Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Jättiterassia ei tule tänä kesänä Helsinkiin – pienempiä yhteisterasseja nousee useammallekin torille

Jaa

Helsingin Kaupunkitilat Oy on kartoittanut Hietalahden torin mahdollisuutta toimia tulevana kesänä ravintolatoimijoiden yhteisterassina. Terassihankkeelle on etsitty operaattoria, mutta toimivaa vastuiden, kustannusten ja riskien jakautumisen mallia ei onnistuttu operaattoriehdokkaiden kanssa löytämään. Yhden jättiterassin sijaan Helsingin eri toreille nousee kuitenkin nyt useita pienempiä yrittäjävetoisia yhteisterasseja.

Senaatintori toimi kesäterassina ja helsinkiläisen ruokakulttuurin näyteikkunana vuonna 2020. Kuva: Camilla Bloom, Helsingin kaupunkitilat Oy.
Senaatintori toimi kesäterassina ja helsinkiläisen ruokakulttuurin näyteikkunana vuonna 2020. Kuva: Camilla Bloom, Helsingin kaupunkitilat Oy.

– Esimerkiksi Töölön torille ja Havis Amandan aukiolle tulee ensi kesäksi terassitoimintaa lähialueiden ravintoloitsijoiden toimesta. Myös Hietalahden torista tulee mahdollisesti kesäinen ravintolakeidas, mutta hieman pienemmässä mittakaavassa kuin alun perin oli ajateltu. Torialueelle on tarkoitus toteuttaa Hietalahden kauppahallin ravintoloitsijoiden yhteinen kesäterassi, johon kirppistoimintakin mahtuisi mukaan, kertoo Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauer.

Helsingin Kaupunkitilat Oy on tuottanut vuosina 2020 ja 2021 Senaatintorin ja Kasarmitorin kesäterassit. Terassikokeilut ovat keränneet kiitosta niin kaupunkilaisilta kuin kotimaanmatkaajiltakin, ja niiden merkitys mukana olleille ravintoloille ja koko keskustan elinvoimaisuudelle on ollut huomattava.

– Senaatintorin ja Kasarmitorin terassit olivat kuitenkin korona-ajan poikkeustekoja ja siksi kaupungilla oli niissä niin vahva vetorooli. Nyt tarkoitus oli siirtää jättiterassin konsepti enemmän yrittäjävetoiseksi, mutta osin aikataulusyistäkin johtuen emme onnistuneet rakentamaan sellaista mallia, jonka matematiikka olisi ollut toimiva.

Jättiterassien konseptissa haasteeksi on muodostunut mm. torialueiden hankala infrastruktuuri. Vesien, viemäröintien, sähköjen, vessojen yms. perusinfran puute aiheuttaa toiminnan järjestämiselle suuria kustannuksia. Myös pysyvyyttä ja pidemmän aikavälin suunnitelmia kaivataan investointien takeeksi.

Bauer toivookin, että jättiterassille voitaisi osoittaa jatkossa sopiva paikka vaikkapa aina seuraavaksi viideksi vuodeksi kerrallaan. Hän alleviivaa suunnittelun tärkeyttä ja korostaa torien ja niiden kaupunkikuvan sekä infrastruktuurin suunnittelun tärkeyttä.

– Torit ovat kaupungin paraatipaikkoja ja niihin liittyvien hankkeiden toteutukset on suunniteltava tyylikkäästi ja alueiden erityispiirteitä ja historiaa kunnioittaen. Terassialueet voivat hyvällä ja huolellisella toteutuksella luoda aivan uutta elinvoimaa sellaisiinkin tiloihin kaupungissa, jotka aiemmin ovat ehkä jääneet vähälle huomiolle. Yhteisterassit ovat myös oiva keino nostaa esiin ja kehittää helsinkiläistä ruokakulttuuria, toteaa Bauer.

Helsingin Kaupunkitilat Oy (ent. Helsingin Leijona Oy ja Tukkutori) on Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö, jonka toimialana on vuokraamiensa tilojen ja alueiden kehittäminen. Yhtiön tehtävänä on kasvattaa Helsingin profiilia vetovoimaisemmaksi ja kilpailukykyisemmäksi kaupungiksi kehittämällä mm. Helsingin kaupunki- ja ruokakulttuuria ja tori- ja kauppahallitoimintaa.

Lisätiedot:
Peggy Bauer
Toimitusjohtaja
Helsingin Kaupunkitilat Oy
0408283140
peggy.bauer@kaupunkitilat.fi

Tiedotteen välitti

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Senaatintori toimi kesäterassina ja helsinkiläisen ruokakulttuurin näyteikkunana vuonna 2020. Kuva: Camilla Bloom, Helsingin kaupunkitilat Oy.
Senaatintori toimi kesäterassina ja helsinkiläisen ruokakulttuurin näyteikkunana vuonna 2020. Kuva: Camilla Bloom, Helsingin kaupunkitilat Oy.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki valmistelee palvelustrategiaa − asukaskysely sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista20.5.2022 14:10:48 EEST | Tiedote

Valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen myötä myös Helsingin sosiaali- ja terveystoimi uudistuu. Uusi sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala kokoaa vuoden 2023 alussa Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen yhteen. Helsinki valmistelee palvelustrategiaa ohjaamaan uuden toimialan toimintaa. Valmistelun tueksi kysymme helsinkiläisten näkemyksiä palveluista ja siitä, miten he haluaisivat osallistua palvelujen kehittämiseen.

Hernesaaren rakentaminen viivästyy – korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaupungin valituksen koskien alueen asemakaavaa19.5.2022 10:21:32 EEST | Tiedote

Helsingin hallinto-oikeus kumosi huhtikuussa 2021 Helsingin kaupunginvaltuuston hyväksymän Hernesaaren asemakaavan. Hallinto-oikeus oli saanut kaavasta kaksi valitusta, joissa oli kyse muun muassa kaavan aiheuttamista vaikutuksista kaava-alueen ja lähialueiden liikenteeseen ja sen toimivuuteen. Kaupunki valitti päätöksestä ja jätti vastaselityksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen syksyllä 2021. Korkein hallinto-oikeus piti hallinto-oikeuden päätöksen voimassa ja kumosi asemakaavan 19.5.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme