Järvi-Suomen Energia

Järvi-Suomen Energia rakennuttaa suurjännitevesistökaapelin Savonlinnassa – Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen hanke

Jaa

Uusi kaapeli vahvistaa sekä Savonlinnan kaupungin että sen ympäristön toimitusvarmuutta aina Sulkavalle ja Juvalle saakka. Hanke on monella tapaa ainutlaatuinen mittakaavansa ja rakennusalueensa erityispiirteiden vuoksi.

Järvisuomalaista kansallismaisemaa.
Järvisuomalaista kansallismaisemaa.

Järvi-Suomen Energia parantaa 110 kilovoltin alueverkkoa rakennuttamalla kaapeliyhteyden Savonlinnaan Kuusniemen ja Kyrönniemen sähköasemien välille vesistökaapelina. Suomessa ei ole aiemmin rakennettu vastaavaa suurjänniteyhteyttä sisävesistöjen pirstomaan maisemaan. Hankkeessa on täytynyt huomioida monet haastavat kohteet kaapelin reitin tuntumassa: risteävät syväväylät, Natura 2000- ja luonnonsuojelualueet sekä muinaismuistokohteet.

Norpat on huomioitu hankkeessa

Saimaalle sijoittuvassa hankkeessa on huomioitava sen tunnetuimman asukkaan, saimaannorpan, suojeleminen. Savonlinnaa ympäröivät vedet ovat norpan tärkeää elinaluetta. Norpalle aiheutuvan häiriön minimoimiseksi kaapelin laskutyöt vesialueella tehdään avovesikaudella syksyllä 2021. Norppakannan lisääntyessä norppia on nähty säännöllisesti jo kaupungin keskustan saarien rannoilla. Järvi-Suomen Energia kumppaniverkostonsa kanssa on hankkeen aikana sitoutunut vaalimaan alueen ympäristöä ja sen säilymistä.

Valmistelut aloitetaan tänä kesänä – vesistökaapelin lasku vasta elokuussa 2021

Sähköasemien muutostyöt käynnistyvät jo tänä kesänä, mutta itse kaapelityöt alkavat vasta kesällä 2021. Maakaapeliosuudet rakennetaan kesällä 2021, ja vesistökaapelin laskeminen alkaa myöhemmin elokuussa, kun saimaannorpan liikkuminen alueella vähenee ja keskikesän vilkkain vesiliikennekausi on ohi. Vesistökaapeli tuodaan Savonlinnaan mereltä Saimaan kanavan kautta Prysmian Groupin tehtaalta Pikkalasta. Maantiekuljetus ei painon ja kaapelin koon puolesta ole mahdollista, sillä hankkeen edellyttämä määrä vesistökaapelia painaa noin 200 tonnia. Hankkeen on määrä valmistua vuoden 2021 loppuun mennessä.

Hankkeessa mukana liuta yhteistyökumppaneita ja viranomaistahoja

Hankkeen eteen on tehty tiivistä suunnittelutyötä jo yli kahden vuoden ajan. Hankkeessa on mukana mittava määrä yhteistyökumppaneita ja viranomaistahoja. Urakka toteutetaan kokonaisvastuurakennus-hankkeena, ja pääurakoitsijana on Omexom (Infratek Finland Oy). 110 kV maa- ja vesikaapelit sekä kaapelivarusteet toimittaa Prysmian Group Finland Oy. Kaapelointiin liittyviä lupa- ja lausuntoasioita on hoidettu lukuisten tahojen kanssa mm.: AVI, ELY-keskus, Väylävirasto, Traficom, Museovirasto, Energiavirasto, Savonlinnan kaupunki ja UPM.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Järvisuomalaista kansallismaisemaa.
Järvisuomalaista kansallismaisemaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Järvi-Suomen Energia
Otto Mannisen katu 6
50100 MIKKELI

080090444https://www.jseoy.fi
Järvi-Suomen Energia Oy on Suur-Savon Sähkö -konserniin kuuluva jakeluverkkoyhtiö, jonka ammattilaiset huolehtivat noin 27 000 kilometrin mittaisesta sähköverkostosta ja sähköenergian jakelusta yli 100 000 taloudelle. Liikevaihtomme on noin 120 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä 16.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Järvi-Suomen Energia

Varautuminen varmistaa sähkön ja lämmön jakelun26.4.2020 08:00:00 EESTBlogi

Kaikki energiayhtiöt kuuluvat huoltovarmuuden kannalta kriittiseen infrastruktuuriin. Siksi niillä on velvoite varautua poikkeusoloihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella toimijalla on oltava tarkat valmius- ja varautumissuunnitelmat siitä miten erilaisista poikkeustilanteista selvitään. Suunnitelmien tavoitteena on taata, että valot pysyvät päällä ja lämmöt sisällä myös silloin, kun maailmassa myllertää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme