Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt

Järjestöt: Katowicesta saatiin säännöt Pariisin sopimukselle – nyt tarvitaan käänteentekeviä ilmastotoimia

Jaa

Katowicesta saatiin säännöt Pariisin sopimuksen toimeenpanoon. Sovun sisältö ei kuitenkaan vastaa hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin kriisiviestiä: jyrkkien päästövähennysten polulle on siirryttävä heti, jotta vältytään peruuttamattomilta vahingoilta.

“Pariisin ilmastosopimus olisi ansainnut uskottavammat säännöt. Sopu mahdollistaa riittävät ilmastotoimet, mutta ei juuri vauhdita niitä. Nyt on mahdollista vertailla eri maiden ilmastositoumuksia ja arvioida niiden riittävyyttä. Katowicen viesti on, että maailma tarvitsee oikeudenmukaisen ilmastokäänteen toteuttavia esikuvia, joiden esimerkkiä seuraamalla ilmastokriisin torjumisessa onnistutaan”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Suomi, EU ja haavoittuvimmat sekä köyhimmät maat kokosivat uudelleen Pariisissa syntyneen kunnianhimoa vaativien maiden ryhmän. Nämä High Ambition Coalitionin maat lupaavat päivittää omat ilmastotavoitteensa vuoden 2020 loppuun mennessä.

“Ilmastoneuvotteluihin toivoa luovat maat, jotka tekevät rohkeita ilmastotekoja. Suomella on ensi vuonna näytön paikka. Meidän on saatava omat päästömme nieluja pienemmiksi vuoteen 2030 mennessä, jotta pääsemme 1,5 asteen polulle. Puolueiden on vastattava planeettamme hätätilaan ensi kevään ilmastovaaleissa ja odotukset pääministeri Juha Sipilän pyöreälle pöydälle ovat myös korkealla”, kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon ilmastoasiantuntija Hanna Aho sanoo.   

“Suomen on EU-puheenjohtajuuskaudellaan syksyllä 2019 ajettava ilmastopolitiikan ryhtiliikettä. EU:n päästövähennystavoite on nostettava yli 60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteessa onnistuminen edellyttää nykyistä määrätietoisempaa ja johdonmukaisempaa politiikkaa,“ Bruun toteaa.

Hyvä ilmastopolitiikka on sekä rohkeaa että reilua.

“Mikäli Suomi haluaa olla ilmastotoimien todellinen vauhdittaja, meidän on nostettava kansainvälinen sopeutumistoimien rahoitus haavoittuvimmille maille riittävälle tasolle. Lisäksi tarvitaan selkeä suunnitelma oikeudenmukaisen siirtymän varmistamiseksi. Ilmastotoimien sosiaalinen oikeudenmukaisuus on välttämätöntä ilmastokriisin torjumiseksi”, sanoo Aho.

Brasilia piti neuvotteluja panttivankinaan

Keskeisistä asioista, kuten ilmastotoimien läpinäkyvyydestä, ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja kaikkia maita koskevasta tilannekatsauksesta saatiin sopu, mutta markkinamekanismi jäi Brasilian änkyröinnin panttivangiksi.

“Brasilia halusi käyttää kiisteltyjä päästöyksiköitä vanhoista huonoista pato- ja metsähankkeista kaupankäyntiin muiden maiden kanssa. Tämä jarruttaisi todellisia päästövähennyksiä. EU ja etenkin Sveitsi pistivät kiitettävästi kampoihin, sillä tämä vaarantaisi ilmastotoimien ja Pariisin sopimuksen uskottavuuden. Lopulta asia siirrettiin vuoden päähän Chilen ilmastokokoukseen. On valitettavaa, että kiistellyt markkinamekanismit häiritsevät Pariisin sopimuksen toimeenpanoa”, sanoo Bruun.

Pariisin sopimuksessa ilmastonmuutoksen aiheuttamat vahingot ja menetykset saivat oman vahvan itsenäisen aseman. Katowicessa neuvotellussa sääntökirjassa vahinkojen ja menetysten konkretisointi jäi puuttumaan: haavoittuvimmat jätettiin jälleen ilman tukea.

“On häpeällistä, että EU ja muut teollisuusmaat eivät kyenneet vastaamaan haavoittuvimpien maiden tarpeisiin. Hukkuvien saarivaltioiden ihmiset ovat vähiten vastuussa ilmaston lämpenemisestä. Nyt heidän turvaverkkonsa jäi olemattomaksi. Otimme takapakkia inhimillisyydessä”, Aho sanoo.

Suomi toimi neuvotteluissa rakentavasti. Jotta ilmastotoimissa voitaisiin edetä tarpeeksi nopeasti, Suomen on avattava neuvottelujen lukkoja systemaattisella työllä.

“Suomen pitää asettaa ilmastodiplomatia ulkopolitiikkansa kärkiaiheeksi ja rakentaa vahvempaa yhteistyötä erityisesti köyhien maiden kanssa. Ilmastodiplomatian ja ilmastohankkeiden tulee perustua ihmisoikeuksien vahvistamiseen, tasa-arvon edistämiseen, alkuperäiskansojen oikeuksien kunnioittamiseen, luonnon monimuotoisuuden suojelemiseen sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseen”, Aho toteaa.

Tiedotteen ovat allekirjoittaneet: Fingo, Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan Ystävät, Plan International Suomi, Protect Our Winters, Suomen luonnonsuojeluliitto, Reilu Kauppa, WWF Suomi.

Asiantuntijat, jotka seurasivat kokousta Katowicessa:

Hanna Aho, ilmastoasiantuntija, Fingo, puh. 050 317 6686
Otto Bruun, suojeluasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 040 631 3399
Sanna Ra, viestinnän asiantuntija, Fingo, puh. 050 317 6704

Asiantuntijat, jotka seurasivat kokousta Suomessa:

Malva Green, ympäristökasvatuspäällikkö, Luonto-Liitto ry, puh. 044 045 8898
Elisa Hara, vaikuttamistyön asiantuntija, Plan International Suomi, puh. 050 471 3557
Niklas Kaskeala, puheenjohtaja, Protect Our Winters Finland, puh. 050 586 6422
Leena Kontinen, ilmastokampanjavastaava, Maan ystävät, puh. 044 2040834
Mia Rahunen, ilmastoasiantuntija, WWF Suomi, puh. 050 4344972
Jouni Nissinen, suojelupäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 040 120 9222
Tytti Nahi, Vastuullisuuspäällikkö, Reilu Kauppa, puh. 040 772 4247

Yhteyshenkilöt

Sanna Ra
viestinnän asiantuntija | Fingo

+358 50 317 6704 | sanna.ra@fingo.fi

Tietoja julkaisijasta

Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt
Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt
Elimäenkatu 25-27, 5krs.
00510 HELSINKI

358 50 317 6690http://www.fingo.fi

Suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestöön Fingoon kuuluu 300 suomalaista järjestöä, jotka toimivat kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen tai globaalikasvatuksen parissa. Me viestimme, koulutamme, kasvatamme, tuemme ja vaikutamme, jotta maapallon kaikkien asukkaiden ääni kuuluisi päätöksenteossa – Suomessa ja maailmalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt

Innovaatioilla voidaan vähentää köyhyyttä maailmalla – osallistaminen tärkeää ratkaisujen löytämisessä15.7.2019 17:14:08 EESTTiedote

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon maanantaina 15.7. järjestämässä SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa ”Loppuuko köyhyys maailmasta innovaatioilla” pohdittiin, kuinka innovaatiot voivat auttaa köyhyyden vähentämisessä. Keskustelijat korostivat paikallisten ihmisten ja yhteisöjen osallisuuden merkitystä ratkaisujen löytämisessä.

Järjestöt: Kestävä kehitys näkyy historiallisen läpileikkaavasti koko hallitusohjelmassa3.6.2019 13:20:27 EESTTiedote

”Kestävä kehitys näkyy historiallisen hyvin ja läpileikkaavasti koko hallitusohjelmassa. Kehityspolitiikassa erityisen hyvää on muun muassa pitkäjänteisyyden korostaminen ja tiekartan luominen YK-tavoitteiden saavuttamiseksi. Järjestöjen laadukkaaseen työhön on myös luvassa lisärahoitusta”, sanoo vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen kehitysjärjestöjen kattojärjestöstä Fingosta.

Fingon vaalipaneelin ehdokkailta vahva tuki EU:n kehitysyhteistyölle ja ilmastoteoille25.5.2019 18:09:25 EESTTiedote

Yksi kevään viimeisistä vaaliväittelyistä käytiin Maailma kylässä -festareilla. Fingon Mihin menet Eurooppa? -paneelissa kuuden suurimman puolueen ehdokkaat haastoivat toisiaan kehityskysymyksistä, ilmastopolitiikasta sekä kestävästä kehityksestä. Mukana keskustelussa olivat Heidi Hautala (vihr.), Olli Kotro (ps.), Silvia Modig (vas.), Tuulia Pitkänen (sd.), Pekka Puska (kesk.) ja Aura Salla (kok.).

Ilmasto-oikeudenkäynti: EU-tuomioistuin tunnusti ilmastonmuutoksen vaikutuksen ihmisiin, mutta hylkäsi perheiden oikeusjutun22.5.2019 10:29:09 EESTTiedote

Euroopan unionin yleinen tuomioistuin on hylännyt perheiden ilmastokanteen EU:n riittämättömästä ilmastopolitiikasta menettelytapaan vedoten. Oikeus katsoi, että perheillä ja nuorilla, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa, ei ole oikeutta haastaa oikeudessa EU:n vuoden 2030 ilmastotavoitetta. Oikeus kuitenkin tunnusti, että ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin eurooppalaisiin monin tavoin. Kanteen nostaneet perheet ja saamelaisnuoret aikovat valittaa päätöksestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme