Kainuun ELY-keskus

Jään päällä oleva vesikerros vaikeuttaa liikkumista järvillä

Jaa

Jään päällä oleva vesikerros vaikeuttaa liikkumista monilla järvillä ja lammilla Kainuussa. Lisäksi lämmin sää ja vesisateet nopeuttavat jään ohenemista. Vedenkorkeudet säännöstellyillä ja luonnontilaisilla järvillä ovat ajankohtaan nähden korkealla. Kevättulvista ennustetaan keskimääräisiä.

Jään päällä oleva vesikerros vaikeuttaa liikkumista. Kuva Paltaselältä Oulujärveltä 30.3.2021. Kainuun ELY-keskus, Pasi Toro.
Jään päällä oleva vesikerros vaikeuttaa liikkumista. Kuva Paltaselältä Oulujärveltä 30.3.2021. Kainuun ELY-keskus, Pasi Toro.

Jään päällä oleva vesikerros voi vaikeuttaa liikkumista monilla järvillä ja lammilla. Lisäksi lämmin sää ja vesisateet nopeuttavat jään ohenemista erityisesti virtapaikoilla. Kevätauringon lämmittäessä jääpeitteen kantavuus voi muuttua lyhyelläkin matkalla nopeasti päivän aikana. Teräsjäätä hauraampi kohvajää (vesisohjo) voi tehdä kelkkailusta ja muusta liikkumisesta vaikeaa monilla vesialueilla, mikä on syytä ottaa huomioon lähipäivien ja pääsiäisen ajan retkisuunnitelmia tehtäessä.

Ennen jäälle menoa, on tärkeää tunnistaa mahdolliset vaaranpaikat (esim. joet, virtapaikat, järvien kapeikot) ja varmistaa jään kantavuus kulkureitillä. Jäänaskalit kuuluvat jokaisen jäällä liikkuvan varusteisiin, ja ne on oltava nopeasti käsiin saatavilla. Jääkepillä tai kairalla voi kokeilla jään vahvuutta. Jäälle mentäessä on hyvä varustautua kunnollisilla turvavarusteilla, joiden avulla jäihin pudonnut voi selvitä avannosta.

Vesistöjen jääpeitettä seurataan eri puolella Suomea sijaitsevilla havaintoasemilla. Jäänpaksuusmittauksia tehdään kolme kertaa kuussa. Mittaukset edustavat vain kyseistä paikkaa, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita. Jään laatu ja paksuus vaihtelevat suurestikin saman järven eri kohdissa ja eri vesistöissä.

Suomen ympäristökeskuksen päivittämät havainnot:

Kainuun alueen vesistöjen vesitilanne

Säännösteltyjen järvien pinnat ovat laskussa, kun järviin tehdään tilaa kevään tulvavesiä varten. Oulujärven ja Hyrynsalmen reitin säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet ovat kuitenkin korkeammalla kuin yleensä alkukeväästä. Esimerkiksi Oulujärven vedenpinnan korkeus on ajankohtaan nähden noin metrin keskimääräistä korkeammalla.

Juoksutukset Hyrynsalmen reitillä sekä Oulujoella tulevat olemaan suuria koko kevään ajan. Sotkamon reitin säännöstellyt järvet ovat ajankohtaan nähden keskimääräisessä korkeudessa tai vähän sen alle. Kuhmon Ontojärven vedenpintaa on laskettu tavanomaista aiemmin alas voimalaitoksella tehtäviä huoltotöitä varten.

Luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat myös olleet ajankohtaan nähden korkealla. Alkukevään laskun jälkeen suurten luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet kääntyvät ennusteen mukaan nousuun huhtikuun aikana ja saavuttavat keskimääräisen suuruiset keväthuippunsa toukokuun loppupuolella.

Kevättulvista ennustetaan keskimääräisen suuruisia tämänhetkisen tiedon perusteella. Tulvien suuruuden määrittää kuitenkin lopulta sulamisajan sää.

Tietoa vedestä ja vesistöistä sekä ajankohtainen vesitilanne:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

ympäristöasiantuntija Mika Pylvänäinen, p. 0295 023 876, mika.pylvanainen@ely-keskus.fi

Kuvat

Jään päällä oleva vesikerros vaikeuttaa liikkumista. Kuva Paltaselältä Oulujärveltä 30.3.2021. Kainuun ELY-keskus, Pasi Toro.
Jään päällä oleva vesikerros vaikeuttaa liikkumista. Kuva Paltaselältä Oulujärveltä 30.3.2021. Kainuun ELY-keskus, Pasi Toro.
Lataa
Lämmin sää voi muuttaa jääpeitteen kantavuutta nopeasti. Kuva Paltaselältä Oulujärveltä 30.3.2021. Kainuun ELY-keskus, Pasi Toro.
Lämmin sää voi muuttaa jääpeitteen kantavuutta nopeasti. Kuva Paltaselältä Oulujärveltä 30.3.2021. Kainuun ELY-keskus, Pasi Toro.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kotalahdentie Sotkamon Tipasojalla katkaistaan tierumpujen uusimisen vuoksi19.3.2021 15:37:34 EET | Tiedote

Sotkamossa Tipasojan kylällä, Kotalahdentiellä, uusitaan tierumpuja viikoilla 12-13. Tierumpujen uusimisen yhteydessä Kotalahdentie joudutaan katkaisemaan Pungankosken kohdalta. Katkaisupäivinä tie suljetaan työmaa-aidoilla Tipasojantien ja Räätäkankaan puoleisista päistä. Paikalle kulkee kiertotie reittiä Lontantie-Räätäkyläntie-Korkealehdontie-Ruunantie-Kiuluniementien eteläinen haara-Kotalahdentie. Kiertotiellä liikennöi työmaan keston ajan myös raskasta maansiirtokalustoa, joten pyydämme kiertotiellä liikkujia varovaisuuteen. Työmaan keston ajan myös Pungankosken laavu on pois yleisestä käytöstä työturvallisuuden vuoksi, koska laavun alueelle joudutaan varastoimaan työmaan tarvikkeita ja alueella liikkuu työkoneita. Pahoittelemme alueen teitä ja kotaa käyttäville koituvaa haittaa työmaan johdosta. Rakennuttajana urakassa toimii Kainuun ELY-keskus ja urakoitsijana Destia Oy.

HELMI-ohjelman ensimmäisenä vuotena edistettiin luonnon monimuotoisuutta Kainuussa4.3.2021 15:56:09 EET | Tiedote

Ympäristöministeriön käynnistämässä HELMI-elinympäristöohjelmassa parannetaan luonnon monimuotoisuutta suojelemalla ja kunnostamalla luontomme helmiä. 2020 alkaneessa HELMI-ohjelmassa Kainuun ELY-keskuksen alueella inventoitiin ja arvioitiin kunnostustarpeita sekä aloitettiin hoito- ja kunnostustoimenpiteitä. Tänä vuonna HELMI-ohjelman työntekijät yhdessä muiden toimijoiden kanssa jatkavat luonnon monimuotoisuuden edistämistä.

Työvoiman kysyntä Kainuussa ennätyksellisen vilkasta2.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote

TE-toimistoon ilmoitettiin tammikuun aikana uusia avoimia työpaikkoja enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen, yhteensä 1 070. Myös kuukauden lopussa työpaikkoja oli avoinna enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilastossa, yhteensä 1 193. Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapula ja koronakriisistä huolimatta useisiin tehtäviin on vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Rekrytointiongelmat ovatkin Kainuussa koko maan vaikeimmat ja viime vuonna 52 % työvoimaa etsineistä yrityksistä ilmoitti kokeneensa ongelmia työvoiman hankinnassa, koko maan keskiarvo oli 37 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme