Suomen Mielenterveysseura ry

Itsemurhien ehkäisypäivä 10.9.2018 – Itsetuhoisuus puheeksi: apua on saatavilla

Jaa

Itsemurhien ehkäisytyön tarve on suuri. Tilastojen mukaan Suomessa tehdään enemmän itsemurhia kuin keskimäärin EU-maissa.

Vuonna 2016 tieliikenteessä kuoli 258 henkilöä, ja itsemurhan kautta kuoli yli kolminkertainen määrä, 787 suomalaista.

Vuonna 2015 Suomessa tehtiin 100 000 henkilöä kohden 13,46 itsemurhaa, kun samana vuonna EU-maissa keskimäärin tehtiin 100 000 henkilöä kohti 10,9 itsemurhaa. Pohjoismaistakin itsemurhia tehtiin samana vuonna eniten Suomessa.

Itsemurhien vaikutuksissa ei ole kyse vain toteutuneista itsemurhista, vaan myös itsemurhayrityksistä ja niiden traumatisoivista vaikutuksista, jotka ulottuvat laajalle. Arvioidaan, että itsemurhayrityksiä tehdään ainakin kymmenkertainen määrä toteutuneisiin itsemurhiin verrattuna. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi aiheutuneet yhteiskunnalliset kustannukset ovat mittavat.

Itsemurhien ehkäisyn valtakunnalliselle työlle on suuri tarve. Valmisteilla on parhaillaan itsemurhien ehkäisyn Käypä hoito -suositus sekä itsemurhien ehkäisyn ohjelma osana kansallista mielenterveysstrategiaa vuoteen 2030. Itsemurhien ehkäisemiseksi Mielenterveysseura esittää itsemurhatilanteen seurannan ja tietovarantojen kehittämistä, onnettomuustutkinnan ulottamista itsemurhiin, itsemurhavälineiden kuten ampuma-aseiden saatavuuden rajoittamista sekä matalan kynnyksen tukea ja apua vaikeissa elämäntilanteissa oleville.

Mielenterveysseura on koonnut sisältöpaketin, jossa nostetaan esiin itsemurhiin ja itsetuhoisuuteen liittyvää psyykkistä kipua. Teeman sisällöt käsittelevät itsetuhoisuuden puheeksi ottoa ja avun mahdollisuuksia. Kertojina ovat niin apua saaneet kuin auttajat: vertaiset ja ammattilaiset.

Itsemurhien ehkäisypäivän viesti on, että itsemurha on estettävissä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurha on turvallista ottaa puheeksi. Samalla vähennetään itsemurhiin liittyvää häpeäleimaa. Suomessa päivän viettoa koordinoi Suomen Mielenterveysseura yhteistyössä itsemurhan tehneiden läheisten järjestön Surunauha ry:n, ja tänä vuonna myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Itsemurhien ehkäisypäivänä järjestetään myös ammattilaisille seminaari Itsetuhoisen kohtaaminen päivystyksessä.

Itsemurhien ehkäisypäivää on vietetty vuodesta 2003 Kansainvälisen itsemurhien ehkäisyjärjestö IASP:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n aloitteesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kriisityön johtaja Outi Ruishalme, Suomen Mielenterveysseura
+358 40 542 6164
outi.ruishalme@mielenterveysseura.fi

Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen, Suomen Mielenterveysseura
+358 40 669 3070
marena.kukkonen@mielenterveysseura.fi

Kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, Suomen Mielenterveysseura
+358 400 659 101
kristian.wahlbeck@mielenterveysseura.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Mielenterveysseura ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Maistraatinportti
00240 HELSINKI

(09) 615 516http://www.mielenterveysseura.fi

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Mielenterveysseura ry

Ellinoora loi fanien tarinoista sydäntäsärkevän spokenword-teoksen1.4.2019 15:40:33 EESTTiedote

Ellinoora julkaisee 1.4. uuden spokenword-teoksen, jonka hän on koostanut fanien somen välityksellä lähettämistä tarinoista. Ellinooralle tuttuun tyyliin lopputulos on riipaisevan kaunis kappale, joka nostattaa kylmät väreet kuulijansa iholle. Kuka kuulee huolesi? -teos on osa Suomen Mielenterveysseuran Mielinauha-keräystä, jonka aikana 1.4.- 30.6.2019, kerätään varoja mielenterveyden edistämistyöhön ja vaikeassa elämäntilanteessa olevien kriisiauttamiseen, myymällä vihreitä mielinauhoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme