Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Kuntien työntekijät uhkaavat joutua hallituksen jatkuvan leikkauslinjan uhreiksi

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on huolissaan hallituksen aikeista jatkaa julkisen sektorin säästöjä. Hallituksen lisäsatsaukset turvallisuuteen ja perhevapaiden uudistus ovat tämän budjettiriihen hyviä uutisia.

Julkisen talouden säästöt tarkoittavat käytännössä sitä, että kuntien rahoitusta leikataan. Kuntien pitäisi säästää menoistaan jälleen kerran miljardi euroa, vaikka niiden tilanne on jo ennestään tiukka. Valtionosuuksien jatkuvilla leikkauksilla heikennetään kuntien rahoitusasemaa rajusti.  

– Säästöt eivät onnistu ilman henkilöstövähennyksiä. Pahimmillaan kunnista voi kadota lähivuosina työpaikkoja 20 000 henkilötyövuoden verran. Hallituksen teema välittämisestä ei toteudu näillä leikkauksilla. Eduskunnan pitäisi vielä kerran miettiä, mistä kunnille saadaan palveluiden tuottamiseen riittävä rahoitus, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaatii.

Veroratkaisut mietityttävät JHL:ää. Hallitus päätti budjettiriihessä, että ansiotulojen verotusta kevennetään 270 miljoonaa euroa. Ne ovat pois kuntien kukkarosta.  

– Mikäli verotusta kevennetään hallituksen linjauksen mukaisesti, on pidettävä huoli kuntien taloudesta. Muuten työllisyys kunnissa heikkenee, edessä on yt-neuvotteluita. Rahoituksen ja henkilöstön vähennykset heikentävät väkisin kuntien kykyä tarjota palveluita.

JHL muistuttaa, että verokevennykset eivät korvaa palkankorotuksia. Julkisen palvelun työntekijät ansaitsevat kunnollisen korvauksen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä.

Perhevapaiden suunniteltu uudistus on JHL:n mielestä tervetullut, mutta hallituksen pitää valmistelussa kuunnella tarkasti myös lasten ja perheiden kanssa työskenteleviä asiantuntijoita. Uudistus ei saa jäädä palkansaajien kustannettavaksi. Muutokset pitää valmistella tiiviissä yhteistyössä ammattiliittojen ja muiden työmarkkinajärjestöjen kanssa, jotta se oikeasti auttaa vanhempia yhdistämään työn ja perheen entistä paremmin. Tasa-arvosta ollaan perhevapaiden suhteen vielä kaukana.

– Uudistuksen pitää sopivasti patistaa molempia vanhempia mukaan työelämään. Samalla tulisi kannustaa isiä käyttämään rohkeammin perhevapaita. Miehet ovat edelleen perhevapaiden pitämisessä selvä vähemmistö, Niemi-Laine muistuttaa.

JHL kiittelee hallituksen päätöstä antaa lisää rahaa turvallisuuteen. Poliisille ja Suojelupoliisille osoitettiin budjettiriihessä lisärahaa. Rajavartiostolle oli luvattu lisäresursseja jo aiemmin.

– Rajavalvonta, poliisi ja tulli tekevät hyvää työtä kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi. Arvostuksen lisäksi viranomaiset tarvitsevat riittävän rahoituksen, jotta työvoimaa on käytössä riittävästi, Niemi-Laine kiteyttää.

Lisätiedot:

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040-702 4772 / paivi.niemi-laine@jhl.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n 220 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme