Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Janet Echelmanin teos 1.78 kohoaa Senaatintorin ylle elokuun ajaksi

Jaa

Helsinki Biennaali tuo taiteilija Janet Echelmanin teoksen korkealle Senaatintorin ylle 31.7.–31.8. Teokseen liittyy myös ääniteos sekä konsertti, jotka toteutetaan osana Helsinki Biennaalin ja Helsingin juhlaviikkojen välistä yhteistyötä.

Janet Echelman: 1.78, Beverly Hills, Kalifornia, 2019. Kuva: Janet Echelman.
Janet Echelman: 1.78, Beverly Hills, Kalifornia, 2019. Kuva: Janet Echelman.

Janet Echelman (s. 1966, Yhdysvallat) toteuttaa veistoksia ilmatilaan rakennusten ja korttelien mittakaavassa. Echelman yhdistelee perinteisiä käsityötaitoja digitaalisiin työkaluihin yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden – kuten rakennusinsinöörien ja kaupunkisuunnittelijoiden – kanssa. Erikoiskuiduista ja perinteisistä tekstiileistä rakennettavat veistokset leijuvat ilmassa painottomasti mutta kestävät kovia tuulia ja rajuilmoja.

Echelmanin Senaatintorilla nähtävä veistos 1.78 on osa tieteelliseen tietoon perustuvaa Earthtime-sarjaa, jonka teokset muistuttavat meitä ihmisen monimutkaisesta yhteydestä ajan suuriin sykleihin ja fyysisen maailmamme järjestelmiin. Teoksen nimessä oleva luku viittaa mikrosekuntien määrään, jonka verran päivä maapallolla lyheni yhden yksittäisen geologisen tapahtuman seurauksena. Mannerlaattojen liikahdukset aiheuttivat paitsi maanjäristyksen ja tsunamin, myös muutoksen maapallon pyörimisnopeuteen.

Veistoksen muoto on saanut innoituksensa valtameren aaltojen korkeustiedoista. Teoksen punotut ja solmitut värikerrokset elävät tuulten ja sään muutoksissa. Yöllä veistos herää eloon, kun siihen heijastetaan värillistä valoa.

Ääniteos ja konsertti yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa

Echelmanin teosta täydentää äänitaiteilija Tuomas Norvion luoma ääni-installaatio Empathy for the fish and others. Ääniteoksessa Vallisaaren edustalta striimattava vedenalainen äänimaailma yhdistyy Echelmanin teoksen luota Senaatintorilta samanaikaisesti mitattavaan tuulidataan.

Ääniteos on kuunneltavissa 1.78-teoksen äärellä Senaatintorilla päivittäin äänentoiston avulla, öisin teos on mahdollista kokea mobiililaitteen avulla omilla kuulokkeilla.

Helsingin juhlaviikkojen avajaisiltana 19.8. Echelmanin teos saa Senaatintorilla ylleen ainutkertaisen, tuulidatasta vaikuttuvan äänellisen sekä visuaalisen maiseman Hildá Länsmanin, Tapani Rinteen ja Tuomas Norvion konsertissa.

Norvion ääniteos sekä Länsmanin, Norvion ja Rinteen konsertti toteutetaan osana Helsinki Biennaalin ja Helsingin juhlaviikkojen välistä yhteistyötä.

***

Info

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali on avoinna 26.9. asti. Biennaalin on kokenut tähän mennessä Vallisaaressa noin 70 000 ihmistä. Osa teoksista sijoittuu myös mantereelle.

Helsinki Biennaali esittelee 41 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta. Biennaalin taideteokset sijoittuvat Vallisaaressa merkityn reitin varrelle sekä ulkotilaan että historiallisiin rakennuksiin, ruutikellareihin ja autioituneisiin asuinrakennuksiin. Reitin pituus on noin kolme kilometriä. Yhdeksän biennaalin ulkoteoksista on koettavissa myös aukioloaikojen ulkopuolella.

Helsinki Biennaali on yleisölle maksuton. Kävijät maksavat lauttalipun hinnan.

Aukioloajat:
12.6.–29.8. ma–su klo 11–18
1.–26.9. ke–su klo 11–18

Biennaalin selainpohjainen mobiiliopas on kätevä tietopankki sekä vierailun suunnittelussa että saarella kulkiessa. Oppaasta löydät esimerkiksi Vallisaaren kartan, tietoa taiteilijoista ja taideteoksista sekä saaren palveluista. Mobiiliopas löytyy osoitteesta https://mobileguide.helsinkibiennaali.fi/.

Vallisaaren reittiliikenteestä vastaa Suomen Saaristokuljetus. Reittiliikenne lähtee Helsinki Biennaali -paviljongilta, joka sijaitsee Vanhan Kauppahallin vieressä. Lautat saapuvat Luotsipihan laituriin ja lähtevät Torpedolahden laiturista. Lauttalippuja voi ostaa verkosta ja Helsinki Biennaali -paviljongin lipunmyyntipisteestä.

JT-Line liikennöi island hopping -vesibussireittiä Hakaniemestä Kruunuvuorenrannan kautta Vasikkasaareen, Vallisaareen ja Lonnaan 15.8. asti sekä Itämeripäivänä 26.8. ja viikonloppuina 21.–22.8. ja 28.–29.8.

Vallisaareen voi tulla myös omalla veneellä. Torpedolahdella sijaitsevassa vierasvenesatamassa on 50 paikkaa.

Saarella kävijää palvelevat Luotsipihalla sijaitsevan tulolaiturin infopiste sekä biennaalin oma kauppa Helsinki Biennial Shop Torpedolahdessa. Info ja kauppa palvelevat aina Helsinki Biennaalin aukioloaikojen mukaan. Vallisaaresta löytyy myös useita kahviloita.  

Lisätietoa: https://helsinkibiennaali.fi/kavijalle/

Usein kysyttyä: https://helsinkibiennaali.fi/usein-kysyttya/

 

Helsinki Biennaali

Helsinki Biennaali on kahden vuoden välein toteutuva kansainvälinen nykytaidetapahtuma, joka järjestetään ensimmäisen kerran Vallisaaressa kesällä 2021. Biennaali on koko Helsingin kaupungin yhteinen hanke, ja sen tuotannosta ja kuratoinnista vastaa HAM Helsingin taidemuseo. Biennaali on osa Helsingin kaupunkistrategiaa 2017–2021, jonka tavoitteita ovat muun muassa kansainvälisen vetovoiman lisääminen sekä merellisyyden kehittäminen.

Helsinki Biennaalin pääyhteistyökumppanit ovat Metsähallitus sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö. Biennaalin toteutumista tukevat myös Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Svenska kulturfonden.

Helsinki Biennaalin pääyritysyhteistyökumppani on Clear Channel. Tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat Artek, Facebook Open Arts ja Helen.

Helsinki Biennaalin tapahtumakumppaneita ovat Korkeasaari ja Helsingin juhlaviikot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teoskuvat Senaatintorilta ovat ladattavissa 30.7. Helsinki Biennaalin kuvapankista.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt (Janet Echelman vierailee Helsingissä 17.–18.8.):

Anna Vihanta
viestintäsuunnittelija
anna.vihanta@hel.fi
+358 40 509 3408

Kuvat

Janet Echelman: 1.78, Beverly Hills, Kalifornia, 2019. Kuva: Janet Echelman.
Janet Echelman: 1.78, Beverly Hills, Kalifornia, 2019. Kuva: Janet Echelman.
Lataa
Janet Echelman: 1.78, Beverly Hills, Kalifornia, 2019. Kuva: Beverly Hills Conference & Visitors Bureau.
Janet Echelman: 1.78, Beverly Hills, Kalifornia, 2019. Kuva: Beverly Hills Conference & Visitors Bureau.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pirkkolaan 18.9. avattava uusi energiatehokas jäähalli tuo helpotusta Helsingin haastavaan jäätilanteeseen17.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Pirkkolaan avataan uusi energiatehokas jäähalli 18.9. Pirkkolan jääpyhättö on perinteisesti ollut kovassa käytössä ja käyttäjiä ollut vuosittain noin 150 000. Uuden jäähallin myötä kävijämäärän odotetaan nousevan vuositasolla noin 170 000 henkilöön, joka tulee osaltaan helpottamaan Helsingin haastavaa jäätilannetta. Jäähallin rakennuskustannukset ovat noin 17 miljoonaa euroa. Rakennuksessa on hyödynnetty uutta rakennustekniikkaa, jonka avulla voidaan saavuttaa jopa 60 prosentin energiatehokkuus vanhaan halliin verrattuna. Hallin auetessa kaupunkilaiset ja jääurheiluväki pääsevät nauttimaan modernin jäähallin tarjoamista olosuhteista.

Herttoniemienrannan kentälle suunnitellaan tekonurmea14.9.2021 11:11:57 EEST | Tiedote

Herttoniemenrannan liikuntapuiston kivituhkakenttä halutaan uudistaa monikäyttöiseksi harjoitus- ja pelikentäksi. Hankkeen takana on urheiluseura Puotinkylän Valtti, joka ehdottaa, että seura vuokraa alueen Helsingin kaupungilta ja asentaa kentälle jalkapalloilun tarpeisiin sopivan tekonurmimaton keväällä 2022. Kaupunkilaiset voivat tutustua ja kommentoida suunnitelmaa kerrokantasi.fi-alustalla. Helsingin kaupungin liikuntapalvelut järjestää aiheesta myös keskustelutilaisuuden asukkaille ja muille sidosryhmille ke 29.9. klo 17–18.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme