Helsingin yliopisto

Itsearviointia tenttien sijaan

Jaa

Helsingin yliopistossa on meneillään hanke Digital Self Assessment (DISA), jossa kokeiltiin aluksi Avoimen yliopiston matematiikan kurssilla opiskelijoiden itsearviointia lopputentin sijaan. Itsearviointityökalu koetaan tervetulleeksi, sillä yliopiston nykyinen arviointikulttuuri on vanhanaikainen ja ohjaa pintapuoliseen oppimiseen ja tiedon pänttäämiseen, joka unohtuu heti tentin jälkeen.

Kuva: Pexels
Kuva: Pexels

Tutkijatohtori Jokke Häsän mukaan arviointiin vaikuttamalla voidaan saada aikaan merkittäviä muutoksia opiskelijoiden osaamisessa.

– Opiskelijat eivät saa riittävästi palautetta oppimisestaan, eivätkä osaa tunnistaa omaa osaamistaan valmistuessaan, Häsä kertoo.

DISA vastaa suoraan Helsingin yliopiston strategisiin tavoitteisiin

Projektissa luotiin digitaalinen itsearviointiin perustuva oppimisen arviointimalli, joka korvaa perinteisen lopputentin. Malli tukee syvällistä oppimista ja motivaatiota sekä auttaa opiskelijoita tunnistamaan ja arvioimaan omaa osaamistaan.

DISA-projekti vastaa suoraan Helsingin yliopiston strategisiin tavoitteisiin. Projekti monipuolistaa arviointitapoja, tukee itse- ja vertaisarviointia, hyödyntää digitaalisuutta ja lisää verkko-opiskeluympäristöjen monipuolista käyttöä.

DISA-mallilla investoidaan opetukseen: opiskelijoiden opiskelutavat paranevat ja opinnot sujuvat paremmin.

Ensimmäinen kokeilu matematiikan kurssilla

Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston kesäkurssilla ”Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I” poistettiin tentti ja korvattiin tämä ohjatulla itsearvioinnilla. Eri oppimisympäristöjä sulautettiin yhteen; sähköisen ympäristön rooli korostui, kurssisivut olivat Moodlessa, jossa myös viikoittainen työskentely tapahtui. Osallistujia kurssilla oli 113.

Kurssilla tehtyjä tehtäviä verrattiin edellisen vuoden kurssiin, jolla arviointi tapahtui loppukokeen avulla. Sähköisiä mutta myös paperisia tehtäviä tehtiin enemmän kuin aiemmin.

– Opiskelijoiden usko omaan osaamiseen parani, ja itsearviointi yhdistettiin itseä varten opiskeluun, toteaa yliopistonlehtori Laura Tuohilampi.

Uusi oppimisympäristö korosti oppimisen omistajuuden siirtymistä opiskelijalle itselle, sillä nyt ei opiskeltu tenttiä vaan itseä varten. 

– Opiskelijat kokivat itsearvioinnin jopa radikaalina arviointimuotona. Se myös poisti koestressiä, energiaa saattoi käyttää opiskeluun pänttäämisen sijaan. 

Itsearvioinnissa opiskelija tietää itse, mihin arvosana perustuu, kun taas tentissä onnistumisen tai epäonnistumisen syyt voivat jäädä mysteeriksi. Tenttiin valmistautuva voi suojella itseään asettamalla esimerkiksi itselle liiankin alhaiset tavoitteet. Itsearvioinnissa taas asian oppiminen oli tärkeämpää kuin ulkoinen suorittaminen.  

Linkki blogitekstiin: https://blogs.helsinki.fi/kumpulaopettaa/2017/09/23/hurjaa-hippimeininkia-eli-opiskelijat-paattamassa-oman-arvosanansa-matematiikan-massakurssilla/#comments

Lisätietoja:

Jokke Häsä, jokke.hasa@helsinki.fi , 050 573 5734

Laura Tuohilampi, laura.tuohilampi@helsinki.fi, 050 599 7216

Johanna Rämö, johanna.ramo@helsinki.fi, 050 576 0550

Juuso Nieminen, juuso.h.nieminen@helsinki.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Pexels
Kuva: Pexels
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

GSK ja Sanofi mukaan merkittävään suomalaiseen FinnGen-geenitutkimushankkeeseen22.1.2019 14:00Tiedote

GSK ja Sanofi ovat liittyneet mukaan FinnGen-tutkimuskonsortioon. FinnGen on laaja julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen tutkimushanke, jonka tavoitteena on tuottaa geneettistä tietoa 500 000 suomalaisesta biopankkinäytteen antajasta. Genomitiedon yhdistäminen terveystietoihin mahdollistaa tutkimuksen tavoittelemat tieteelliset läpimurrot, paremman ymmärryksen sairauksien syntymekanismeista ja uusien hoitokeinojen kehittämisen.

Koirien pelon ja ihmisten mielenterveyshäiriöiden taustalla samoja tekijöitä21.1.2019 14:51Tiedote

Professori Hannes Lohen ryhmä on tunnistanut yli kolmensadan saksanpaimenkoiran aineiston avulla kaksi geenialuetta, joista toinen liittyy koirien pelokkuuteen ja toinen ääniarkuuteen. Pelokkuuteen liitetty geenialue vastaa ihmisten kromosomin 18 aluetta, joka on liitetty erilaisiin psykiatrisiin sairauksiin. Ääniarkuuteen liitetty alue sisältää puolestaan useita ihmisten ja koirien käyttäytymiseen sekä psykiatrisiin sairauksiin liittyviä geenejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme