Jyväskylän yliopisto

Jääkiekko on nuorten suosituimmista joukkuepeliharrastuksista ylivoimaisesti kallein

Jaa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa on valmistunut pro gradu -tutkielma, jossa selvitettiin lasten ja nuorten harrastuskustannuksia suosituimmissa joukkuepeleissä Keski-Suomessa. Keskimäärin harrastamisen kokonaiskustannukset olivat harrastajakohtaisesti 2325 euroa vuodessa. Kustannusten suuruuksissa oli kuitenkin merkittäviä lajien välisiä eroja.

Tutkimuskohteena olivat harrastamisen kokonaiskustannukset, jotka eroteltiin seuroille ja lajiliitoille suoritettaviin maksuihin sekä muihin harrastuskuluihin. Muiksi harrastuskuluiksi määriteltiin muun muassa leirit, matka- ja majoituskulut, tekstiilit sekä välineet.

Jääkiekon harrastamisen keskimääräiset kokonaiskustannukset olivat 4489 euroa vuodessa. Summa on reilusti yli kaksinkertainen verrattuna salibandyyn (1847 euroa) ja jalkapalloon (1711 euroa) ja lähes viisinkertainen verrattuna koripalloon (960 euroa). Asuinpaikkakunnalla on merkitystä harrastuskustannusten suuruuteen, sillä Jyväskylässä asuvien kustannukset olivat suurempia kuin muilla Keski-Suomen paikkakunnilla asuvilla.

Keski-Suomessa joukkuepelien harrastajat tulevat keskimääräistä hyvätuloisemmista perheistä. Kotitalouksien mediaanitulot vuodessa ovat 77 313 euroa. Harrastajien vanhemmat ovat myös keskimääräistä korkeammin koulutettuja.

– Mielenkiintoisena havaintona voidaan pitää sitä, että vanhempien sosioekonomisella asemalla ei tutkimuksessa havaittu olevan yhteyttä lapsen urheiluseuraharrastamiseen käytettyihin rahamääriin, liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelija Teemu Keronen pohtii.

Lapsensa seuraharrastamisen hinta-laatusuhteeseen vanhemmat olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä.

Harjoitusmäärien runsaus kasvattaa kustannuksia

Useimmiten harrastaminen on ympärivuotista ja tapahtumia on keskimäärin vähintään neljä kertaa viikossa. Liikuntapaikkatarjonnan monimuotoistuminen, sektorien välisten vastuurajojen hälveneminen ja vaatimustason nousu ovat osaltaan vaikuttaneet harrastuskustannusten kasvuun.

– Tutkimustulokset osoittavat, että vanhempien on paitsi taloudellisesti, myös aikataulullisesti haastavaa tarjota lapselle mahdollisuus harrastaa useampaa lajia samaan aikaan, kertoo liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelija Severi Jarva.

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Keski-Suomen liikunta ry:n (KesLi) kanssa. Aineisto kerättiin alkuvuonna 2021 kyselylomakkeilla, joihin vastasi KesLin jäsenseurojen kilpaurheilua harrastavien 11–15-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhempia. Yhteensä vastauksia kertyi 290 kappaletta. Koska vuodet 2020 ja 2021 ovat koronapandemiasta johtuen olleet hyvin poikkeuksellisia myös lasten ja nuorten urheiluharrastamisessa, vastaajia pyydettiin arvioimaan kustannuksia edellisen normaalivuoden eli vuoden 2019 tiedoilla.

Lisätietoja:

Tutkielman tekijät:

Teemu Keronen
liikuntatieteellinen tiedekunta
teemu.j.keronen@student.jyu.fi
045 2349703

Severi Jarva
liikuntatieteellinen tiedekunta
severi.e.jarva@student.jyu.fi
0400 647 848

Tutkielman ohjaaja:

Antti Laine
LitT, dosentti, yliopistotutkija
liikuntatieteellinen tiedekunta
antti.laine@jyu.fi
040 805 39 58

Alkuperäinen tutkimus:

Jarva, S. & Keronen, T. 2021. Keskisuomalaisten lasten ja nuorten urheiluseuraharrastamisen kustannukset suosituimmissa joukkuepeleissä. Jyväskylän yliopisto. Liikuntatieteellinen tiedekunta. Liikunnan yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202108274670

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Potkupyöräily voi varhentaa pyöräilytaidon oppimisikää19.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Tasapainon ylläpitämistä helpottavat välineet voivat merkittävästi varhentaa pyöräilytaidon oppimisikää. Erityisesti potkupyörän käytön yleistyminen 2010-luvulta alkaen yhdistyy selvästi varhaistuneeseen pyöräilytaidon oppimisikään. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan pyöräilytaidon keskimääräinen oppimisikä on laskenut noin 1,5 ikävuodella 1950-luvulta 2010-luvulle.

Yliopistoista valmistuneet tyytyväisiä koulutukseensa. Pandemialla ollut vain vähän vaikutuksia akateemisten työllisyyteen15.10.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Kandidaatintutkinnon suorittaneista 82 % arvioi saamaansa opetusta laadukkaaksi, ja lähes 90 % maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittaneista on erittäin tyytyväinen tai vähintäänkin melko tyytyväinen tutkintoonsa työuran kannalta. Tulokset käyvät ilmi yliopistojen kandipalaute- ja uraseurantatutkimuksista, joihin vastasi 33 825 kandidaatin, 18 867 maisterin ja 2 569 tohtorin tutkinnon suorittanutta vuosina 2018–2020. Kandidaatintutkinnon suorittaneet vastasivat kyselyyn heti tutkinnon suorittamisen jälkeen, maisterit viiden vuoden ja tohtorit kolmen vuoden kuluttua tutkinnosta.

Uusi liikuntalääketieteen professori Jari Parkkari painottaa liikunnan turvallisuutta14.10.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on avoimella hakumenettelyllä valinnut LT Jari Parkkarin terveystieteiden professorin tehtävään, jonka ala on liikuntalääketiede. Parkkari on aloittanut tehtävässä 1.8.2021. Professuuri sijoittuu liikuntatieteelliseen tiedekuntaan, ja Parkkarin erityisaluetta on liikunnan turvallisuus. Hän toivoo alan opiskelijoilta aiheeseen uteliaisuutta ja tuoreita näkökulmia.

Jyväskylän yliopisto koordinoi kolmea uutta huippuyksikköä ja mukana neljännessä13.10.2021 01:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on valinnut uudet tutkimuksen huippuyksiköt vuosille 2022–2029. Jyväskylän yliopisto johtaa kolmea uutta huippuyksikköä ja on lisäksi mukana Helsingin koordinoimassa yksikössä. Huippuyksikköohjelmaan valittiin 11 yksikköä, joissa työskentelee tutkimusryhmiä yhteensä 11 yliopistosta ja tutkimuslaitoksesta. Akatemia käy valittujen yksiköiden kanssa erilliset rahoitusneuvottelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme