Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Marinin hallitus ojensi käden kunnille – Kuntien pantava yt-neuvotteluille välitön stoppi

Jaa

Sanna Marinin hallituksen budjettiesitys helpottaa kuntien taloutta niin paljon, että vyönkiristyksiä ei tarvita, kiittää JHL:n Päivi Niemi-Laine.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus onnistui hyvin ensi vuoden talousarvioesityksen laatimisessa, kiittää Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Marinin hallitus ehdottaa ensi vuodelle kuntatalouteen ja kuntien peruspalveluihin yhteensä 1,45 miljardin euron tukipakettia.

Tukeen kuuluu 300 miljoonan euron kertaluonteinen lisäys peruspalvelujen valtionosuuksiin. Tästä 20 miljoonaa kohdennetaan harkinnanvaraiseen valtionosuuden korotukseen.

– Hallitus linjaa budjettiriihessään kuntatalouden paineita helpottavista toimenpiteistä. Se on kunnille kädenojennus, johon näiden tulee tarttua, Niemi-Laine korostaa.

Hän jatkaa, että kunnille ohjattavan rahoituspaketin johdosta kuntien kaavailemilta vyönkiristyksiltä – eli lomautuksilta ja irtisanomisilta – putosi pohja. Kuntien henkilöstön kokema uhka työsuhteidensa epävarmuudesta tulee häivyttää.

– Kuntien yt:t on lopetettava välittömästi, Niemi-Laine vaatii.

Kikyn laineet lyövät yhä

Täysin kritiikittä JHL:n puheenjohtaja ei ensi vuoden talousarvioesitystä niele.  Kilpailukykysopimuksen laineet lyövät edelleen ehdotettuun budjettiin, Päivi Niemi-Laine moittii.

– Kikyyn kiinteästi liittynyt valtionosuusleikkauksen peruste – työajan pidennys – poistui syyskuussa. Nyt kuitenkin hallitus päätti jättää leikkauksen valtionosuuteen, Niemi-Laine kummastelee.

Leikkauspäätös vähentää kuntien valtionosuutta yli 80 miljoonaa euroa tänä vuonna ja noin 250 miljoonaa euroa ensi vuodesta alkaen. Se heikentää lakisääteisten peruspalvelujen rahoitusta.

– Kiky-tulonsiirrot yksityiselle sektorille ovat valitettavasti edelleen voimassa, Niemi-Laine toteaa.

Lisätietoja:

Päivi Niemi-Laine, JHL:n puheenjohtaja, 040 702 4772

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Staran näivettäminen uhkaisi Helsingin huoltovarmuutta ja kaupunkilaisten turvallisuutta20.10.2020 13:20:49 EESTTiedote

JHL:n perää Helsingin kaupungilta tarkkaa harkintaa omistamansa Stara –liikelaitoksen toiminnoista päätettäessä. Staralla on merkittävä rooli pääkaupungin huoltovarmuuden ylläpidossa. Se luo edellytykset pelastuslaitoksen, muiden viranomaisten ja myös maanpuolustuksen toiminnalle. Liikelaitoksen toiminnan näivettäminen väistämättä uhkaa myös huoltovarmuutta ja kaupunkilaisten turvallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme