Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Jättiremontti onnistui – Stadin ammattiopistolla modernit tilat Roihuvuoressa

Jaa

Kolmen vuoden täysremontti Stadin ammattiopiston Prinsessantien tiloissa tuotti onnistuneen lopputuloksen. Tiloja suunniteltiin alusta lähtien eri tahojen yhteistyöllä. Modernit ja viihtyisät tilat palvelevat 1000 opiskelijaa ja 100 koulutusalan ammattilaista.

Prinsessantien toimipaikan tilat hohtavat uutuuttaan. Kuva: Jefunne Gimpel
Prinsessantien toimipaikan tilat hohtavat uutuuttaan. Kuva: Jefunne Gimpel

Stadin ammattiopiston Prinsessantien toimipaikan tilat hohtavat uutuuttaan. Valoisuus, sopusointuiset värit, raikas sisäilma sekä toimivat ja viihtyisät kalusteet tukevat oppilaiden ja opettajan hyvää työskentelyilmapiiriä.

Täällä ammennetaan tiedot ja taidot moneen eri ammattiin: kokiksi, leipuri-kondiittoriksi, tarjoilijaksi, matkailu-, luonto- ja ympäristöalan osaajaksi tai puhdistusalan ammattilaiseksi. Tulijoita on kaikille koulutuslinjoille runsaasti, sillä näillä aloilla on huutava pula koulutuksen saaneista ammattilaisista.

Hyvät valmiudet työelämään

”On hienoa, että meillä on nyt käytössä modernit työtilat ja työvälineet. Se tekee työskentelystä kaikin puolin sujuvampaa kuin ennen. Työelämässä on sitten helppoa käyttää yksinkertaisempia laitteita”, kolmatta vuotta kokiksi opiskeleva Kiira Auvinen sanoo.

”Vanhassa rakennuksessa kaikki paikat olivat jo kuluneita. Kun tulimme tänne uuteen, oli hienoa, kun paikat kiilsivät uutuutta”, kolmannen vuoden kokkiopiskelija Tome Aronen sanoo.

Remontin seurauksena tilojen käyttö on tullut loogiseksi ja niissä toimiminen on helpompaa sekä opiskelijoille että opettajille.

”Kaikkien opetuskeittiöiden tilat ovat samanlaiset. Oppiminen on tehokkaampaa, kun asiat tehdään samalla tavalla ja työvälineet ovat aina samassa paikassa”, Auvinen painottaa.

Kompaktit työpisteet sijaitsevat suuressa avotilassa, jossa eri työvaiheita tekevien on helppo kommunikoida.

”On tärkeä, että opimme jo opiskeluaikana työskentelemään samalla tavalla kuin työelämässä”, Auvinen toteaa.

Tila- ja kustannustehokkuutta

Prinsessantien toimitiloja on korjattu useassa vaiheessa aiemmin. Remontteja on rajoittanut kiinteistön vanhentunut lvi-tekniikka. Tämän vuosikymmenen alussa päätettiin täysremontista ja tositoimiin päästiin vuonna 2015. Kolmivaiheisen urakan viimeinen vaihe valmistui toukokuun puolivälissä alussa 2018.

”Tämä on ollut ainutlaatuinen projekti ja vain kerran elämässä tarjoutuva tilaisuus suunnitella kokonaisen oppilaitoksen toiminta ja tilat puhtaalta pöydältä,” Prinsessantien toimipaikasta vastaava koulutuspäällikkö Dan Koskinen kertoo.

Opettajat osallistuivat alusta alkaen tilojen suunnitteluun. ”Se mitä opettajat, suunnittelijat ja urakoitsijat yhdessä sopivat, on toteutunut erinomaisesti”, Koskinen kiittää.

Vaikka remontti tehtiin kokonaan vanhojen seinien sisällä, pystyy uudistettu oppilaitos kouluttamaan 1000 oppilasta aiemman 600 sijaan.

”Tilat ovat paljon järkevämmin käytössä. Opetuskeittiöt ovat modulaarisia ja niitä voidaan tarvittaessa yhdistää. Onnistuimme hyvällä suunnittelulla karsimaan paljon hukkaneliöitä”, Koskinen sanoo.

Koska tekniikka on nyt kaikissa tiloissa samanlaista, on ylläpito aiempaa helpompaa ja kustannustehokkaampaa.

”Kun olemme saaneet hienot uudet tilat, meidän on tärkeä pitää ne hyvässä kunnossa.”

Muunneltavat tilat palvelevat kaupungin tavoitetta, että tilat ovat mahdollisimman monipuolisesti käytössä myös silloin, kun niissä ei ole ensisijaista opetusta. Koskisen mukaan Prinsessantien tilat vastaavat hyvin erilaisin tilatarpeisiin.

Tuoreinta tekniikkaa

Tutustumiskierros oppilaitoksen tiloissa on vaikuttava. Menemme ensin leipomoon, josta leijaileva pullantuoksu tulee jo pitkälle vastaan.

Suuressa opetustilassa on valtava määrä laitteita, joista osa näyttää Star Wars -elokuvan roboteilta. Suurissa taikinanvalmistuskoneissa on ripaus 1950-luvun designia, vaikka ne ovat upouusia. Opiskelijat työskentelevät intensiivisesti jokainen oman tehtävänsä parissa: kuka taikinan parissa, kuka uuneja valvomassa, kuka valmiita tuotteita paketoiden.

Siirrymme baariluokkaan, jossa tapaamme tarjoilijan työtä opettavan Veikko Hyvösen. Hän oli virkavapaalla opiskelemassa alan uutuuksia samalla, kun osallistui uusien tilojen suunnitteluun. Tuloksena on modulaarinen baaritiski, joka tehtiin yhteistyössä laitetoimittajien kanssa.

”Tämä on norjalaisten kehittämä uudenlainen baari, jollaista ei ole Suomessa kuin hotelli Clarionissa,” Hyvönen kehaisee tiskinsä takaa oppilaidensa ympäröimänä.

Luokkahuoneissa opiskelijat istuvat ryhmissä tehden omatoimisesti tehtäviään. Opettajat kiertävät siellä, missä apua tarvitaan. Luokkatiloissa on liikuteltavat pöydät ja tuolit, mikä mahdollistaa erilaiset opetustilanteet. Lähes kaikissa luokissa on sohva tai säkkituoleja rennompia hetkiä varten.

Kaikki työskentelevät kannettavilla tietokoneilla ja kännyköillä. Sähköiset välineet ovat korvanneet liitutaulun. Uusi tekniikka on myös opettajilla hyvin hallussa, mikä ei ole kaikissa opinahjoissa vielä itsestäänselvyys.

350 vanhaa ikkunaa

Opetus jatkui rakennuksessa koko kolmevuotisen remontin ajan. Täyssaneeraus maksoi 46 miljoonaa euroa. Sen tuloksena syntyi tavanomaisten opetustilojen lisäksi muun muassa 13 opetuskeittiötä, kaksi leipomoa, konditoriakeittiöt, oppilaitoksen ruokalan keittiö sekä opetusravintola Kokin keittiö.

Rakennuksen sisärakenteet rakennettiin käytännössä uudestaan, mutta vanhaa hyödynnettiin siellä missä se oli järkevää. Sisustuksessa on hyödynnetty hyväkuntoisia vanhoja puukaappeja ja opetuskeittiöissä laitteita, joilla on käyttöikää jäljellä.

Talon 700 vanhasta ikkunasta puolet irrotettiin paikoiltaan, kunnostettiin puhdistamalla, kittaamalla ja lakkaamalla ne uudelleen. Restauroinnin jälkeen ne palvelevat seuraavat 40 vuotta.

Prinsessantien 17 000 neliömetrin kiinteistö on rakennettu vuonna 1978. Sen on suunnitellut arkkitehdit Timo ja Tuomo Suomalainen, samat joiden kynästä on Temppeliaukion kirkko. Rakennus on suojelukohde.

Kahvila, myymälä ja ravintola – tuttuja palveluita Roihuvuoressa

Jono muodostuu oven taakse hyvissä ajoin ennen kello yhtä. Sisäpuolella on Prinsessantien oppilaitoksen kahvila ja myymälä, josta saa oppilastöinä valmistettuja herkullisia leivonnaisia ja monipuolisia ruoka-annoksia. Kun ovet avataan, ja asiakkaat ovat hetken valinneet tuotteita, kassalle kertyy parinkymmenen hengen jono. Muutamilla on käsissään kaksikin täyttä koria erilaisia tuotteita.

Prinsessantien kahvila, myymälä ja loka-marraskuussa avautuva ravintola Kokki ovat kiinteä osa Roihuvuoren kaupunginosaa. Monet asukkaat käyvät harva se päivä ostoksilla tai ruokailemassa siellä. Tuotteet on hinnoiteltu maltillisesti, mutta niin, etteivät ne polje vähittäiskaupan hintoja.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto:

  • Suomen suurimpia toisen asteen ammatillisia oppilaitoksia. Opiskelijoita noin 16 000, henkilöstöä noin 1000.
  • Monialainen. Opiskella voi noin 50 eri ammattiin. Koulutuksen järjestäjä: Helsingin kaupunki.
  • Tarjoaa koulutusta ja palveluita nuorten ammatillisessa peruskoulutuksessa, aikuiskoulutuksessa, oppisopimuskoulutuksessa sekä nivelvaiheessa. Myös räätälöityjä kokonaisuuksia yrityksille.
  • Viisi kampusta. Kuhunkin kampukseen kuuluu kaksi tai useampia toimipaikkoja eri puolilla Helsinkiä. Opiskelijoita kullakin kampuksella on noin 2000 ja henkilökuntaa 200.

Stadin ammattiopiston verkkosivut https://www.hel.fi/ammatillinen/fi

Lisätiedot:

Dan Koskinen, koulutuspäällikkö, Stadin ammattiopisto, hotelli-ravintola- ja cateringala sekä matkailuala, puh. 09 310 84768, dan.koskinen@edu.hel.fi

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puh. 09 310 86860, mauno.kemppi@hel.fi

Maria Sarkkinen, ammatillisen koulutuksen päällikkö, puh. 09 310 23149, maria.sarkkinen@hel.fi

Arja Kukkonen, lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja, puh. 09 310 86611, arja.kukkonen@hel.fi 

Yhteyshenkilöt

Raili Tanhuanpää
Viestintäasiantuntija
Puh. 09 310 86239
raili.tanhuanpaa@hel.fi

Kuvat

Prinsessantien toimipaikan tilat hohtavat uutuuttaan. Kuva: Jefunne Gimpel
Prinsessantien toimipaikan tilat hohtavat uutuuttaan. Kuva: Jefunne Gimpel
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @LastenHelsinki, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 28.5.201924.5.2019 12:41:30 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 28. toukokuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Muun muassa seuraavat asiat ovat esityslistalla: Matkalippujen kustantaminen opiskelijoille osana toisen asteen maksuttomuuden kokeilua Lautakunnalle esitetään, että Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille hankitaan Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymältä AB-matkakortteja. Matkakortit hankintaan syksyksi 2019 opintonsa aloittaville opiskelijoille osana osittain maksuttoman toiseen asteen opiskelun kokeilua. Myönnettävä määräraha jakautuu seuraavasti: - ammatillinen koulutus noin 493 000 euroa (noin 3 600 opiskelijaa) - suomenkieliset lukiot noin 320 000 euroa (noin 2 330 opiskelijaa) - ruotsinkieliset lukiot noin 60 000 euroa (noin 405 opiskelijaa). Esitykset koulujen, päiväkotien ja leikkipuistojen hankesuunnitelmista Lautakunnalle esitetään muun muassa seuraavia hankesuunnitelmia: Kontulan

Ennakkotiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 14.5. kokouksesta10.5.2019 12:00:00 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu seuraavan kerran ensi tiistaina 14.5.2019. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Jaoston esityslistalla on mm. Jaostolle esitetään, että Lauttasaaren toisen suomenkielisen ala-asteen koulun toimipaikka tulee sijaitsemaan osoitteessa Vattuniemenkuja 4, 00210 Helsinki. Uuteen kouluun tulee noin 650 oppilaspaikkaa. Rakennus valmistuu tammikuussa 2020, ja uuden koulun toiminta käynnistyy 1.8.2020. Uuden rakennuksen myötä Lauttasaaressa tulee toimimaan yhden noin 1000 oppilaan koulun sijasta kaksi suomenkielistä ala-asteen koulua. Uusi koulu tukee Lauttasaaren koulupalvelujen saatavuutta ja lähikouluperiaatetta. https://www.hel.fi/static/public/hela/Kasvatus-_ja_koulutuslautakunnan_suomenkielinen_ja/Suomi/Esitys/2019/Kasko_2019-05-14_Skju_3_El/938AE5CF-F11A-CB1D-B542-6A9C32A00002/Lauttasaaressa_182020_aloittavan_uuden_suomenkieli.pdf Koko esitys Jaosto päättänee muuttaa Lauttas

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 7.5.20193.5.2019 12:23:59 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 7. toukokuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Muun muassa seuraavat asiat ovat esityslistalla: Vuoden 2019 talousarvion ensimmäinen toteutumisennuste Lautakunnalle esitetään tiedoksi vuoden 2019 talousarvion ensimmäinen toteutumisennuste. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla arvioidaan, että tuloja kertyy noin 4,8 miljoonaa euroa eli 8,4% enemmän kuin talousarviossa. Lisätulot kertyvät kaupungin saamista valtionavustuksista, muusta ulkopuolisesta rahoituksesta sekä kasvaneista varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista. Menoja ennakoidaan kertyvän 6,6 miljoonaa euroa eli 0,6% yli talousarvion. Menoylitys johtuu kaupungin saamista valtionavustuksista sekä muusta ulkopuolisesta rahoituksesta, joita ei ole pystytty huomioimaan talousarviossa. Ulkopuolisesta rahoituksesta johtuvan ylityspaineen arvioidaan olevan 8,6 miljoonaa euroa. Lisäksi ylityspainetta syntyy tehtäväk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme