Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Ján Kuciakin murha: Mepit vaativat rippumatonta tutkintaa ja toimittajien turvallisuuden takaamista

Jaa

Mepit vaativat täysistuntokeskustelussa keskiviikkona, että Europolilla pitää olla keskeinen rooli slovakialaisen toimittajan Ján Kuciakin ja hänen kumppaninsa murhan tutkinnassa.

Tutkivan toimittajan Ján Kuciakin ja hänen puolisonsa Martina Kušnírován murhien seurauksena käydyssä täysistuntokeskustelussa mepit vaativat riippumatonta, kansainvälistä ja perusteellista tutkintaa, jonka myötä syylliset saataisiin oikeuden eteen. Mepit korostivat lisäksi, että EU-tasolla tarvitsee paremmin varmistaa toimittajien, bloggarien ja väärinkäytösten paljastajien turvallisuus.

Täysistunnossa keskusteltiin lisäksi Kuciakin paljastuksista hänen viimeisimmässä postuumisti julkaistussa artikkelissaan, joka käsitteli syytöksiä EU-rahojen väärinkäytöstä Slovakiassa ja mahdollisia yhteyksiä järjestäytyneiden rikollisryhmien sekä slovakialaispoliitikkojen välillä. Mepit vaativat näiden väitteiden perusteellista tutkintaa ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) osallistumista tutkintaan. Mepit kehottivat lisäksi komissiota aloittamaan EU:n korruptiontorjuntakertomuksen julkaisun uudestaan.

Tallenne keskustelusta on katsottavissa parlamentin verkkosivuilla

Keskustelun pohjana käytettiin kuuden mepin valtuuskunnan raporttia näiden tiedonkeruumatkalta Slovakiaan 8.-9.3. Parlamentti äänestää aihetta käsittelevästä päätöslauselmasta seuraavassa täysistunnossa huhtikuussa.

Parlamentti kunnioitti Kuciakin ja Kušnírován muistoa hiljaisella hetkellä täysistunnossa 28. helmikuuta Brysselissä. Puhemies Antonio Tajani tuomitsi murhat ja korosti lehdistönvapauden tärkeyttä. Tajani vaati Slovakian viranomaisia selvittämään totuuden.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme