JHL och Jyty: Avtal inom kommunsektorn måste nås före slutet av april

Dela

En överenskommelse om de kommunala kollektivavtalen måste nås före slutet av april, kräver Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsbranscherna JHL. Fackförbunden betonar att lösningen i avtalsläget inte underlättas av att de ekonomiska utsikterna i Finland har rasat i takt med att coronapandemin sprids över världen. Under de kommande veckorna och månaderna finns bara osäkerhet i sikte.

Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsbranscherna JHL är vid behov beredda att förhandla långa dagar för att nå ett förhandlingsresultat inom kommunsektorn. Jyty och JHL kräver att arbetstidsförlängningen slopas och att arbetstagarna inom kommunsektorn får minst lika stora löneförhöjningar som man fått inom andra branscher hittills. Dessutom måste de exceptionella förhållandena som belastar de kommunala arbetstagarna på olika sätt beaktas i löneförhöjningarna.

– Om ett förhandlingsresultat inte nås i april är det klart att vi i höst förhandlar om lägre förhöjningar med anledning av den försämrade kommunekonomin. Ska de kommunalt anställda än en gång vara de som tar smällen, frågar JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Riksförlikningsmannens förslag om att komma överens om kommunsektorns kollektivavtal senast den 30.4. är bra. Det blir åtminstone inte lättare att nå en överenskommelse om förhandlingarna dras ut.

– Det avtalslösa läget i ett så här stort avtalsområde orsakar osäkerhet inom medlemskåren, när det inte finns några besked om löneförhöjningar och arbetstidsfrågorna är olösta. Lösningen måste beakta den kvinnodominerade offentliga sektorns många olika yrkesgrupper på ett rättvist sätt, betonar Jytys ordförande Maija Pihlajamäki.

De kommunala avtalen är som helhet i behov av en reform också med anledning av den kommande landskapsreformen. Vårdpersonalens arbetsvillkor är en del av helheten.

– Vårdavtalet behövs, men avgränsningarna och innehållet måste beredas omsorgsfullt. Det behövs tid och eftertanke i beredningen för att hela personalen inom vårdsektorn ska kunna behandlas med omdöme och för att avtalet ska bli en helhet som tjänar alla, säger fackledarna.

Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsbranscherna JHL bildar tillsammans Den offentliga sektorns union JAU. JAU är en av de tre stora huvudavtalsorganisationerna som förhandlar fram arbets- och tjänstekollektivavtal för branschen tillsammans med KT Kommunarbetsgivarna.

JAU representerar cirka en tredjedel av de anställda inom kommunsektorn. Inom vårdsektorn har JAU:s medlemsförbund medlemmar som är bland annat närvårdare, instrumentvårdare, sjukskötare, anstaltsvårdare och avdelningssekreterare.

Tilläggsuppgifter
- Ordförande Maija Pihlajamäki, Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty, tfn 0400 537 756
- Ordförande Päivi Niemi-Laine, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsbranscherna JHL, tfn 040 702 4772

Nyckelord

Länkar

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsbranscherna JHL bildar tillsammans Den offentliga sektorns union JAU. JAU är en av de tre stora huvudavtalsorganisationerna som förhandlar fram arbets- och tjänstekollektivavtal för branschen tillsammans med KT Kommunarbetsgivarna. JAU representerar cirka en tredjedel av de anställda inom kommunsektorn. Inom vårdsektorn har JAU:s medlemsförbund medlemmar som är bland annat närvårdare, instrumentvårdare, sjukskötare, anstaltsvårdare och avdelningssekreterare.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL uuteen lakkoon Jyväskylässä, kaupunki ei kuuntele työntekijöitään vaan uhkaa yhä jättilomautuksilla ja irtisanomisilla5.11.2020 15:00:00 EETTiedote

Jyväskylän kaupunki ei suostu jatkamaan henkilöstönsä kanssa keskusteluja keinoista, joilla kaupungin talous saataisiin tasapainoon ilman irtisanomisia, jättilomautuksia ja työehtojen heikennyksiä. JHL vastaa keskusteluhaluttomuuteen lakolla, jossa ovat perjantaina 6.11. mukana varhaiskasvatus, koulunkäynninohjaajat, liikunta-, katu- ja viherpalvelut sekä kaupungin ruokahuollosta vastaava Kylän Kattaus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum