Hyvinvointialan liitto

Järjestöille selkeä sote-suunta

Jaa

Hyvinvointialan liitto peräänkuuluttaa vahvaa valmisteluotetta valtakunnan ja maakuntien taholta siihen, mikä on moninaisten sote-alan järjestöjen rooli tulevissa uusissa sote- ja maakuntarakenteissa. Liitto suhtautuu erittäin myönteisesti ministeri Saarikon tilaamaan Tuija Braxin selvitystyöhön järjestöjen tulevaisuudesta uusissa sote- ja maakuntarakenteissa sekä sen etenemiseen.

Tuija Brax esitteli selvityksensä väliraporttia 25.5.2018 Hyvinvointialan liiton tilaisuudessa, jonne oli kutsutta laajasti sosiaali- ja terveysalan järjestöjä. 

−         Eräs keskeisimmistä asioista, joka tulee ottaa vakavasti, on järjestöjen roolin tunnistaminen. Järjestöjen itsensä on mentävä vaikean asian äärelle ja tunnistettava oman toimintansa mahdollinen markkinalähtöisyys sekä se, millaisessa muodossa se haluaa uusissa rakenteissa olla mukana. Myös maakuntien ja valtionapuviranomaisten on yhtä tärkeää tunnistaa tilannetta, painotti Tuija Brax.

Puhtaasti kilpailevilla markkinoilla toimivien palveluntuottajajärjestöjen tilanne on selkeä: pelisäännöt ovat samat kuin kaikilla muillakin markkinapalveluntuottajilla. Muussa järjestötoiminnassa tilanne on epäselvempi ja syystäkin huolestuttavampi: eduskunnassa olevat sote-lait eivät sano asiasta juuri mitään.

−         Maakuntien on listattava alueensa järjestötoimijat ja otettava niitä mukaan päätöksentekoonsa. Näin sen tulee luonnollisesti toimia myös yritysten kohdalla. Myös erillisten vastuutahojen nimeäminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä järjestötyöhön maakunnassa on hyvä ajatus, sanoo asiantuntija Eveliina Vigelius Hyvinvointialan liitosta.

Vigeliuksen mukaan yritysten ja järjestöjen välinen ristiriita korostuu keskustelussa liian usein. On keskityttävä yhteistyömahdollisuuksiin. Kaikkien toimijoiden ja työntekijöiden viimesijainen kohde on palvelua tarvitseva ihminen.

−         Esimerkiksi palveluohjauksessa voidaan yhdistää erilaisia palveluntuottajia ja järjestölähtöisiä toimijoita. Toimintoja voidaan myös tuottaa rinnan. Tällöin on vain selvitettävä hyvin mahdolliset kilpailuedut ja niiden pelisäännöt, Vigelius päättää. 

Lisätiedot:

Eveliina Vigelius, asiantuntija, elinkeinoasiat, Hyvinvointialan liitto, p. 044 5114411, eveliina.vigelius@hyvinvointiala.fi

Selvityshenkilön väliraporttia koskien: Tuija Brax, selvityshenkilö, Sydänliiton toiminnanjohtaja, p. 050 5113115, tuija.brax@sydanliitto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eveliina Vigelius, asiantuntija, elinkeinoasiat, Hyvinvointialan liitto, p. 044 5114411, eveliina.vigelius@hyvinvointiala.fi

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointialan liitto
Hyvinvointialan liitto
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 17285570http://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1500 jäsentä työllistävät 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto

THL:n tuore selvitys vanhuspalveluista: Yksityisillä henkilöstömitoitus toteutuu laatusuosituksen mukaisesti18.10.2018 10:25:59Tiedote

Vanhuspalvelujen henkilöstömitoitus näyttää Suomessa toteutuvan uuden laatusuosituksen valossa hyvin, selviää THL:n tuoreesta selvityksestä. Yli viidesosalla toimintayksiköistä mitoitus on yli 0,7. Vain 5 %:lla yksiköistä se jää alle 0,5, joka on vanhuspalveluiden laatusuositus. Nämä alle 0,5:n mitoituksen alittavat yksiköt ovat mitä ilmeisimmin julkisen sektorin yksiköitä, arvioi Hyvinvointiala HALIn johtava asiantuntija Aino Närkki. Hänen mukaansa toimiluvan omaavat yksityiset toimijat eivät saa tehostetun hoivan lupia alle 0,5:n mitoituksella. Myös hoitajien määrä on seurannut asiakkaiden määrän kasvua. Kahdessa vuodessa kotihoidossa työskentelevien lähihoitajien määrä on kasvanut noin 1 600:lla. Myös fysioterapeuttien ja sosionomien määrä on kasvanut. - Hyvän hoidon toteutumisen kannalta keskeistä on myös se, mitä työssä olevat hoitajat tekevät työvuoronsa aikana ja asiakkaiden kanssa. Asiakastyytyväisyyteen vaikuttaa paljon hoitajan ja asiakkaan välinen vuorovaikutus. Myös käytett

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme