Itsenäisyyspäivän yhteislaulu kaikuu ympäri maailmaa

Jaa

Suomalaiset vapaaehtoistyöntekijät laulavat maailmanlaajuisessa videoinstallaatiossa gallerioissa ja museoissa Johannesburgista Huippuvuorille.

Itsenäisyyspäivänä Maa on niin kaunis kajahtaa suomeksi ympäri maapalloa. Laulu kuuluu valokuvaaja Tuomo Mannisen 100 Finns -videoinstallaatiosta, joka esitetään yhteensä 25:ssä eri paikassa eri puolilla maailmaa.

Esityspaikkoina ovat galleriat, museot ja kulttuuri-instituutit, joiden sijainti vaihtelee Etelä-Afrikan Johannesburgista Huippuvuorille maailman pohjoisimpaan galleriaan, Galleri Svalbardiin. Itäisin esityspaikka on Burmassa, läntisimmät Mexico Cityssä ja Buenos Airesissa. Videoilla suomalaiset vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset laulavat kaanonissa kaikille tuttua virttä.

Idea teokseen syntyi vapaaehtoistyön arvostuksen nostamisesta.

“Ajattelin, että jonkun pitäisi laulaa vapaaehtoisten laulu, ikuistaa heidät”, Manninen sanoo.

Videot pyörähtävät yhtä aikaa käyntiin itsenäisyyspäivänä 6.12. kello 16.00 GMT, eli kello 18 Suomen aikaa.

Manninen haluaa tehdä vapaaehtoisten työn näkyväksi. Siksi hän valokuvaa ja videoi Suomen satavuotisjuhlavuoden aikana sata vapaaehtoistyöntekijää eri puolilta Suomea, vaalipiirijaon mukaan. Mukana on muun muassa pienen ohjelmistotalon omistaja Joensuusta, joka on Akateemisten Herrasmarttojen puheenjohtaja, seinäjokelainen musiikkiaktiivi joka myy vapaaehtoisena musiikkitapahtumissa olutta ja pelastussukeltaja Lauttasaaresta. Manniselle jäi mieleen erityisesti oululaisen kehitysvammajärjestön vapaaehtoinen, joka halusi laulaessaan artikuloida selkeästi, jotta kuulovammaisetkin kykenevät ymmärtämään.

“Mukana on ihmisiä kaikilta elämänalueilta. Uskon, että on tietty ihmistyyppi, joka sanoo heti että totta kai, minä lähden mukaan. Heitä yhdistää tietty aktiivisuuden luonteenpiirre. Monella heistä on tuhat rautaa tulessa,” Manninen sanoo.

Teos on osa Vapaaehtoinen 2017 -hanketta, jossa Mannisen vapaaehtoisista kuvaamat muotokuvat julkaistaan vapaaehtoistyön tarjoajat ja tekijät yhdistävässä Hiiop100.fi -verkkopalvelussa. Hankkeeseen kuuluu myös vapaaehtoistyön tulevaisuutta käsittelevä podcast-sarja, jonka tuottaa Kaskas Media. Hanke on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelut:
Tuomo Manninen
puh. ‭+358 40 040 4216

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vapaaehtoinen 2017 -hankeTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.