MIELI Suomen Mielenterveys ry

Itsemurhien ehkäisypäivä 10.9.2018 – Itsetuhoisuus puheeksi: apua on saatavilla

Jaa
Itsemurhien ehkäisytyön tarve on suuri. Tilastojen mukaan Suomessa tehdään enemmän itsemurhia kuin keskimäärin EU-maissa.

Vuonna 2016 tieliikenteessä kuoli 258 henkilöä, ja itsemurhan kautta kuoli yli kolminkertainen määrä, 787 suomalaista.

Vuonna 2015 Suomessa tehtiin 100 000 henkilöä kohden 13,46 itsemurhaa, kun samana vuonna EU-maissa keskimäärin tehtiin 100 000 henkilöä kohti 10,9 itsemurhaa. Pohjoismaistakin itsemurhia tehtiin samana vuonna eniten Suomessa.

Itsemurhien vaikutuksissa ei ole kyse vain toteutuneista itsemurhista, vaan myös itsemurhayrityksistä ja niiden traumatisoivista vaikutuksista, jotka ulottuvat laajalle. Arvioidaan, että itsemurhayrityksiä tehdään ainakin kymmenkertainen määrä toteutuneisiin itsemurhiin verrattuna. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi aiheutuneet yhteiskunnalliset kustannukset ovat mittavat.

Itsemurhien ehkäisyn valtakunnalliselle työlle on suuri tarve. Valmisteilla on parhaillaan itsemurhien ehkäisyn Käypä hoito -suositus sekä itsemurhien ehkäisyn ohjelma osana kansallista mielenterveysstrategiaa vuoteen 2030. Itsemurhien ehkäisemiseksi Mielenterveysseura esittää itsemurhatilanteen seurannan ja tietovarantojen kehittämistä, onnettomuustutkinnan ulottamista itsemurhiin, itsemurhavälineiden kuten ampuma-aseiden saatavuuden rajoittamista sekä matalan kynnyksen tukea ja apua vaikeissa elämäntilanteissa oleville.

Mielenterveysseura on koonnut sisältöpaketin, jossa nostetaan esiin itsemurhiin ja itsetuhoisuuteen liittyvää psyykkistä kipua. Teeman sisällöt käsittelevät itsetuhoisuuden puheeksi ottoa ja avun mahdollisuuksia. Kertojina ovat niin apua saaneet kuin auttajat: vertaiset ja ammattilaiset.

Itsemurhien ehkäisypäivän viesti on, että itsemurha on estettävissä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurha on turvallista ottaa puheeksi. Samalla vähennetään itsemurhiin liittyvää häpeäleimaa. Suomessa päivän viettoa koordinoi Suomen Mielenterveysseura yhteistyössä itsemurhan tehneiden läheisten järjestön Surunauha ry:n, ja tänä vuonna myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Itsemurhien ehkäisypäivänä järjestetään myös ammattilaisille seminaari Itsetuhoisen kohtaaminen päivystyksessä.

Itsemurhien ehkäisypäivää on vietetty vuodesta 2003 Kansainvälisen itsemurhien ehkäisyjärjestö IASP:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n aloitteesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kriisityön johtaja Outi Ruishalme, Suomen Mielenterveysseura
+358 40 542 6164
outi.ruishalme@mielenterveysseura.fi


Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen, Suomen Mielenterveysseura
+358 40 669 3070
marena.kukkonen@mielenterveysseura.fi


Kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, Suomen Mielenterveysseura
+358 400 659 101
kristian.wahlbeck@mielenterveysseura.fi

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

A cry for help for the environment: “Humanity is doomed” - Young people’s concerns about future need to be attended to4.3.2024 03:00:00 EET | Tiedote

The eco-crisis and uncertainty about the future cast a shadow over the mental wellbeing of young people. Research studies show that as many as 75 percent of them consider future to be daunting and 56 percent think that humanity is doomed. The awareness campaign “Let’s face the eco-crisis together” starts on 4th March 2024. The aspiration of the campaign is to make young people’s worries visible to all, to challenge adults to face these emotions and thoughts and to assure young people that they will not be left alone with their worries. Young people’s concerns of the future shall not be ignored anymore.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye