Kepa ry

Järjestöjen globaalikasvatusrahat valumassa kunnille

Jaa

Tukimuodon siirto ulkoministeriöltä Opetushallitukselle voi pahimmillaan merkitä lopullista kuoliniskua rahoitusleikkausten jo ennestään kurittamille pienille järjestöille.

Järjestöjen globaalikasvatustyö on vaarantumassa, kun viestintä- ja globaalikasvatustuki (VGK) uhkaa siirtyä ulkoministeriöstä Opetushallituksen hallinnoitavaksi. Jatkossa vain kunnat ja yksityiset oppilaitokset voisivat hakea tukea globaalikasvatushankkeisiin. Järjestöt jäisivät uudessa mallissa kumppanin asemaan.  

Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa pitää tärkeänä, että järjestöt voivat jatkossakin toimia tuen hakijoina. Järjestöjen mahdollisuudet tarjota uusia näkökulmia ja ratkaisuja globaaleihinhaasteisiin on turvattava. Ilman riittäviä resursseja useiden järjestöjen globaalikasvatustyö loppuu kokonaan. 

”Emme halua asettaa järjestöjen työtä ja asiantuntemusta kouluja ja opettajia vastaan, päinvastoin. Näemme koulujen ja järjestöjen yhteistyön globaalikasvatuksessa erittäin tärkeänä. Jos tämä olisi uusi rahoitusmuoto, jolle olisi osoitettu lisäresurssit, hurraisimme tälle yhdessä”, Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannula toteaa. 

Uudistus näyttäytyy järjestöille jälleen yhtenä osoituksena järjestörahoituksen leikkauksista ja koko VGK-instrumentin lakkauttamisena. Eettisen kaupan puolesta ry:n budjetista VGK-tuki on ollut vuositasolla 25-40 prosentin luokkaa. Järjestö on joutunut karsimaan toimintaansa jo aiemmin VGK-tukeen kohdistettujen leikkausten vuoksi.  

”Tämä on iso ongelma pienelle järjestölle. Pitkäjänteistä suunnittelua on vaikea tehdä ilman rahoitusta. Ei tällaista työtä voi tehdä vapaaehtoisvoimin”, toiminnanjohtaja Lotta Staffans kiteyttää. 

Järjestöjen tekemälle globaalikasvatustyölle löytyy tukea myös opettajien keskuudesta.

”Järjestöillä on tietotaitoa ja kanavia, joita kouluilta puuttuu. Koulut tarvitsevat järjestöjä myös piirtämään kuvaa aktiivisen kansalaisen vaikuttamismahdollisuuksista”, vuoden globaalikasvattaja ja Kokkolan Maailmakoulun tiimivetäjä Eeva-Liisa Kiiskilä toteaa.

VGK-tuki on ollut ainutlaatuinen globaalin vastuun parissa toimiville järjestöille suunnattu tukimuoto, jonka avulla on tehty vuosien ajan moninaisille kohderyhmille suunnattua globaalikasvatus- ja viestintätyötä. Järjestöjä huolettaa, että muutoksen myötä kohderyhmät uhkaavat kaventua merkittävästi.  

 

Lisätietoja 

Sanna Rekola 
Globaalikasvatuksen asiantuntija 
sanna.rekola@kepa.fi 
puh. 050 317 6697

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mirka Kartano
Viestinnän asiantuntija
Tel +358 50 317 6727
mirka.kartano@kepa.fi
@kepa_ry
Facebook.com/Kepary

Tietoja julkaisijasta

Kepa ry
Kepa ry
Elimäenkatu 25–27 (5. krs)
00510 Helsinki

+358 9 584 233http://www.kepa.fi

Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö. Kepa innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kepa ry

Maailma kylässä -festivaali tuo ilmaiskonsertteja, dokumentteja ja keskusteluja globaaleista kehityskysymyksistä Helsingin keskustaan ensi viikonloppuna21.5.2018 08:00Tiedote

Maailma kylässä -festivaali tuo ilmaiskonsertteja, keskusteluja, dokumentteja, lastenohjelmaa, katutaidetta ja kirjallisuutta Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille ensi viikonloppuna 26.-27.5. yli sadan ohjelmanumeron verran. Lukuisien ilmaiskonserttien ohella festivaali on myös ajankohtaisten keskusteluiden foorumi sekä maailman keittiöitä esittelevä ruokafestivaali. Festivaalin vuoden 2018 teema on Agenda 2030 – Kestävä kehitys ja alueellinen painopiste Afrikka.

Kotimaa Kosovo-Suomi maailman ensi-illassa Maailma kylässä -festivaalilla – Festivaalin ohjelmassa yhteiskunnallisia dokumentteja muun muassa Kolumbiasta ja Burkina Fasosta14.5.2018 07:30Tiedote

Maailma kylässä -festivaali tuo ajankohtaiset dokumenttielokuvat Helsingin keskustaan toukokuun viimeisenä viikonloppuna 26.-27.5.2018. Luvassa on kaikkiaan seitsemän ilmaisnäytöstä, niiden joukossa Kotimaa Kosovo-Suomi -dokumentin maailman ensi-ilta. Dokumenttiohjelma toteutetaan yhteistyössä muun muassa YK Kinon, Sitran, Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Ylen kanssa. Esityksiä seuraa keskusteluja ja haastatteluita dokumenttien teemoihin liittyen.

Kaupungistuminen, radikalisoituminen ja kestävä kehitys puhuttavat Maailma kylässä -festivaalilla17.4.2018 06:32Tiedote

Suomen suurin ilmaisfestivaali tuo sadat päättäjät, asiantuntijat ja mielipidevaikuttajat keskustelemaan yhteiskunnallisista ajankohtaisista aiheista Helsingin keskustaan 26.–27. toukokuuta. Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepan järjestämän tapahtuman teemoja ovat muun muassa kestävän kehityksen ohjelma Agenda 2030 – Kestävä kehitys, kestävä talous, ilmasto, ympäristö ja ihmisoikeudet. Lisäksi festareilla nousevat esiin aiheina radikalisoituminen, kaupungistuminen, huumesota ja afrikkalainen muoti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme