Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Henkilöstömitoitus saatava ikäihmisten kotihoitoon ja selvät sanktiot hoidon laiminlyönteihin

Jaa

JHL vaatii sitovaa henkilöstömitoitusta ikäihmisten kotihoitoon. Sosiaali- ja vanhuspalvelulakeihin kaavaillut säännökset eivät liiton mielestä millään tavalla turvaa henkilöstön riittävyyttä kotihoidossa. Liitto vaatii myös selviä ja nopeita sanktioita lain rikkomisesta. Lakiluonnoksissa ei sellaisia ole lainkaan.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL perää konkreettisempia keinoja saada lisää henkilöstöä kotipalveluun. Valmisteilla olevassa sosiaali- ja vanhuspalvelulain muutosesityksessä ei sellaisia ole.

− Vaikka muutokset sinällään ovat erittäin tarpeellisia ja oikeansuuntaisia, niistä puuttuu se pihvi: Millä keinoin kotihoitoon saadaan tarpeeksi työntekijöitä turvaamaan laissa määritellyt palvelut. Mielestämme kotihoitoon pitää saada sitova henkilöstömitoitus, niin kuin on tehostetussa palveluasumisessa. Kotihoidon henkilöstön vähimmäistarpeen määrittelyyn käytettäisiin laatusuosituksen kaavaa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine esittää.

JHL kritisoi esityksiä myös siitä, ettei lain rikkomisesta määritellä minkäänlaisia sanktioita.

− Omavalvontasuunnitelmat tai velvoite ilmoittaa ylemmälle taholle esimerkiksi henkilöstövajauksesta ovat keinoina jo olemassa, mutta ne eivät lisää henkilökunnan määrää. Samoin toiminnanohjausjärjestelmät ovat käytössä kotihoidon käyntien suunnittelussa, mutta niitä käytetään väärin. Pahimmillaan sekä asiakas- että työturvallisuus vaarantuvat. Lain rikkomisesta pitää seurata riittävät ja nopeat sanktiot, ja niistä on tehtävä selvät kirjaukset lakiin, Niemi-Laine alleviivaa.

JHL:n puheenjohtajan mukaan kenellekään ei enää ole epäselvää se, että hoitohenkilöstöstä on jo nyt kova pula. Hän vaatii valtiolta lisärahoitusta kotihoidon ja koko hoiva-alan henkilöstömäärän varmistamiseksi. Hoiva-avustajakoulutus on vakiinnutettava ja lähihoitajan koulutuspaikkoja on lisättävä. Myös oppisopimuskoulutus on otettava vahvemmin mukaan.

Koulutuspaikkojen lisääminen ei kuitenkaan ratkaise alaa piinaavia ongelmia.

− Hoito- ja hoiva-ala on saatava vetovoimaisemmaksi. Sitä ei tapahdu, ellei työoloja paranneta, työmääriä saada järkevämmäksi, johtamista paranneta ja palkkoja nosteta, Niemi-Laine luettelee.

Lisätiedot: JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Coronapasset skulle sätta fart på Finlands ekonomi, nu är det dags att satsa på arbetstagarna31.8.2021 15:37:53 EEST | Tiedote

Regeringen gör klokt i att satsa på social- och hälsovårdstjänsterna i samband med budgetförhandlingarna eftersom branschen lider av brist på yrkeskunnig arbetskraft. Det behövs mer personal till exempel till äldreomsorgen, påminner JHL. Finland har råd att satsa på servicen eftersom ekonomin växer snabbt. Tillväxten får mer fart då tjänsterna och samhället kan öppnas upp med hjälp av coronapasset.

JHL: Koronapassi laittaisi vauhtia Suomen talouteen, nyt on aika satsata työntekijöihin31.8.2021 13:54:09 EEST | Tiedote

Hallituksen kannattaa budjettiriihessä sijoittaa sosiaali- ja terveyspalveluihin, jotka kärsivät ammattitaitoisten työntekijöiden puutteesta. Lisää henkilökuntaa tarvitaan esimerkiksi vanhuspalveluihin, JHL muistuttaa. Suomella on varaa satsata palveluihin, sillä talouskasvu on nyt ripeää. Kasvuun saadaan lisävauhtia, kun palveluita ja yhteiskuntaa pystytään avaamaan koronapassin avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme