Helsingin yliopisto

Jari Niemelä: Emme saa jättää tulevia sukupolvia

Jaa

Helsingin yliopiston erityistehtäviä hoitava rehtori Jari Niemelä korosti yliopiston vuosijuhlaviikon puheessaan 22.3. ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden häviämisen – pahan parin – ratkaisujen kiireellisyyttä.

Helsingin yliopistolla vietetään kuluvalla viikolla yliopiston 381-vuotisjuhlaa. Juhlaviikko alkoi Jari Niemelän yhteisöllisyys-teemaisella puheella. Niemelän mukaan yhteisöllisyyttä voi vaalia kysymällä “Mitä kuuluu?” paitsi toisilta ihmisiltä, myös muulta luonnolta. Niin yhteisöllisyyttä koko elonkirjon välillä voidaan vaalia.

Yhteisöllisyys ihmisen ja luonnon välillä on tärkeää, sillä ihmistoiminnan seurauksena maailman selkärankaisista on kadonnut lyhyessä ajassa yli kaksi kolmasosaa. Pelkästään Suomesta ihmisen aiheuttama kuudes sukupuuttoaalto on hävittänyt yli 300 lajia. On myös entistä todennäköisempää, että planeetan ilmasto lämpenee yli kriittisen 1,5 asteen rajan jo seuraavan viiden vuoden aikana.

Ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden häviämisen – pahan parin – ratkaisuilla on valtava kiire, painotti Niemelä juhlaviikon avauspuheessa. Niemelä toimii toistaiseksi osa-aikaisena, erityistehtäviä hoitavana rehtorina, ja pääasiallisena rehtorina työskentelee Sari Lindblom.

– Käsillä oleva koronakriisi voi toimia osaltaan yhteiskunnan kestävyysmurroksen kirittäjänä, kuten yliopiston post-koronaryhmä totesi raportissaan syksyllä 2020. Pandemia on sysäyskriisi, jonka jälkeen paluuta vanhaan ei enää ole. Käsillä on hetki muutokselle, Niemelä sanoo.

Maailman pelastamista ei voi jättää nuorten ilmastoaktivistien harteille

Ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden häviämisen ratkaisemiseksi tarvitaan tekijöitä. Helsingin yliopisto aikoo tehdä oman osansa.

– Toiminta ilmaston ja luonnon puolesta on ihan jokaisen asia. Tehtävää ei voi jättää pelkästään nuorille ilmastoaktivisteille, Niemelä sanoo.

Kestävän tulevaisuuden rakentaminen on Helsingin yliopiston strateginen valinta, jota yliopisto edistää konkreettisilla teoilla. Vuodenvaihteessa yliopisto onnistui tavoitteessaan luopua sijoituksistaan fossiilisten polttoaineiden tuotantoon, ja juuri alkaneessa uudessa opetusperiodissa tarjolla on ensimmäistä kertaa monitieteinen, kaikille opiskelijoille suunnattu kestävyyskurssi. Kurssi avautuu lähitulevaisuudessa myös elinikäisille oppijoille.

Työtä tulevaisuuden eteen tehdään paitsi Helsingin yliopistolla myös koko yliopistokentällä.

– Yhdessä muiden suomalaisten yliopistojen kanssa julkaisimme syksyllä Suomen rehtorineuvosto Unifin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teesit. Koko yliopistokenttä tavoittelee esimerkiksi hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä, Niemelä kertoo.

Hallitusohjelman ilmasto- ja biodiversiteettitavoitteet on toteutettava

Helsingin yliopisto vaatii, että hallitusohjelman ilmasto- ja biodiversiteettitavoitteet todella toteutetaan. Tahdon lisäksi ratkaisujen löytämiseksi tarvitaan tiedettä.

– Suomi on luvannut siirtyä kestäväksi yhteiskunnaksi vuoteen 2030 mennessä. Siihen on alle 10 vuotta aikaa. Tavoite on kova, mutta meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin onnistua. Yliopisto lupaa tarjota kaiken meiltä löytyvän tutkitun tiedon ja osaamisen, mitä maailman pelastamiseen tarvitaan.

– Emme saa jättää tulevia sukupolvia. Ihmislasten, jaavansarvikuonojen, järvilohien, saimaannorpan, keltavästäräkkien, mustavalaiden ja merikotkien tulee voida elää planeetallamme myös tulevaisuudessa, Niemelä toteaa.

Niemelän puhe aloitti yliopiston 381-vuotisjuhlaviikon

381 vuotta täyttävää Helsingin yliopistoa juhlitaan kokonaisen viikon ajan ma 22.3. – pe 26.3.2021. Viikolla toteutetaan etätapahtumia ja puheita sekä yliopiston Youtube-kanavalla että Tiedekulman verkkosivuilla. Kaikki kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan ohjelmaa, joka löytyy kokonaisuudessaan täältä.


Katso Jari Niemelän puhe yliopiston vuosijuhlaviikolla 22.3.2021 täältä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Geenilöytö kytkee koiranpentujen vakavan epilepsian mitokondrioiden toimintahäiriöön13.4.2021 10:52:31 EEST | Tiedote

Helsingin yliopiston tutkimuksessa saatiin selville syy muutaman kuukauden ikäisten parsonrusselinterriereiden pentujen vaikeaan epilepsiaan ja kuolemaan. Muutos PITRM1-geenissä johtaa solun energiapumppujen, mitokondrioiden, toimintahäiriöön, jonka seurauksena jo pentujen aivoista tunnistettiin Alzheimerin taudista tuttuja beeta-amyloidikertymiä ja laajaa hermorappeumaa. Muutokset ihmisen PITRM1-geenissä aiheuttavat myös vakavan, mutta hitaasti etenevän aivosairauden.

Tutkimus osoittaa ADHD diagnoosin saaneiden aikuisten ja heidän lastensa suojaavan itseään monimutkaisten strategioiden avulla12.4.2021 08:24:45 EEST | Tiedote

ADHD diagnoosin saaneiden aikuisten ja heidän lastensa vuorovaikutusta ja kiintymyssuhteita on tutkittu vain vähän. Kasvatustieteen maisteri Milla Syrjäsen Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöskirja tuo aiheeseen lisää tietoa ja laajentaa monialaista ymmärrystä ADHD diagnoosin saaneiden aikuisten ja heidän perheidensä yksilöllisistä tuen tarpeista.

Kaksostutkimus: Rasvan muutokset aiheuttavat lihavuudessa terveyshaittoja, lihaksen energiakoneistolla ei vastaavaa yhteyttä9.4.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Rasvakudoksen energiakoneiston toiminta alenee lihavuuden seurauksena voimakkaasti, osoittaa Helsingin yliopiston tuore kaksostutkimus. Tutkimuksessa rasvakudoksen mitokondriogeenit olivat lihavuudessa selvästi alentuneet, mutta lihaksen mitokondrioissa geenitason muutokset olivat vain vähäiset. Yhteys terveyshaittoihin löydettiin vain rasvan mitokondrioista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme