Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Jaakko Niemelän teoskokonaisuus Nostalgia avautuu HAMissa

Jaa

Kuvataiteilija Jaakko Niemelän Nostalgia-näyttely on komea päätösosa tutkimusprojektille, jonka kohteina ovat olleet merenkulku ja taiteilijan isään liittyvät muistot. Taiteilija on matkustanut isänsä, merikapteeni Erkki Niemelän jalanjäljissä valtamerilaivoilla ja tutustunut tämän vierailemiin paikkoihin. Niemelä on työstänyt vuodesta 2012 lähtien keräämästään aineistosta uuden tilallisesti vaikuttavan installoinnin HAMin yläkerran kaarihalliin.

Teoskokonaisuus nivoutuu Jaakko Niemelän taiteellisen tuotannon vallitseviin teemoihin: suurten rakenteiden murtumiseen, hajoamiseen, tuhoutumiseen ja rappioon. Yksilötasolla näyttely käsittelee luopumista ja kaipausta. Niemelän taiteellisen työskentelyn keskiössä ovat usein erilaiset installaatiot. Rakenteiden lisäksi keskeisinä elementteinä teoksissa ovat valo ja vesi.

Nostalgia on päättymätön esitys, jossa asiat tapahtuvat määrätyssä järjestyksessä. Näyttelyn suuri koko, äänimaailma ja dramaattinen esillepano ovat saaneet vaikutteita oopperamaailmasta. Sen keskiössä ovat massiiviset rakenteet, jotka ulottuvat korkeuksiin. Niiden varjot luovat dynaamisen liikkeen. Kaksi suuressa koossa projisoitua videoanimaatiota kertovat valtamerialuksen kohtaamasta voimakkaasta myrskystä (Seitsemäs aalto) ja lopullisesta luhistumisesta (Nostalghia). Näyttelyn äänimaailma koostuu barokkisäveltäjä Alessandro Scarlattin mahtipontisesta kuoroteoksesta ja Jaakko Niemelän siskonpojan Antti Niemelän säveltämästä ambient-musiikista. Animoidussa videodokumentaatiossa (Lähtö) puusta sataa vettä.

”Olen merikapteenin poika. Isäni oli paljon poissa ollessani lapsi. Tämän takia en ehtinyt kovin hyvin tutustua häneen. Kun isä työuransa loputtua tuli kotiin, hän sairastui dementiaan ja menetti puhekykynsä. Isä kuoli vuonna 1985 ollessani 26-vuotias. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että hänen poissaolollaan ja kuolemallaan on ollut suuri merkitys elämässäni. Tämä kokemus on myös vaikuttanut taiteelliseen ilmaisuuni ja aihevalintoihini. Taiteessani keskeisiä teemoja ovat olleet kaipaus, suru ja pelko”, sanoo Jaakko Niemelä.

Nostalgia-projektin ensimmäinen teos oli esillä Lönnströmin taidemuseossa Raumalla 2014. Tämän jälkeen projektia on esitelty Rauman merimuseon Paarlastipuistossa ja Kunstplass galleriassa Oslossa 2017. Projektin viimeisimmät versiot ovat olleet esillä Turun taidemuseon Studiossa ja Oslon oopperatalon katolla syksyllä 2018. HAMissa nähtävä installointi on koko Nostalgia-projektin grande finale - viimeinen ja suurin näyttely.

Jaakko Niemelä (s. 1959) asuu ja työskentelee Helsingissä ja synnyinkaupungissaan Raumalla. Pitkän uransa aikana taiteilija on laajentanut ilmaisuaan grafiikasta tila-, valo- ja videoteoksiin sekä julkisiin teoksiin. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomailla. Niemelä on työskennellyt myös yhdessä vaimonsa kuvanveistäjä Helena Hietasen kanssa. Kesällä 2020 Jaakko Niemelä osallistuu Helsinki biennaaliin Vallisaaressa.

Näyttelyn on kuratoinut HAMin amanuenssi Heli Harni. Näyttelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Alfred Kordelinin säätiö.

Jaakko Niemelä – Nostalgia / HAM Helsingin taidemuseo 14.12.2019-15.3.2020

Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).


HAM Helsingin taidemuseo
Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 2. krs
Avoinna: ti-su 11–19, ma suljettu
Liput: 12/10, alle 18 v. ilmaiseksi

 

 

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
näyttelypäällikkö Pirkko Siitari, HAM, puh. 040 590 8803, pirkko.siitari@hel.fi
amanuenssi Heli Harni, HAM, puh. 040 334 6071, heli.harni@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 18.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Projektet om servicekoncept för digitala medier leder mot en smidig och jämlik åtkomst till de allmänna bibliotekens e-material 18.9.2020 07:59:00 EESTTiedote

För tillfället har finländare ojämlika utgångspunkter beroende på hemkommun vad gäller åtkomsten till digitala medier, till exempel e-böcker, digitala ljudböcker och digitala tidningar och tidskrifter, via de allmänna biblioteken. Nu tar projektet om servicekoncept för digitala medier itu med denna stora fråga som berör de allmänna biblioteken i hela landet. Inom projekthelheten, som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och leds av Helsingfors stadsbibliotek, utreds utgångspunkterna för ett digitalt servicekoncept och genomförs användarorienterade försök. Projektet pågår fram till maj 2021.

The Digimedia service concept project aims for seamless and equal access to the e-materials of public libraries 18.9.2020 07:58:00 EESTPress release

Depending on their municipality of residence, Finns are currently not equal in terms of their access to the digital media, such as e-books, digital audio books and digital magazines, provided by public libraries. This significant national question for public libraries will now be tackled by a service concept project focusing on digital media. The project, which is funded by the Ministry of Education and Culture and led by Helsinki City Library, strives to determine starting points for a digital service concept and conduct user-oriented trials. The project will last until May 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme