Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL antoi lakkovaroituksen yksityisellä sosiaalipalvelualalla

Jaa
Ammattiliitto JHL vauhdittaa sopimusneuvotteluja lakkovaroituksella varhaiskasvatuksessa ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on antanut lakkovaroituksen yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Syynä on lukkiutunut neuvottelutilanne.

- Työantajan olisi syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alkaa neuvotella vakavasti. Yksityisen puolen palkankorotusten pitää noudattaa julkisen sektorin tasoa. Tämä on asia, josta emme ole valmiita tinkimään. Kyse on alan veto- ja pitovoimasta pahenevan työvoimapulan aikana, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

Lakot koskevat ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköitä Pirkanmaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä varhaiskasvatuksen yksiköitä eri puolilla Suomea.

Palveluasumista koskeva lakko alkaa tiistaina 23.5.2023 klo 00.01 ja päättyy lauantaina 27.5.2023 klo 23.59. Työtaistelu koskee lakon aikana alkavia työvuoroja.

Varhaiskasvatuksen työnseisaus koskee työvuoroja, jotka alkavat tiistain 23.5.2023 klo 00.01 ja keskiviikon 24.5.2023 klo 23.59 välisenä aikana. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun.

JHL:n tavoitteena on, että yksityiselle sosiaalialalle saadaan sellaiset palkankorotukset, joilla kurotaan kiinni perusteetonta palkkaeroa julkiseen sektoriin.

- Tästä meillä on kirjaus olemassa aiemmissa sopimuksissa, jossa työnantajapuoli sitoutuu näiden palkkaerojen korjaamiseen, JHL:n sopimusasiantuntija Tanja Tuunainen-Vainio toteaa.

- JHL on yhdessä muiden järjestöjen kanssa esittänyt monenlaisia ehdotuksia, joilla palkkaeroa voitaisiin kuroa umpeen. Olemme tulleet kompromisseilla vastaan, mutta tämä ei ole työnantajapuolelle kelvannut, JHL:n sopimusasiantuntija Hanna Katajamäki kertoo.

JHL aloitti yksityisellä sosiaalipalvelualalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tiistaina 2.5. kello 13. Se päättyy tiistaina 16.5. kello 13.

Työnseisauksen ulkopuolelle rajataan asiakkaan terveydentilasta johtuvat, työntekijän jatkuvaa ja välitöntä läsnäoloa edellyttävät tehtävät, joiden suorittaminen on välttämätöntä asiakkaan hengen vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Alan palveluja tuottavia toimipaikkoja on Suomessa tuhansia. Alan ammattilaiset työskentelevät esimerkiksi yksityisissä päiväkodeissa, vanhusten palveluasumisessa ja hoitokodeissa, vammaisten henkilöiden asumispalveluissa, ensi- ja turvakodeissa, päihdepalveluissa, lastensuojelussa sekä henkilökohtaisina avustajina. Alalla on yhteensä yli 70 000 palkansaajaa.

Työntekijäpuolella yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta neuvottelevat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli ry sekä sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala HALI ry.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme