Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Oulu hätiköi – ateria ja puhtauspalveluiden ulkoistaminen jäädytettävä oikeuskäsittelyn ajaksi

Jaa

Ammattiliitto JHL vaatii Oulun ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamista jäädytettäväksi oikeuskäsittelyn ajaksi. Hallinto-oikeus ei ole vielä käsitellyt ulkoistamispäätöksestä JHL:n tekemää kunnallisvalitusta, joten Oulun kaupungin tuoreimmat päätökset ovat hätiköintiä.

Oulun kaupunginhallitus päätti 10.5.2021, että kaupungin ateria- ja puhtauspalvelut siirretään liikkeenluovutuksena Compass Group Finland Oy:lle 1.10.2021 alkaen. Liikkeenluovutus koskee noin 270 työntekijää.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n Oulun kunta-alan yhteisjärjestö on tehnyt kunnallisvalituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen Oulun valtuuston päätöksestä ulkoistaa kaupungin ateria- ja puhtauspalvelut. JHL on pyytänyt lokakuussa 2020 hallinto-oikeutta kumoamaan päätöksen, koska päätöksenteossa on tapahtunut laillisuusvirhe. Oulun kaupunginvaltuusto ei hyväksynyt kokouksessaan ennen äänestämistä kuntalaista poikkeavaa äänestystapaa eikä äänestysjärjestystä. Äänestäminen suoritettiin kuntalaista ja Oulun kaupungin omasta hallintosäännöstä poikkeavassa järjestyksessä. 

- Palveluntuottajan valinta on hätiköity päätös, sillä JHL:n tekemän kunnallisvalituksen käsittely on kesken. Oulu halveksii oikeusjärjestelmää ja kuntalakia edetessään asiassa. Oulun on jäädytettävä kaikki ulkoistamiseen liittyvät toimet oikeuskäsittelyn ajaksi, ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaatii.

Mikäli kunnallisvalitus hyväksytään, ei koko ulkoistamispäätöstä ole olemassa ja palveluntuottajan valinta on mitätön.

Kilpailutuksen voittanut Compass Group on osa maailmanlaajuista konsernia. Yhtiö on ilmoittanut tämän vuoden tammikuussa irtisanovansa, osa-aikaistavansa ja lomauttavansa satoja työntekijöitä Suomessa.

Oulun kaupunginhallitus on ilmoittanut, että ulkoistuksen vuosittainen säästö olisi yli kaksi miljoonaa euroa. 

- On ilmiselvää, että kahden miljoonan euron säästöt tarkoittavat käytännössä henkilöstön palvelussuhteen ehtojen heikentämistä. Työpaikkojen säilymisellekään ei ole mitään takeita. Järkyttävää, että Oulun päättäjät haluavat kylmäsydämisesti niistää 1800 euroa kuukaudessa ansaitsevien palkoista ja lomista. Pidämme tätä edelleen härskinä kaupungin työntekijöiden kyykyttämisenä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine jyrähtää. 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi lokakuussa 2020 kaupungin epäreilut ulkoistamissuunnitelmat äänestyspäätöksellä. Ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamisessa äänet menivät tasan 33–33, ja valtuuston puheenjohtajan Juha Hännisen (kok) ääni ratkaisi äänestystuloksen ulkoistamisen hyväksi.

JHL ei hyväksy jäsentensä työehtojen polkemista. Ensisijaisesti odotamme, että hallinto-oikeus kumoaa laittomasti syntyneen ulkoistamispäätöksen. Mikäli ulkoistaminen kuitenkin etenee, tulemme ottamaan yhteyttä uuteen työnantajaan ja vaatimaan ratkaisua siirtyvien työntekijöiden keskeisten palvelussuhteen ehtojen turvaamiseksi. Ratkaisun on ehdottomasti löydyttävä ennen liikkeenluovutusta. 

Lisätietoja: puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme