Tampereen yliopisto

Jane ja Aatos Erkon säätiöltä rahoitus bakteeritulehduksen ja sydäninfarktin yhteyden tutkimukseen

Jaa
Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa ja Sydänsairaalassa toimivalle tutkimusryhmälle 600 000 euron kolmivuotisen apurahan tutkimushankkeelle, joka selvittää bakteeritulehduksen merkitystä sydäninfarktin syntymisessä.
Kuva: Pexels.com
Kuva: Pexels.com

Tutkimushanketta johtavat yliopiston puolelta professori Pekka Karhunen, professori Vesa Hytönen ja professori Terho Lehtimäki sekä Sydänsairaalasta dosentti Olli Kajander. Osa tutkimuksista tehdään yhteistyössä Turun yliopiston PET tutkimuskeskuksen professori Anne Roivaisen kanssa. Tutkimukseen osallistuu myös Stellenboschin yliopisto Etelä-Afrikassa.

Parantuneesta ennaltaehkäisystä ja hoidosta huolimatta sydän- ja verisuonitaudit ovat Suomessa ylivoimaisesti merkittävin kuolinsyy, joihin kuolee vuosittain yli 20 000 henkilöä.

Tutkimukset ovat vakuuttavasti osoittaneet, että sepelvaltimotaudin kehittyminen muistuttaa kroonista tulehdusta, jonka taustalla ovat jo lapsuudesta lähtien kohonnut seerumin LDL kolesteroli, verenpainetauti, ylipaino sekä tupakoiminen. Suurista odotuksista huolimatta modernit genomin laajuiset tutkimukset ovat lähinnä vain vahvistaneet haitallisen LDL kolesterolin merkityksen, mutta toisaalta nostaneet esille tulehdusta ohjaavien geenien merkityksen sydäntaudin kehittymisessä.

– Bakteerien ja virusten osuutta tulehdusreaktion käynnistymiseen kolesterolin vuoksi ahtautuneissa valtimoissa on epäilty jo kauan, mutta sitä ei ole pystytty todistamaan. Uudet bakteerien DNA:n tunnistamiseen perustuvat menetelmät ovat kuitenkin nyt muuttaneet tilanteen, professori Pekka Karhunen sanoo.

Tutkimushankkeen tarkoituksena on selvittää tulehtuneen valtimoahtauman sisältämien bakteerien muodostaman mikrobiomin koko rakenne, sen alkuperä ja sen aktivoitumisen kliininen merkitys. Tutkimushankkeessa selvitetään myös, voitaisiinko tulehtunut repeämisherkkä valtimoahtauma löytää hyvissä ajoin käyttämällä radioaktiivisesti leimattua tavanomaista pienikokoisempaa vasta-ainetta.

Tampereen yliopistossa käynnistetyssä tutkimushankkeessa on hyödynnetty sydänäkkikuolleiden sepelvaltimonäytteitä sekä sairaalassa hoidettujen sydän- ja aivoinfarktipotilaiden sekä alaraajojen valtimonkovetustautia sairastavien potilaiden veritulppanäytteitä, jotka on otettu talteen imemällä ne pois katetrin avulla hoidon aikana. Näytteistä on voitu osoittaa lukuisien lähinnä suusta peräisin olevien bakteerien DNA:ta. Tulokset on nyt varmistettu bakteereita vastaan tehdyillä vasta-aineilla immunohistokemiallisesti erityyppisissä ateroskleroosiplakeissa.

Tavoitteena on kehittää rokote, joka estää bakteerien tarttumisen valtimoahtaumaan ja ehkäisee bakteerivälitteisen veritulpan muodostumisen. Tarkoituksena on myös käynnistää kliininen lääkehoitotutkimus, jossa selvitetään, voidaanko sydäninfarktipotilaille heti aloitetulla lyhytkestoisella suonensisäisellä antibioottihoidolla vähentää uusia sydäntapahtumia ja sydäninfarktin jälkeistä kuolleisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
professori Pekka Karhunen
0400 511 361
pekka.j.karhunen@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Pexels.com
Kuva: Pexels.com
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Uusi optiikkateknologia mahdollistaa entistä pienemmät kamerat laadusta tinkimättä6.6.2023 11:57:48 EEST | Tiedote

Teknologian nopean muutoksen myötä vanhoja laitteita, kuten kameroita, on kehitettävä uudelleen. Kameroiden on oltava pienempiä ja kevyempiä säilyttäen samalla korkea kuvanlaatunsa, jotta niitä voidaan integroida mobiilialustoihin kuten matkapuhelimiin, lennokkeihin ja lääkinnällisiin laitteisiin. Industry revolution 4.0 -tutkimus käsitteellistää teknologian, teollisuuden ja yhteiskunnallisten rakenteiden nopeaa muutosta, jolle on ominaista teknologioiden yhdistäminen pienoiskoossa rakentamisen ja sulautettujen järjestelmien avulla.

Väitös: Yhteiskuntaluokittain eriytyvät elämäntyylit myös periytyvät Suomessa5.6.2023 16:07:03 EEST | Tiedote

Väitöstutkimuksessaan Jarmo Kallunki osoittaa yhteiskuntaluokkien mukaisten elämäntyylien periytyvän Suomessa. Aiempi tutkimus on osoittanut, että suomalaisten elämäntyylit eriytyvät yhteiskunnallisen aseman perusteella, mutta Kallunkin mukaan nämä elämäntyylit myös siirtyvät vanhemmilta heidän lapsilleen. Väitöstutkimus laajentaa näkökulmaa yhteiskunnallisten jakojen ja eriarvoisuuksien ylisukupolvisen jatkuvuuden tutkimukseen Suomessa.

Innovatiivinen mobiilisovellus kehittää kaupunkiseutujen pyöräilyä5.6.2023 13:38:06 EEST | Tiedote

Barcelonan yliopiston ympäristötieteiden ja -teknologian instituutin (ICTA-UAB) johtama kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi hiljattain uraauurtavan BiciZen-mobiilisovelluksen sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmälle. Sovelluksen tarkoituksena on edistää kaupunkiseutujen pyöräiltävyyttä ihmisten pyöräilykokemusten kautta. Sovellus kehitettiin viiden yliopiston tutkimusyhteistyönä. Barcelonan ja Tampereen yliopistojen lisäksi projektiin osallistuivat yliopistot Twentestä, Aveirosta ja Dublinista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme