Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL huolissaan Pohjois-Pohjanmaan tukipalvelujen tulevaisuudesta

Jaa

Sote- ja maakuntauudistukseen valmistautuminen on edennyt Pohjois-Pohjanmaalla, mutta tukipalvelujen tulevaisuus on täysin avoinna. Tukipalveluissa työskentelee alueella noin 1200 henkilöä.

– On käsittämätöntä, etteivät tukipalvelut ole saaneet niille kuuluvaa näkyvyyttä valmistelussa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ihmettelee.

Tukipalvelut ovat soten ydintoiminto ja oleellinen osa peruspalveluja, joten marssijärjestys olisi pitänyt olla toinen. Tukipalvelujen toteuttaminen tulee tehdä siten, että palveluketju ei pirstoudu ja potilasturvallisuus voidaan turvata. Parhaiten se onnistuu, kun soten tukipalveluhenkilöstö, esimerkiksi välinehuoltajat ja laitoshuoltajat ovat maakunnan omia työntekijöitä.

JHL toivoo, että kunnissa herätään tukipalvelujen tulevaisuuden huomioimiseen. Kunnat tarvitsevat jatkossakin tukipalveluja, mutta yksin ne voivat olla liian haavoittuvaisia tukipalvelujen toteuttamiseen, jos sote-palvelut siirtyvät maakuntien vastuulle.

Jos maakuntauudistus toteutuu, etenkin pienten ja keskisuurten kuntien, kuten myös maakuntien etuna on kuntien ja maakuntien yhteiset tukipalvelutoiminnat. Näitä kannattaa tehdä muun muassa ruokahuollossa.

– Kilpailutus ei ole ratkaisu. Oma työ on kokonaistaloudellisesti taloudellisempi ratkaisu ruokapalvelujen toteuttamisessa, Niemi-Laine toteaa.

– Työsuhteiden epävarmuus ja tukipalvelujen tulevaisuus huolestuttavat jäseniä. Tukipalvelujen työntekijöiden työllistymisestä on huolehdittava, jotta maakuntauudistuksesta ei tule työttömyyshanke, JHL:n Oulun aluetoimiston päällikkö Tanja Tiainen huomauttaa. 

Lisätietoja:

- aluepäällikkö Tanja Tiainen, p. 050 357 6714
- puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yli 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Problemen med plattformsekonomin måste lösas genom precisering av arbetsavtalslagarna, kräver JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine1.5.2019 12:00:00 EESTTiedote

De nya formerna av arbete hotar arbetstagarnas rätt till inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd och företagshälsovård, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i sitt första maj-tal. Man måste kraftigt kunna ingripa i problemen lagstiftningsvägen, eftersom en del av arbetsgivarna som verkar på plattformerna kringgår sina skyldigheter.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme