Suomen Punainen Risti SPR

Järjestöillä tärkeä tehtävä hivin torjunnassa ja tartunnan saaneiden tukemisessa

Jaa

Maailman aids-päivää vietetään perjantaina 1.12. Suomessa elää edelleen noin 600 hiv-positiivista, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Järjestöjen rooli hiv-työssä on merkittävä, kun halutaan päästä lähelle ihmisiä, jotka julkinen terveydenhuolto tavoittaa heikosti.

Hyvän lääkehoidon ansiosta hiv voi olla tänä päivänä krooninen sairaus, jonka kanssa voi elää täysipainoista ja oireetonta elämää. Säännöllisesti otettu hiv-lääkitys estää hivin tarttumisen seksissä silloinkin, kun kondomi ei ole käytössä. Paljon on kuitenkin tekemistä hiviin liittyvien mielikuvien muuttamisessa ja tiedon levittämisessä.

- Hiviin liittyy edelleen hämmästyttävän paljon tietämättömyyttä ja epätietoisuutta. Ihmisten ajan tasalla oleva oikea tieto hivistä ja sen hoidosta tukee hivin ennaltaehkäisyä ja vaikuttaa myönteisesti myös hiv-positiivisten elämään, sanoo toiminnanjohtaja Sini Pasanen Positiivisista.

Tärkeintä on saada tieto omasta hiv-tartunnasta

Suomessa hivin hoito on maailman huippuluokkaa. Ongelmia tulee silloin, kun testiin ei syystä tai toisesta päästä tai hakeuduta. Järjestöt toimivat polunraivaajina uusille tavoille saada ihmiset testiin ja muihin ennaltaehkäisyä tukeviin palveluihin.

- Hivin ennaltaehkäisyssä on keskeistä yhteisön osallisuus. Järjestöissä on kokemusta yhteisöllisestä toiminnasta, jossa kohtaavat asiakkaat ja sosiaali- ja terveystyön ammattilaiset. Työpajoissa syntyy yhteisasiantuntemusta hivin ennaltaehkäisystä, jota vertaiset vievät omiin yhteisöihinsä, kertoo Minna Huovinen Pro-tukipisteestä.

Järjestöt tavoittavat helposti lähestyttävillä palveluilla ihmisiä, jotka eivät muuten hakeutuisi hiv-testiin. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin hiv-testausta tekevissä Pluspisteissä on nähtävissä, että tarve anonymiteetin säilyttävään testaamiseen kasvaa.

Hiv-epidemian kannalta järjestöjen asiantuntemus ja palvelut ovat korvaamattomia. Testin tarjoaminen matalalla kynnyksellä erityisessä riskissä oleville ihmisille tulee varmistaa myös jatkossa.

- Oma terveysasema on ensisijainen paikka, jossa hiv-testiin pitäisi päästä. Huolestuttavaa on, että testiä ei aina tarjota, vaikka asiakkaalla olisi ollut suojaamatonta seksiä. Erityisesti pienillä paikkakunnilla asiakkaasta voi myös tuntua hankalalta hakeutua terveysasemalle ja ottaa seksiasioita puheeksi tutun lääkärin tai hoitajan kanssa, kuvaa tilannetta tiedottaja Anni Pätilä Hivpointista.

Kiukkuinen Angry Aids -hahmo ravistelee hiviin liittyviä myyttejä

Vuosi sitten ensiesiintymisensä tehnyt animaatiohahmo Angry Aids kiehuu jälkeen kiukusta. Tänä vuonna Angry Aids tarjoilee jouluvinkkejä ja on epätoivoinen, kun viruksen levittämisestä on tullut vuosikymmenien saatossa entistä vaikeampaa.

Katso animaatio 1.12. osoitteessa maailmanaidspaiva.fi ja osallistu keskusteluun #angryAIDS, #maailmanaidspäivä, #worldaidsday. Maailman aids-päivän animaation on suunnitellut mainostoimisto Dynamo&son ja toteuttanut animaatiostudio Boutique sekä ääniyhtiö Humina.

Tervetuloa THL:n ja järjestöjen järjestämään kansallisen Hiv-strategian julkistamistilaisuuteen perjantaina 1.12. kello 10–11.30 Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, 2. krs. Helsinki. Ilmoitathan tulostasi 30.11. mennessä osoitteeseen positiiviset@positiiviset.fi.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Sini Pasanen, Positiiviset, p. 044 5544 556
Palvelujohtaja Minna Huovinen, Pro-tukipiste, p. 040 7090 500
Tiedottaja Anni Pätilä, Hivpoint, p. 040 120 9020
Tiedottaja Mari Mäkinen, Suomen Punainen Risti, p. 040 581 0346

Maailman aids-päivänä lisätään ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä kampanjoidaan hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta. Teemapäivää on järjestetty vuodesta 1988 asti ympäri maailmaa. Suomessa Maailman aids-päivän toimikuntaan kuuluvat tänä vuonna Hivpoint, Positiiviset, Suomen Punainen Risti ja Pro-tukipiste.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme