Jyväskylän yliopisto

Jääkiekon SM-liigassa tutkitaan kuormittumista – maailmanlaajuisesti ainutlaatuista tietoa

Jaa

Juuri käynnistyneessä tutkimushankkeessa selvitetään fyysisten ominaisuuksien, kuormittumisen, vammojen ja sairastumisten välisiä yhteyksiä jääkiekon SM-liigapelaajilla kaudella 2019-20. Kuormittuminen jääkiekossa (HOCKEY LOAD) -tutkimus tuottaa kansainvälisestikin ainutlaatuista tietoa, sillä jääkiekossa ei ole aikaisemmin tehty vastaavaa tutkimusta.

Alkava tutkimus lisää ymmärrystä fyysisten perus- ja lajiominaisuuksien merkityksestä jääkiekko-ottelun aikaiseen suorituskykyyn, kuormittumiseen ja peleistä palautumiseen. Kuvaaja: Harri Kapustamäki / KIHU
Alkava tutkimus lisää ymmärrystä fyysisten perus- ja lajiominaisuuksien merkityksestä jääkiekko-ottelun aikaiseen suorituskykyyn, kuormittumiseen ja peleistä palautumiseen. Kuvaaja: Harri Kapustamäki / KIHU

Jyväskylän yliopiston johtama ja Varalan valmennuskeskuksen organisoima tutkimushanke toteutetaan yhteistyössä jääkiekkotoimijoiden, tutkimuslaitosten, valmennuskeskusten ja teknologiakumppaneiden kanssa.

- Tutkimus lisää ymmärrystä fyysisten perus- ja lajiominaisuuksien merkityksestä jääkiekko-ottelun aikaiseen suorituskykyyn, kuormittumiseen ja peleistä palautumiseen. Samalla selvitetään pelikauden aikana syntyvien vammojen ja sairastumisten riskitekijöitä, kertoo tutkimushankkeesta väitöskirjaa Jyväskylän yliopistoon tekevä Varalan valmennuskeskuksen testauspäällikkö Marko Haverinen.

Yhteistyöllä laajasti tietoa ominaisuuksista, kuormittumisesta ja terveydestä

Tutkimusaineistoa kerätään SM-liigajoukkueiden pelaajilta useiden yhteistyökumppaneiden toimesta. Fyysisten ominaisuuksien seuranta toteutetaan SM-liigajoukkueiden omien kontaktien kautta. Lisäksi Varalan valmennuskeskus mahdollistaa usean eri liigajoukkueen testaamisen samoilla testausmenetelmillä ja laitteistoilla harjoitus- ja pelikauden aikana.

Kuormitusseurannassa pelaajien ulkoista kuormitusta mitataan kaudelle 2019-20 SM-liigassa käyttöönotetun tamperelaisen teknologiayritys Bitwise Oy:n kehittämän Wisehockey-älykiekkojärjestelmän kautta.

Terveysprofiilin seurannassa hyödynnetään joukkueiden terveydenhuollosta vastaavien henkilöiden täyttämää ja Medisport Oy:n ylläpitämää SM-liigan Medhockey -vammarekisteriä.

Tärkeää tietoa jääkiekkoyhteisölle

Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama pitää käynnistettyä tutkimushanketta erittäin merkittävänä.

- Tutkimus tuottaa ennen saavuttamatonta informaatiota fyysisten ominaisuuksien, kuormittumisen ja terveysprofiilin välisistä yhteyksistä pelikauden aikana. Jääkiekkoliitto kehittää lajin valmentajakoulutusta jatkuvasti ja tuottaa Suomi-kiekon valmennuskenttään uutta tietoa mm. tämän tutkimuksen kautta.

Tutkimus tuottaa hyödyllistä tietoa paitsi jääkiekolle lajina, myös mukana oleville SM-liigaseuroille ja joukkueiden valmennus- ja terveystiimeille. Katso VIDEOLTA Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttulan ja fysiikkavalmentaja Seppo Vihelän ajatuksia tutkimukseen liittyen.

Tulokset hyötykäyttöön reaaliaikaisesti

 Oleellista on myös tiedon hyödyntäminen reaaliaikaisesti osana SM-liigajoukkueiden päivittäistä valmennusprosessia. Fyysisten ominaisuuksien testaamisen kautta pelaajat ja joukkueet saavat tietoa ominaisuusprofiilistaan vahvuudet ja kehittämiskohteet huomioiden sekä ominaisuuksissa tapahtuvista muutoksista harjoitus- ja pelikauden aikana.

SYKE Tribe -mobiilisovelluksen kautta toteutettavan kuormitusseurannan antama palaute on pelaajilla käytettävissä reaaliaikaisesti. Lisäksi valmentajat näkevät koko joukkueen keskimääräisen ja yksittäisten pelaajien kuormitustilanteen omilla tunnuksillaan. Tutkijat tuottavat mukana oleville SM-liigajoukkueille jatkuvaa tietoa valmennus- ja terveystiimien hyödynnettäväksi.

Katso VIDEOLTA Tapparan liigajoukkueen kapteenin Kristian Kuuselan kommentit tutkimuksesta.

Kansainvälinen yhteistyöverkosto

Hankkeessa ovat mukana Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta, Varalan Urheiluopiston valmennuskeskus ja Tampereen Urheilulääkäriasema yhdessä SM-liigan, Suomen Jääkiekkoilijat ry:n (Pelaajayhdistys) ja Suomen Jääkiekkoliiton kanssa.

Tutkimusaihe koskettaa ja kiinnostaa useita eri yhteisöjä. Kansainvälistä tutkimusyhteistyötä hankkeessa toteutetaan kanadalaisten Calgaryn yliopiston (Sport Injury Prevention Research Centre, Faculty of Kinesiology) ja Calgaryn olympiavalmennuskeskuksen (Canadian Sport Institute Calgary) sekä tanskalaisen Aarhusin yliopiston (Department of Public Health) kanssa.

Yhteistyössä mukana

  • Jääkiekkotoimijat: SM-liiga, Jääkiekon Pelaajayhdistys, Suomen Jääkiekkoliitto
  • Tutkimuslaitokset:Jyväskylän yliopisto, Tampereen Urheilulääkäriasema ja UKK-instituutti, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU), Calgaryn yliopisto, Aarhusin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto
  • Valmennuskeskukset: Varalan Urheiluopiston valmennuskeskus, Kansainvälinen Jääkiekon Kehityskeskus (Vierumäen valmennuskeskus/Suomen Urheiluopisto), Calgaryn olympiavalmennuskeskus
  • Teknologiakumppanit: Bitwise Oy, Polar Electro Oy, Firstbeat Technologies Oy, Healthfactory Oy (SYKE Tribe), Medisport Oy

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tutkimuksen johtaja, professori, Heikki Kyröläinen, Jyväskylän yliopisto, heikki.kyrolainen@jyu.fi, 040 540 8703
Marko Haverinen, tohtorikoulutettava, Jyväskylän yliopisto & testauspäällikkö, Varalan urheiluopisto, marko.haverinen@varala.fi, 044 345 9957
Martta Walker, tiedottaja, martta.a.walker@jyu.fi, 040 8054717

liikuntatieteellinen tiedekunta: www.jyu.fi/sport
Twitter: jyu.fi/sport Facebook: @jyusport

Kuvat

Alkava tutkimus lisää ymmärrystä fyysisten perus- ja lajiominaisuuksien merkityksestä jääkiekko-ottelun aikaiseen suorituskykyyn, kuormittumiseen ja peleistä palautumiseen. Kuvaaja: Harri Kapustamäki / KIHU
Alkava tutkimus lisää ymmärrystä fyysisten perus- ja lajiominaisuuksien merkityksestä jääkiekko-ottelun aikaiseen suorituskykyyn, kuormittumiseen ja peleistä palautumiseen. Kuvaaja: Harri Kapustamäki / KIHU
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme