Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Julkisen puolen neuvottelujen edistyttävä – kunta-alalla alkaa ylityö- ja vuoronvaihtokielto maanantaina 5.2.

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on pettynyt siitä, että julkisen sektorin – ja sitä myötä monen yksityisen sektorin sopimusneuvotteluja ei saatu päätökseen sopimusten voimassaoloaikana. Mikäli tuloksia ei pian saada aikaan, työtaistelutoimet saattavat hyvinkin olla tosiasia.

JHL:n hallitus päätti aloittaa kunta-alalla maanantaina 5.2. klo 6.00 alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Kiellon ulkopuolelle rajataan kunta-alan sopimusten viranhaltijat, perhepäivähoitajat ja maatalouslomittajat. Kiellon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään sellaiset yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi. 

JHL:n jäsenistä valtaosa on tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa, koska kunta-alan, valtion, kirkon, Avaintyöntantajien, yksityisen sosiaalipalvelualan, rautatiealan, energia-alan, terveyspalvelualan, yliopistojen, ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten ja Työterveyslaitoksen sopimukset päättyivät eilen keskiviikkona 31.1.  

− Kunta-ala, valtio ja Avainta neuvottelevat tulevana viikonloppuna. Näissä neuvotteluissa on päästävä eteenpäin, sillä muut sopimuspöydät selvääkin selvemmin odottavat, mitä niissä tapahtuu, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine

Niemi-Laine arvioi, että rahakysymyksissä tiukimmat sanailut tullaan käymään palkankorotuksissa yleiskorotuksen ja paikallisen erän osuudesta. Julkisen sektorin pöydissä hiertää myös palkansaajien lomarahaleikkauksien kompensaatio. 

− Jos viikonloppuna neuvotteluissa ei päästä kunnolla eteenpäin, alamme valmistautua työtaistelutoimiin ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen lisäksi, sanoo toimialajohtaja Håkan Ekström

Torstaina 1.2. koolla ollut JHL:n hallitus hyväksyi henkilökohtaisten avustajien, neuvonta-alan ja Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelujen sopimuksista syntyneet neuvottelutulokset.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yli 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme