Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL hakee tulevissa tes-neuvotteluissa ostovoimaa työntekijöille, myös työhyvinvointiin pitää nyt satsata

Jaa

Useimmilla JHL:n sopimusaloilla tes-neuvottelut aloitetaan marras–joulukuussa. Liitto haluaa parantaa jäsentensä työehtoja reiluilla sopimuksilla.

Nykyisten työehtosopimusten voimassaoloaika päättyy lähes kaikilla JHL:n sopimusaloilla tammikuun 2018 lopussa. Suomen talous on vihdoin lähtenyt nousuun ja iso kiitos siitä kuuluu työntekijöille. JHL hakee jäsenilleen tällä neuvottelukierroksilla euromääräisiä palkankorotuksia.

– Euromääräiset korotukset parantavat palkkatasa-arvoa ja matalapalkkaisten asemaa.

Korotusten määrän pitää olla tasolla, josta teollisuusalojen liitot sopivat syksyn 2017 tes-neuvotteluissa. Korotuksia tarvitaan heti sopimuskauden alkuun, puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine valaisee JHL:n tavoitteita.

Julkisen sektorin työntekijöitä kurittava lomarahaleikkaus on kilpailukykysopimuksen jäljiltä voimassa vielä kaksi vuotta. Leikkaus on JHL:n mielestä arvioitava uudelleen, ja asian ratkaisemisessa tarvitaan valtiovallan myötävaikutusta.

Palkkojen lisäksi on aika parantaa työhyvinvointia. Varsinkin työajoista ja työvuoroista sopimista pitää kehittää. Työntekijöiden pitää päästä vaikuttamaan vuorojen suunnitteluun nykyistä paremmin.

– Työpäivien pitää olla mahdollisimman yhtäjaksoisia. Katkotpidentävät työhön sidonnaisuusaikaa ja ovat käytännössä pois vapaa-ajasta ja levosta, neuvottelupäälliköt Kristian Karrasch ja Mari Keturi korostavat.

JHL ajaa neuvotteluissa parannusta myös niin kutsutuilla nollatuntisopimuksilla työskentelevien asemaan. Koska nollasopimuksia koskevaan lainsäädäntöön kaavaillut muutokset eivät korjaa työntekijän asemaa riittävästi, on pelisääntöjä korjattava työehtosopimuksilla. Myös osa-aikaisten työntekijöiden on tultava palkallaan toimeen.

Suomessa on lähivuosina tarkoitus uudistaa ammatillista koulutusta kovalla kädellä. Käytännössä tämä näkyy muun muassa työssäoppijoiden lisääntymisenä työpaikoilla.

– Työssäoppijat tarvitsevat työpaikalla aina ammattitaitoisen ohjaajan. Ohjaajien pitää saada tehtävään riittävä koulutus ja heidän oma työnsä pitää mitoittaa niin, että ohjaamiseen jää tarpeeksi aikaa. Ohjauksen pitää näkyä myös palkassa, Päivi Niemi-Laine muistuttaa.

Lisätiedot:

 

Päivi Niemi-Laine, puheenjohtaja 040-702 4772

Kristian Karrasch, neuvottelupäällikkö, valtio, infra- ja sivistysalat 040-728 9046

Mari Keturi, neuvottelupäällikkö kunta-ala, kirkko ja hyvinvointialat 050-461 9315

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n 220 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lagen om småbarnspedagogik går inte in på de verkliga problemen inom sektorn – nästa regering måste ta upp lagen på nytt11.7.2018 10:30Tiedote

Riksdagen godkände den nya lagen om småbarnspedagogik i slutet av juni. I motsats till vad lagstiftarna påstår blev inte barnets intresse det centrala i lagen. Den rättar inte till en enda sak som är viktig med tanke på barnen. JHL står fast vid åsikten att nästa regering måste ta upp den godkända lagen på nytt och forma om den för barnens bästa. Förbundet kräver också en snabb utbyggnad av fortbildningsvägar för barnskötare och socionomer för att deras sysselsättningsläge inte ska försämras.

JHL: Varhaiskasvatuslaki ei puutu alan todellisiin ongelmiin, seuraavan hallituksen avattava laki uudelleen11.7.2018 10:30Tiedote

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla uuden varhaiskasvatuslain. Toisin kuin lainlaatijat väittävät, lapsen etu ei noussut laissa keskeiseksi. Laki ei korjaa ainuttakaan lapsen edun kannalta olennaista asiaa. JHL on vahvasti sitä mieltä, että seuraavan hallituksen on avattava nyt hyväksytty laki ja muokattava se todella lapsen parhaaksi. Liitto vaatii myös pikaista jatkokoulutuspolkujen rakentamista lastenhoitajille ja sosionomeille, jotta heidän työllisyystilanteensa ei heikkenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme