Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lagen om småbarnspedagogik går inte in på de verkliga problemen inom sektorn – nästa regering måste ta upp lagen på nytt

Jaa

Riksdagen godkände den nya lagen om småbarnspedagogik i slutet av juni. I motsats till vad lagstiftarna påstår blev inte barnets intresse det centrala i lagen. Den rättar inte till en enda sak som är viktig med tanke på barnen. JHL står fast vid åsikten att nästa regering måste ta upp den godkända lagen på nytt och forma om den för barnens bästa. Förbundet kräver också en snabb utbyggnad av fortbildningsvägar för barnskötare och socionomer för att deras sysselsättningsläge inte ska försämras.

Den nya lag om småbarnspedagogik som riksdagen godkände i slutet av juni är misslyckad från första början, säger Päivi Niemi-Laine, ordförande för Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL. Lagstiftarna påstår att man i den nya lagen gör barnets intresse centralt genom att höja utbildningsnivån för personalen och förtydliga uppdragsbeteckningar. JHL:s ordförande står bakom åsikten att lagreformen inte innebar en enda viktig förändring som förbättrade kvaliteten i småbarnspedagogiken eller var viktig för barnets intresse.

– De verkliga problemen, dvs. grupper som är för stora och brotten mot relationstalen, får fortgå med den här regeringens välsignelse, säger Niemi-Laine.

De som arbetar inom småbarnspedagogiken anser att den nuvarande personalsammansättningen inte har varit något problem. Ändå lyftes ändringen av sammansättningen fram som den viktigaste faktorn för kvalitetsförbättring i hela lagreformen.

Socionomer och barnskötare måste garanteras fortbildning

Den nya lagen försvagar sysselsättningen för barnskötare och socionomer. När man framhäver akademisk examen, åker de som har en yrkesexamen eller en yrkeshögskoleexamen in på ett sidospår. De måste tryggas sysselsättning.

JHL har redan påbörjat arbetet för att minska de olägenheter som förorsakas av den nya lagen genom förändringen i personalsammansättningen. Det kräver att man snabbt bygger ut klara och tydliga fortbildningsvägar för barnskötarna och socionomerna.

Nästa regering måste ändra lagen

JHL har noga studerat resultatet av omröstningen om lagförslaget. Bara den socialdemokratiska gruppen röstade enhälligt emot förslaget.

Röstningsbeteendet visar klart och tydligt hur väl partierna förstår sig på småbarnspedagogikens vardag och verkliga behov.

– Rätt dåligt utgående från de avgivna rösterna, konstaterar Niemi-Laine.

JHL:s ordförande lovar följaktligen att förbundet sätter upp en ny behandling och ändring av lagen som ett av sina främsta mål i nästa riksdagsval. JHL företräder närmare 22 000 röstberättigade medlemmar som arbetar i olika befattningar inom småbarnspedagogiken.

– En sådan grupp har kraft att ändra sammansättningen och positionen av dem som sitter på Arkadiabacken så att det finns en bättre uppfattning om vad en kvalitetsförbättring inom småbarnspedagogiken behöver, säger Niemi-Laine.

Mer information:

ordförande Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772

avtalsombudsman Minna Pirttijärvi, 0400 885 017

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s mer än 200 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n edustajisto: Luottamus palautettava työmarkkinoille15.11.2018 13:04Tiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajisto pitää tärkeänä, että maan hallitus vahvistaa luottamusta työmarkkinajärjestöjen kanssa valmistelemalla keskeiset työelämän lait ja muutokset kolmikantaisesti. Työmarkkinaosapuolten laajaa osaamista tulee hyödyntää myös seuraavan hallitusohjelman strategisten päämäärien valmistelussa. Suomalaisen yhteiskunnan kehittäminen on perustunut keskinäiseen luottamukseen eikä tätä luottamusta ole varaa horjuttaa enää yhtään enempää. Suomella ei ole varaa menettää kolmikantaa. Aidolla kolmikantaisella valmistelulla on ollut keskeinen rooli luottamuksen rakentamisessa, ristiriitojen sovittamisessa käytännön politiikaksi sekä pitkäjänteisen, yli hallituskausien kantavienyhteiskunnallista tasa-arvoa lisäävien uudistusten tekemisessä. Edustajisto toivoo, että tuleva hallitus ymmärtää nykyistä paremmin kolmikannan merkityksen hyvän lainsäädäntövalmistelun, jatkuvuuden ja yhteiskuntarauhan takaajana. Nykyhallituksen aikana kolmikannan asema on oll

JHL kräver att uppsägningslagens motiveringar bereds som trepartssamarbete, vi är inte ännu i mål26.10.2018 17:15Tiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL kräver att uppsägningslagens detaljerade motiveringar bereds som trepartssamarbete. Dessutom ska de osakliga uppsägningsgrunder som nämns i 7 kapitlet 2 § i arbetsavtalslagen förbli oförändrade. Annars föreligger fara att uppsägningsskyddets nivå fastställts först i konflikter som behandlas i domstol.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme