmia. Novo Nordisk on maailman johtava diabeteslääkkeiden kehittäjä ja markkinoija. Lisäksi Novo Nordisk pa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme