Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Jätkäsaaressa asuu jo 10 000 asukasta

Jaa

Jätkäsaaren rakentaminen alkoi toden teolla vuonna 2009 sen jälkeen, kun Madonna lopetti elokuussa konserttinsa 85 000 katsojalle. Jätkäsaaressa pidetty konsertti oli tuolloin suurin koskaan Pohjoismaissa järjestetty popmusiikkitapahtuma. Sen jälkeen on Jätkäsaaressa tapahtunut paljon. Jätkäsaaren ”uuden puolen” asukasmäärä ylitti 10 000 asukkaan rajan tänä vuonna.

Jätkäsaari ilmasta lokakuussa 2020. Kuva: SRV.
Jätkäsaari ilmasta lokakuussa 2020. Kuva: SRV.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana Jätkäsaaren asukasmäärä määrä vielä kaksinkertaistuu, sillä vuonna 2030 asukkaita on yhteensä arviolta noin 20 000. Jätkäsaari on siis nyt jo Kauniaisten kaupungin kokoinen, mutta valmiina yksin suurempi kuin vaikkapa Hamina tai Naantali.

2010-luvun aikana alueelle valmistui yhteensä 5000 asuntoa. Lisäksi vuonna 2020 Jätkäsaaressa käynnistyi 260 asunnon rakentaminen. Tavoitteena on myös lähivuosina 800 asunnon rakentamisen aloitus vuosittain. Asuinrakennuksista on valmistunut arviolta noin puolet ja rakenteilla on tällä hetkellä 15 tonttia.

Jätkäsaari on nuorekas kaupunginosa

Jätkäsaaren yleisin asumismuoto on kaksio, joita on asuntokannasta nyt noin 40 %. Yksiöitä ja kolmioita on asuntokannasta noin 20-25 % kumpaakin. Jätkäsaari on muuhun Helsinkiin verrattuna varsin nuorekas kaupunginosa: noin puolet asukkaista on 20-39-vuotiaita, ja peräti kolme neljäsosaa asukkaista on alle 45-vuotiaita. Tähän vaikuttaa myös se, että alueella on paljon opiskelija-asuntoja.

Suomenkielisiä saarella asuu 79 % ja ruotsinkielisiä noin 9 % eli hieman yli kaupungin keskiarvon. 12 % asukkaista on muita kuin suomen- ja ruotsinkielisiä.

Jätkäsaaressa on jo varsin kattavat peruspalvelut – ja lisää on tulossa. Alueella on jo kuusi päiväkotia ja kaksi päiväkotia lisää on suunnitteilla. Jätkäsaaren peruskoulu luokille 1-9 aukesi viime vuonna. Lisäksi Melkinlaituriin aukeaa toinen koulu vuonna arviolta vuosina 2023-2024.

Jätkäsaarta kiertää kattava ratikkalinjasto, jolla liikennöi kolme linjaa. Vuonna 2021 ratikkalinjasto paranee entisestään, kun Atlantinsillan kautta ratikat pääsevät silmukkana kiertämään koko asuinalueen. Valmis ratikkalinjasto on vuonna 2024. Silloin ratikoita lähtee keskustaan noin kolmen minuutin välein.

Myös Jätkäsaaren liikuntapalvelut ovat parantuneet viime vuosina, kun liikuntapuiston ensimmäinen osa ja väliaikainen liikuntahalli valmistuivat vuonna 2019 ja jalkapalloseura PPJ:n isännöimä kuplahalli valmistui syksyllä 2020. Valitettavasti Bunkkerin tulevien liikuntatilojen ja uimahallin valmistuminen on sen sijaan myöhästynyt valitusten myötä. Jätkäsaaressa toimii myös kirjasto, joka on erikoistunut erityisesti lastenkirjakokoelmaan.

”Jätkäsaaren asukasmäärä on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Olemme erityisen tyytyväisiä, että kaupunki on pystynyt vastaamaan kasvavan väkimäärän palvelutarpeeseen päiväkodeilla, kouluilla, liikuntapalveluilla ja puistoilla. Myös raitiovaunuverkko laajenee ensi vuonna kattamaan Jätkäsaaren uusimmat asuinalueet Atlantinkadun varrella”, iloitsee Länsisataman aluerakentamisprojektin vs. projektinjohtaja Max Takala.

Helsingin kaupunki investoi Jätkäsaareen lähes puoli miljardia euroa

Kaupunki on investoinut Jätkäsaareen vuosina 2008-2020 yhteensä noin 270 miljoonaa euroa. Lisäksi tulevia investointeja on tulossa lähes 200 miljoonaa euroa. Lähiaikojen suurimpia infrarakentamiskohteita ovat ensi vuonna valmistuvat Atlantinsilta ja Saukonpaaden puisto sekä Hyväntoivonpuisto, jonka pohjoisosan viimeiset osuudet valmistuvat ensi vuonna ja eteläosaa esirakennetaan parhaillaan.

Tämän uutisen ohessa näet komean dronevideon siitä, miltä Jätkäsaari näyttää tällä hetkellä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Länsisataman aluerakentamisprojektista:
vs. projektinjohtaja Max Takala, puh. 040 7352313, e-mail: max.takala@hel.fi

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 040 3344 801, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Jätkäsaari ilmasta lokakuussa 2020. Kuva: SRV.
Jätkäsaari ilmasta lokakuussa 2020. Kuva: SRV.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä testattiin uusia innovaatioita Itämeren muoviroskan torjuntaan20.1.2021 14:39:21 EETTiedote

Neljä yritystä testasivat muoviroskaantumista ennaltaehkäiseviä toimia ja muoviroskan torjuntaa meressä. Clewat Oy kokeili uudenlaista roskienkeruualusta, jolla merestä voidaan tehokkaasti kerätä makro- ja mikromuovia. Innogreen testasi viherseinän kykyä suodattaa huleveden mukana kulkeutuvaa muovia. Biosatama Oy selvitti, kuinka paljon muoviroskaa kulkeutuu mereen risteilyalusten ruokajätteen mukana. Bloft Design Lab rakensi 3D-suurtulostimen, jolla merestä kerätystä muoviroskasta voidaan tulostaa SUP-lautoja. Kokeilut toteutettiin vuoden 2020 aikana Helsingin rannikko- ja merialueella.

Puhelimessa toimiva päivystystilanteiden opas helpottaa kotihoidon ja hoivakotien hoitajien työtä akuuttitilanteissa20.1.2021 12:13:04 EETTiedote

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki. Toimivuus tarkoittaa ennen kaikkea arjen ja työn sujuvuutta niin kaupungin asukkaille kuin työntekijöillekin. Käytännön esimerkki työn sujuvoittamisesta ja laadun parantamisesta on uusi puhelinsovellus kotihoidon ja hoivakotien hoitajille. Aina Mukana -palvelun myötä päivystystilanteiden opas kulkee aina hoitajien mukana, ja akuuttitilanteissa ohjeet ovat nopeasti käytettävissä. Palvelun avulla hoitajat voivat tunnistaa hoidontarvetta nopeasti ja nykyistä paremmin. Näin toimii digitaalinen Helsinki.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.

Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi kruunattu Helsinki nappasi toistamiseen voiton Urheilugaalassa14.1.2021 22:00:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki palkittiin vuoden 2020 Suomen aktiivisimpana työpaikkana jokavuotisessa Urheilugaalassa. Uno-palkinto myönnettiin kaupungille ilman yleisöä järjestetyssä, suorana lähetetyssä gaalassa torstaina 14.1.2021. Kyseessä on toinen peräkkäinen Uno-palkinto Helsingille, sillä kaupunki voitti vuosi sitten Suomen liikkuvin kunta -tittelin. Gaalamenestykseen on johtanut kaupungin systemaattinen työ niin kaupunkilaisten kuin työntekijöiden aktiivisuuden lisäämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme