Insinööriliitto IL ry

Järjestöt selvittävät syitä tekniikan alan opintojen viivästymiselle

Jaa

Pitkät opintoajat sekä opintojen keskeyttäminen ovat olleet ammattikorkeakoulujen teknisten alojen haaste jo pitkään. Asia huolestuttaa alan keskeisiä toimijoita. Tästä syystä seitsemän järjestöä on ryhtynyt selvittämään läpäisyn haasteita ja syitä opintojen keskeytymiselle.

Selvityksen teettävät Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Energiateollisuus ry, Insinööriliitto IL ry, Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry, Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ja Teknologiateollisuus ry. Selvityksen tekee E2 Tutkimus.

Vuosittain 8 000–10 000 opiskelijaa aloittaa ammattikorkeakouluissa tekniikan alan opinnot. Vuosittain valmistuvia on noin 5 000. Tilastojen mukaan tekniikan alalla joka neljäs valmistuu tavoiteajassa. Viiden vuoden opintojen jälkeen tekniikan alalla on valmistunut hieman yli 40 % opiskelijoista. Tekniikan alan koulutusten läpäisy on heikompaa kuin ammattikorkeakoulujen muilla koulutusaloilla.

Syitä opintojen hitaaseen etenemiseen tai keskeytyksiin on tutkittu vain vähän. Tunnistettuja ilmiöitä ovat siirtyminen työelämään ennen valmistumista ja koulutusohjelman vaihtaminen. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Jokaisella vuosikurssilla on opiskelijoita, jotka eivät opiskele, eivät ole työelämässä eikä heillä ole tutkintoa. Erityisesti heidän keskeyttämisensä syyt on tärkeä selvittää, jotta ammattikorkeakoulut voivat jatkossa tukea tätä ryhmää nykyistä paremmin.

Tutkimukset osoittavat, että mitä korkeampi koulutus, sitä varmempaa on työllistyminen. Alemman korkea-asteen suorittaneiden työllisyysaste on 83,5 prosenttia, kun taas toisen asteen tutkinnon suorittaneilla se jää 71,5 prosenttiin. Ylemmän korkeakoulutututkinnon suorittaneilla työllisyysaste nousee 88,1 prosenttiin. Tekniikan alan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista vuosi valmistumisen jälkeen työttömänä on alle 4 prosenttia.

Opintojen läpäisyä on pyritty parantamaan monin tavoin. Korkeakoulut kehittävät jatkuvasti keinoja tukea opiskelijoiden valmistumista ja ehkäistä keskeyttämisiä yhteistyössä työelämän kanssa. Samoin korkeakoulujen rahoitusmallia on muutettu siten, että se palkitsee korkeakouluja opiskelijoiden valmistumisesta tavoiteajassa. Näistä toimista huolimatta läpäisyssä on edelleen parannettavaa.

Selvitys toteutetaan kevään 2021 aikana. Vastauksia haetaan haastattelemalla korkeakoulujen henkilökunnan edustajia ja opintonsa keskeyttäneitä sekä tekemällä insinööriopiskelijoiden keskuudessa kyselytutkimus. Tarkoitus on luoda kattava kuva nykytilasta ja ongelman syistä monesta eri näkökulmasta. Tulokset julkaistaan alkusyksystä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Katri Manninen, johtava asiantuntija, Insinööriliitto
katri.manninen@ilry.fi
+358 40 706 6450

Ville Pitkänen, vanhempi tutkija, E2
ville.pitkanen@e2.fi
+358 40 7770 869

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme