Uusi puu

Jari Leppä: Fossiilitaloudesta biotalouteen

Jaa

Biotalous on uusi talouden megatrendi. Uuteen aikakauteen siirtymistä vauhditetaan kansallisella energia- ja ilmastostrategialla, jossa asiaa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti eri sektoreilla päästöjen vähentämisen, energiapolitiikan sekä kasvun ja työllisyyden näkökulmasta.

Ilmaston lämpeneminen on suurin haaste ihmiskunnalle, siksi hallitus on tarttunut napakasti toimeen. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin tavoitteisiin ja tekee oman osansa. Pitkän aikavälin tavoitteena on hiilineutraalius.

Yksi tärkeimmistä asioista ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on siirtyminen fossiilisista raaka- ja polttoaineista, kuten kivihiilestä ja öljystä kotimaisiin uusiutuviin raaka-aineisiin.

Meillä Suomessa tämä tarkoittaa metsien käytön kestävää lisäämistä ja uuden teknologian käyttöönottoa. Puun arvokkaampi osa ohjataan korkean jalostusarvon tuotteisiin. Jalostuksen ja metsätalouden sivuvirtoja esimerkiksi puruja, kuoria, liemiä, hakerankoja ja hakkuutähteitä käytetään hyväksi energiantuotannossa.

Suomen metsien kasvu on kuudessakymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut. Vuosikymmeninä muodostuneet metsien hakkuusäästöt mahdollistavat hakkuumäärän nostamisen 75 %:iin vuosittaisesta kasvusta nykyisestä 60 %:sta. Metsät kasvavat jatkossakin hyvän ja pitkäjänteisen metsänhoidon ja suomalaisen metsäosaamisen ansiosta.

Monimuotoisuuden edistämisessä on Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma METSO, jonka rahoitusta lisättiin hallituksen välitarkastelussa viidellä miljoonalla eurolla. Metsäalan toimijat tekevät aktiivisesti työtä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Suomessa on aina osattu hoitaa metsiä hyvin ja kestävästi. Pystymme myös jatkossa yhdistämään erilaisia tavoitteita metsätaloudessa. Metsä on Suomelle keskeinen biotalouteen siirtymisen mahdollistaja, jonka avulla pystymme vähentämään merkittävästi fossiilisten raaka-aineiden käyttöä ja hillitsemään ilmastonmuutosta.

Jari Leppä
maa- ja metsätalousministeri

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä uskoo puun käytön mahdollisuuksiin: "Suunta on selvä, eroon fossiilitaloudesta ja kohti puupohjaista biotaloutta ja sen teknologian edistämistä".

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uusi puu
Uusi puu
Salomonkatu 17 A
00100 Helsinki

050 401 9855http://www.uusipuu.fi

Uusi puu on yli 20 suomalaisen organisaation yhteisö, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä puun käyttöön perustuvasta biotaloudesta ja antaa konkreettisia esimerkkejä puupohjaisista tuotteista ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.

www.uusipuu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uusi puu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme