Kepa ry

Järjestöt vaativat Suomelta toimia Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

Jaa
Nicaraguan huonontuneesta ihmisoikeustilanteesta huolestuneet suomalaiset järjestöt luovuttivat tänään ulkoministeri Timo Soinille osoitetun vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea ottamaan aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Presidentti Daniel Ortegan ja hänen puolisonsa, varapresidentti Rosario Murillon autoritaarista hallintoa vastustavissa mielenosoituksissa on tapettu ainakin 127 mielenosoittajaa ja loukkaantunut vähintään 1 200. Kuolleiden ja pahoinpideltyjen joukossa on useita opiskelijoita sekä tilanteesta raportoivia toimittajia. 

Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunnan (CIDH) delegaatio keräsi toukokuussa viidessä päivässä yli 3 000 ilmoitusta ihmisoikeusloukkauksista. Se julkaisee tulokset lähiviikkoina, mutta on jo alustavassa raportissaan ja 6.6.2018 Washingtonissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa esittänyt huolensa Nicaraguan tilanteesta.

Toimikunnan mukaan Nicaraguan hallitus on ottanut käyttöön uudenlaisia vainoamisen keinoja, kuten massiivisia mielivaltaisia pidätyksiä, joiden yhteydessä on käytetty julmia ja halventavia toimia sekä laittomia teloituksia. Myös Amnesty International on tehnyt samoja löytöjä 29.5.2018 julkaistussa raportissaan.

Nicaragualaisten opiskelijoiden edustajat ovat kertoneet, että poliisia lähellä olevat ampujat tekeytyvät siviilivaatteissa huomaamattomiksi ja jahtaavat opiskelijoita ja muita mielenilmauksiin osallistuneita. Opiskelijat piileskelevät yliopistolla, koska heidän on vaarallista liikkua kaduilla.

”Ortega on vuodesta 2007 hallinnut Nicaraguaa elinkeinoelämän eliitin ja katolisen kirkon tuella. Yksityisyrittäjien järjestö COSEP on pysynyt hiljaa, mutta katoliset piispat ovat vaatineet avoimesti Ortegan eroa, uusia vaaleja ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Monet heistä ovat saaneet tappouhkauksia. Nicaraguaan on tulossa poliittisen ja taloudellisen kriisin lisäksi myös humanitaarinen kriisi. Kansainvälisen yhteisön tukea tarvitaan niiden kaikkien ratkaisemisessa”, sanoo Kepan asiantuntija Outi Hakkarainen.

Useat kansalaisjärjestöt ovat vedonneet kansainväliseen yhteisöön väkivaltaisuuksien lopettamiseksi sekä ihmisten kokoontumis- ja sananvapauden kunnioittamiseksi.

”Olemme ilahtuneita, että ulkoministeriön tuore tulevaisuuskatsaus korostaa Suomen aktiivisuutta ja omaa esimerkkiä muun muassa demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen edistämisessä sekä kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kunnioittamisessa. Nyt on oikea aika näyttää tämä myös käytännössä”, tänään luovutetussa vetoomuksessa todetaan.

Ulkoministeri Soinille osoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Suomea ottamaan aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi välittömästi ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Järjestöt vaativat, että Suomen tulee osana Euroopan unionia ja kansainvälistä yhteisöä varmistaa, että YK:n ihmisoikeuskomissaari pääsee Nicaraguaan selvittämään tapahtumien kulkua ja ennaltaehkäisemään uusia ihmisoikeusrikkomuksia. 

Nicaragua oli Suomen kehitysyhteistyön pääkumppanimaa yli 30 vuoden ajan ja useilla suomalaisilla kansalaisjärjestöillä on edelleen maassa kehitysyhteistyöhankkeita ja kumppaneita. 

Ulkoministeri Timo Soinille osoitettu vetoomus luovutettiin tänään klo 14.30 ulkoministeriön Amerikan ja Aasian yksikön yksikönpäällikölle Kimmo Lähdevirralle.

Allekirjoittaneet järjestöt: 

Attac ry

CRASH – Coalition for Research and Action for Social Justice and Human Dignity ry 

Demarinuoret

FinnWID - Naiset kehitystyössä ry 

Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimus  

Ihmisoikeusliitto ry 

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS sr

Kansainvälinen solidaarisuustyö ry

Kepa ry 

Kulttuurivoimala ry 

Maan ystävät ry 

NuevoMundo ry 

Opettajien Lähetysliitto ry 

Oulu-Matagalpa -ystävyysseura ry 

Plan International Suomi

Reilu kauppa ry

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ry 

Suomen kirjastoseura ry

Suomen Kristillisdemokraattiset Nuoret Ry

Suomen Rauhanliitto - Finlands fredsförbund ry

Suomen YK-liitto ry 

Solidaarisuus ry 

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry 

Suomen Sadankomitea ry  

Suomi-Intia-Seura ry 

Suomi-Namibia-Seura ry 

Suomi-Nicaragua -seura ry 

Suomi-Somalia Seura ry

Työväen Akatemia 

Viestintä ja Kehitys -säätiö Vikes ry 

Ympäristö ja kehitys ry 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Kepassa antaa Outi Hakkarainen (outi.hakkarainen@kepa.fi, puh. +358 50 317 6728)


Lisätietoja antavat myös:


Amanda Ortega, Suomen Nicaragua-yhteisön jäsen (Luisa-Amanda.Espinoza-Ortega@gmail.com, +358 40 598 6484)
Heini Melkas, Suomen Nicaragua -seura (heinimelkas@gmail.com, puh. +358 50 301 5137
Kimmo Lehtonen, Viestintä ja Kehitys -säätiö Vikes ry(eleskimo1@gmail.com, puh. +358 45 3218 838)

Tietoja julkaisijasta

Kepa ry
Kepa ry
Elimäenkatu 25–27 (5. krs)
00510 Helsinki

+358 9 584 233http://www.kepa.fi

Sanna Ra

Viestinnän asiantuntija | Communications Specialist

Tel +358 50 317 6704

sanna.ra@kepa.fi

Skype: kepa_sanna_ra

 

Kepa ry

Elimäenkatu 25–27 (5. krs)

00510 Helsinki-Fin

www.kepa.fi

@kepa_ry

Facebook.com/Kepary

Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kepa ry

EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote

Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye