Taideyliopisto

Jarkko Lahti näyttelijäntaiteen professoriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun: ”Uskon, että ihmisen kyky kuvitella, myötäelää ja visioida ovat tulevaisuudessa entistäkin merkittävämpiä ominaisuuksia”

Jaa

Jarkko Lahti aloittaa työnsä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professorina alkuvuodesta 2023. Aiemmin tehtävää on hoitanut Kristian Smeds vuosina 2018–2022.

Jarkko Lahti. Kuva: Laura Malmivaara
Jarkko Lahti. Kuva: Laura Malmivaara

Näyttelijä Jarkko Lahti on työuransa aikana esiintynyt Suomen keskeisimmillä näyttämöillä sekä lukuisissa elokuvissa ja sarjoissa, ja hänet tunnetaan muun muassa Jussi-palkitusta miespääosastaan elokuvassa Hymyilevä mies. Viimeisen kymmenen vuoden ajan Lahti on toiminut oman kansainvälisen ja poikkitaiteellisen vapaan ryhmänsä Ruska Ensemblen toisena taiteellisena johtajana. 

”Näyttelijäntaide perustuu myötätuntoon, leikkiin ja kontaktiin. Parhaat puolemme ovat pinnalla, kun ilmaisemme itseämme luovasti. Olen innoissani professuurista, joka tarjoaa monipuolisen työnkuvan näyttelijäntaiteen näköalapaikalta. Se myös haastaa minut oppimaan lisää yhdessä opiskelijoiden ja opettajakunnan kanssa sekä kehittämään edelleen olosuhteita hedelmälliselle oppimiselle ja opettamiselle.” 

Teatterikorkeakoulun dekaani Maarit Ruikka kertoo vaikuttuneensa Jarkko Lahden monipuolisesta kokemuksesta ja vahvoista näytöistä näyttelijäntyön, ohjaamisen, johtamisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla. Lahti on toiminut Kokkolan Kaupunginteatterin johtajana 2009–2012 ja hänet on palkittu esimerkistään rohkaista nuoria teatterintekijöitä tarttumaan suomalaisen teatterin kehittämistyöhön. Hän on tehnyt kulttuuripoliittista vaikuttamistyötä OKM:n VOS-uudistustyöryhmässä 2016–18 sekä Kulttuurin tulevaisuus -työryhmässä 2021–2022. 

”Jarkko Lahden poikkitaiteellisen Ruska Ensemblen toiminta on palkittu tasavertaisuuden, moniäänisyyden ja ekologisten arvojen vaalimisesta ja uudenlaisen vuoropuhelun synnyttämisestä arktisten alueiden taiteilijoiden, muiden asiantuntijoiden ja taideinstituutioiden välillä. Hän haluaa tuoda myös näyttelijäntaiteen opetukseen entistä vahvempaa ekologista näkökulmaa ja ymmärrystä kulttuurien kohtaamisesta. Lahdella on laajat kansainväliset yhteydet ja vahva kotimaisen taidekentän tuntemus. Hän hahmottaa alan murroksen muuttuvassa maailmassa ja omaa syvällisen kiinnostuksen näyttelijäntaiteen opettamiseen ja kehittämiseen,” toteaa Ruikka.

Jarkko Lahti aloittaa toistaiseksi voimassa olevassa tehtävässään alkuvuodesta 2023. Koulutusohjelman johtajana ja toisena professorina toimii näyttelijä Elina Knihtilä.

Jarkko Lahti on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2002.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jarkko Lahti. Kuva: Laura Malmivaara
Jarkko Lahti. Kuva: Laura Malmivaara
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme